reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lublin od kuchni

reklama
Magda wyślij i mi, bo jak powiększyłam to i tak jest rozmazane :dry:. Zaraz napiszę Ci maila na PW :tak:

poszło

dla mnie to takie spagetti inaczej podane hehehehe ;-)
Madzienka muszelki dostałaś w Plazie ???

te muszelki smakują całkiem inaczej niż spagetti...przez ten sos beszamelowy
tak kupiłam w Delimie


ta też jest bombowa ale przepis jest z tej Bounissimo Najlepsze Potrawy z Kuchni Włoskiej - D'Acampo Gino - 35,99 zł - empik.com
 
Takie muszelki to i Lubella ma:)) Lubella.pl - Lubella - Muszle nr 55

a to Tort dla Sunday ( ja, że leniwa, to kupilam gotowe spody ciemne w lidlu- przepyszny był)

Tort Czarnolas

tort.jpg- robilam na urodziny Hani

Biszkopt ciemny:
8 jaj
15 dag mąki (niepełna szklanka)
15 dag cukru
1 opak. cukru waniliowego
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli

1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
5. Makę , proszek , kakao i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać (ja wszystko miksuję, tylko na wolniejszych obrotach)
6. Tortownicę o średnicy 26 cm. wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Masa:
1 słoik kompotu z wiśni (900ml.)
300ml. ponczu wiśniowego ( 200ml. kompotu z wiśni i 100ml. wódki)(może być sok wiśniowy+woda+wódka)
1 litr smietany kremówki 30 %
1 opak. cukru waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
50g gorzkiej czekolady (pół tabliczki)

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej żeby łatwo było go pokroić
Wierzch biszkoptu ściąć równo nożem (cienką warstwę) i pokruszyć
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody
Śmietanę ubić na sztywno
dodać cukier waniliowy ostudzoną żelatynę
Wiśnie odsączyć
część odłożyć do dekoracji
z kompotu i wódki zrobić poncz
Biszkopt przeciąć na 3 krążki
każdy krążek skropić ponczem (po 100ml każdy placek), przekładać śmietaną i wiśniami
boki i górę wyrównać śmietaną
boki tortu obsypać pokruszonym biszkoptem
Górę udekorować rozetkami ze śmietany
na każdej położyć wiśnię (ja kupiłam kandyzowane wiśnie)
środek posypać startą czekoladą
Schłodzić w lodówce
 
Ostatnia edycja:
kainkas na urodziny robiłaś za gotowych spodów? ile ich kupilas?

Dziewczyny a czy któraś z Was robiła mase z serka mascarpone???
 
kupiłam 1 opakowanie- tam są 3 krążki:) tylko tutaj ciemne muszą być- to zdjęcie to właśnie z tych lidlowych spodów, tort był gotowy w 30minut
 
sundeyja robię masę z mascarpone tylko ona jest taka w sumie bez smaku, jeśli chodzi o torty to dobra na obłożenie i wierzch

a robię tak:


  • 250 ml śmietany kremówki (30%)
  • 200 g serka mascarpone


Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać (nie miksować) do gładkości.


a jeszcze co do tych gotowych spodów to ja nie polecam, kiedyś nie chciało mi się robić i kupiłam to takie trocinowate były
 
Ostatnia edycja:
Sałatka z ogórków

4 kg ogórków pokrojonych w plastry (razem ze skórką)

0,5 kg papryki pokrojonej w małe paski

0,5 kg cebuli pokrojonej w piórka

To wszystko razem wymieszać w misce, dodać 9 szklanek wody z kranu i szklankę soli. Pozostawić na 3 godziny. Później odcedzić, włożyć do słoików zalać zalewą i pasteryzować ok 10 min.

ZALEWA

Zagotować:
4 szklanki wody
3 szklanki octu
5 szklanek cukru
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
10 ziarenek gorczycy


 
reklama
LECZO

2 kg papryki
2 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 kg marchwi
1 szkl cukru
2 łyżki soli
1/2 szkl oleju
1/2 szkl octu lub 1/3 szkl octu gdy sos ma być łagodny

Pomidory paprykę i cebulę gotować 30 min bez wody. Dodać ugotowaną i pokrojoną w kostkę marchew. Dodać ocet, olej, sól i cukier gotować 5 min. Wkładać gorące do słoików nie pasteryzować.

ps. przed przygotowaniem do spożycia zagęszczam trochę mąką i dodaję śmietany. Podawać z makaronem:-)​
 
Do góry