Takie muszelki to i Lubella ma
)
Lubella.pl - Lubella - Muszle nr 55
a to Tort dla Sunday ( ja, że leniwa, to kupilam gotowe spody ciemne w lidlu- przepyszny był)
Tort Czarnolas
- robilam na urodziny Hani
Biszkopt ciemny:
8 jaj
15 dag mąki (niepełna szklanka)
15 dag cukru
1 opak. cukru waniliowego
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli
1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
5. Makę , proszek , kakao i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać (ja wszystko miksuję, tylko na wolniejszych obrotach)
6. Tortownicę o średnicy 26 cm. wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Masa:
1 słoik kompotu z wiśni (900ml.)
300ml. ponczu wiśniowego ( 200ml. kompotu z wiśni i 100ml. wódki)(może być sok wiśniowy+woda+wódka)
1 litr smietany kremówki 30 %
1 opak. cukru waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
50g gorzkiej czekolady (pół tabliczki)
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej żeby łatwo było go pokroić
Wierzch biszkoptu ściąć równo nożem (cienką warstwę) i pokruszyć
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody
Śmietanę ubić na sztywno
dodać cukier waniliowy ostudzoną żelatynę
Wiśnie odsączyć
część odłożyć do dekoracji
z kompotu i wódki zrobić poncz
Biszkopt przeciąć na 3 krążki
każdy krążek skropić ponczem (po 100ml każdy placek), przekładać śmietaną i wiśniami
boki i górę wyrównać śmietaną
boki tortu obsypać pokruszonym biszkoptem
Górę udekorować rozetkami ze śmietany
na każdej położyć wiśnię (ja kupiłam kandyzowane wiśnie)
środek posypać startą czekoladą
Schłodzić w lodówce