reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lublin od kuchni

reklama
Magda wyślij i mi, bo jak powiększyłam to i tak jest rozmazane :dry:. Zaraz napiszę Ci maila na PW :tak:

poszło

dla mnie to takie spagetti inaczej podane hehehehe ;-)
Madzienka muszelki dostałaś w Plazie ???

te muszelki smakują całkiem inaczej niż spagetti...przez ten sos beszamelowy
tak kupiłam w Delimie


ta też jest bombowa ale przepis jest z tej Bounissimo Najlepsze Potrawy z Kuchni Włoskiej - D'Acampo Gino - 35,99 zł - empik.com
 
Takie muszelki to i Lubella ma:)) Lubella.pl - Lubella - Muszle nr 55

a to Tort dla Sunday ( ja, że leniwa, to kupilam gotowe spody ciemne w lidlu- przepyszny był)

Tort Czarnolas

tort.jpg- robilam na urodziny Hani

Biszkopt ciemny:
8 jaj
15 dag mąki (niepełna szklanka)
15 dag cukru
1 opak. cukru waniliowego
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli

1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
5. Makę , proszek , kakao i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać (ja wszystko miksuję, tylko na wolniejszych obrotach)
6. Tortownicę o średnicy 26 cm. wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Masa:
1 słoik kompotu z wiśni (900ml.)
300ml. ponczu wiśniowego ( 200ml. kompotu z wiśni i 100ml. wódki)(może być sok wiśniowy+woda+wódka)
1 litr smietany kremówki 30 %
1 opak. cukru waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
50g gorzkiej czekolady (pół tabliczki)

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej żeby łatwo było go pokroić
Wierzch biszkoptu ściąć równo nożem (cienką warstwę) i pokruszyć
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody
Śmietanę ubić na sztywno
dodać cukier waniliowy ostudzoną żelatynę
Wiśnie odsączyć
część odłożyć do dekoracji
z kompotu i wódki zrobić poncz
Biszkopt przeciąć na 3 krążki
każdy krążek skropić ponczem (po 100ml każdy placek), przekładać śmietaną i wiśniami
boki i górę wyrównać śmietaną
boki tortu obsypać pokruszonym biszkoptem
Górę udekorować rozetkami ze śmietany
na każdej położyć wiśnię (ja kupiłam kandyzowane wiśnie)
środek posypać startą czekoladą
Schłodzić w lodówce
 
Ostatnia edycja:
kainkas na urodziny robiłaś za gotowych spodów? ile ich kupilas?

Dziewczyny a czy któraś z Was robiła mase z serka mascarpone???
 
kupiłam 1 opakowanie- tam są 3 krążki:) tylko tutaj ciemne muszą być- to zdjęcie to właśnie z tych lidlowych spodów, tort był gotowy w 30minut
 
sundeyja robię masę z mascarpone tylko ona jest taka w sumie bez smaku, jeśli chodzi o torty to dobra na obłożenie i wierzch

a robię tak:


  • 250 ml śmietany kremówki (30%)
  • 200 g serka mascarpone


Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać (nie miksować) do gładkości.


a jeszcze co do tych gotowych spodów to ja nie polecam, kiedyś nie chciało mi się robić i kupiłam to takie trocinowate były
 
Ostatnia edycja:
Sałatka z ogórków

4 kg ogórków pokrojonych w plastry (razem ze skórką)

0,5 kg papryki pokrojonej w małe paski

0,5 kg cebuli pokrojonej w piórka

To wszystko razem wymieszać w misce, dodać 9 szklanek wody z kranu i szklankę soli. Pozostawić na 3 godziny. Później odcedzić, włożyć do słoików zalać zalewą i pasteryzować ok 10 min.

ZALEWA

Zagotować:
4 szklanki wody
3 szklanki octu
5 szklanek cukru
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
10 ziarenek gorczycy


 
reklama
LECZO

2 kg papryki
2 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 kg marchwi
1 szkl cukru
2 łyżki soli
1/2 szkl oleju
1/2 szkl octu lub 1/3 szkl octu gdy sos ma być łagodny

Pomidory paprykę i cebulę gotować 30 min bez wody. Dodać ugotowaną i pokrojoną w kostkę marchew. Dodać ocet, olej, sól i cukier gotować 5 min. Wkładać gorące do słoików nie pasteryzować.

ps. przed przygotowaniem do spożycia zagęszczam trochę mąką i dodaję śmietany. Podawać z makaronem:-)​
 
Do góry