reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lublin od kuchni

Pierożki


2 szklanki mąki
20 dag margaryny
1 jajo i 1 żółtko
50 g drożdży (pół opakowania)
łyżka cukru
pół szklanki śmietany
aromat waniliowy, sól
cukier puder
marmolada/jabłka

Mąkę przesiać dodać margarynę, żółtko, jajko, drożdże utarte z łyżką cukru, śmietanę, aromat, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 3mm i wyciąć foremką krążki. Na połowie każdego krążka ułożyć marmoladę lub cząstkę jabłka i zlepić pierożek. Ułożyć ciastka na posmarowenej tłuszczem blasze i piec w temp 180*C na złoty kolor (ok 15-20 min). Później posypać cukrem pudrem.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Chrrrruupią naprawdę wspaniale i są przepyszne!
Składniki na około 35 ciastek:
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (dodałam 3/4 szklanki)
  • 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2,5 szklanki płatków owsianych*

Masło utrzeć (zmiksować) na puch, pod koniec wsypując biały cukier i dalej miksując. Dodać cukier brązowy i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 14 minut). Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce. Smacznego :) * najlepsze będą płatki owsiane zw. górskimi, ale błyskawiczne też się nadają

oto link do strony:
Chrupiące owsiane ciasteczka
 
kopiuj-wklej przepis Maltanki
"a co do lazagne ja robię tak smażę mięso (kupuję łopatkę zazwyczaj i sama mielę) dodaję do tego później puszkę pomidorów, albo dwie (akurat w tym roku miałam swoje w słoikach) i przyprawy pieprz, sól oregano, robię sos beszamelowy (masło roztapiam dodaję dwie-trzy łyżki mąki a potem rozrzedzam mlekiem tak do uzyskania jednolitej konsystencji) i przekładam: makaron-mięso-beszamel. Makaronu nie podgotowuję i na każdą warstwę daję trochę sera żółtego. Ja lubię jak jest go dużo."
 
sunday moja mama podobny robi tzn tez wylewa biszkopt na mak a do maku dodaje bakalii duzo na koncu tylko czekolada dekoruje albo i nie, bardzo go lubie
i dodaje plejek migdałowy bez tego dla mnie nie ma makowca:-)
 
Zupa krem pieczarkowy
1 Litr wody
2 kostki rosołowe
1 serek topiony pieczarkowy
10 dag pieczarek
1 szkl śmietany
2 łyżki mąki

Zagotować wodę z kostkami. Dodać starte na tarce jarzynowej pieczarki(lekko podduszone na patelni). Zagotować, potem wrzucić serek rozmieszać dokładnie. Mąkę wymieszać z zimną wodą i dodać do zupy, zagotować i dodać śmietanę. Wymieszać i zestawić z ognia. Podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami. Można posypać pietruszką
 
Madziarka tą zupkę robi się na prawdę ekspresowo:tak:, jeszcze mam przepis na zupę krem z dyni, też jest pyszna i nawet w smaku nie przypomina dyni:tak:. Ale to po weekendzie wstawię
 
Przepis na moje jabłuszkowe ciacho jest następujący:

1-2kg jabłek (w zależności od wielkości tortownicy)
2 paczki biszkoptów
2-3łyżeczki żelatyny
1 opakowanie galaretki (jaką kto lubi, ja dodaję brzoskwiniową)
cynamon

Jabłka obieram, kroję na kawałki i smażę, aż zmiękną, przerzucam potem do miski, dodaję cynamon, blenderuję wszystko, następnie dodaję galaretkę i żelatynę, też wszystko razem blenderując. Biszkopty układan na dno tortownicy (2 warstwy), wylewam na to część masy jabłkowej, przykrywam jedną warstwą biszkoptów i wylewam resztę masy. Ostygnięte wstawiam do lodówki do zastygnięcia, przed podaniem ubijam śmietanę i wykładam na wierzch ciasta.

Taadamm, ciasto gotowe w 20min + czas na zastygnięcie :) najlepsze jest zimne z zimną bitą śmietaną :)

Smacznego ;)
 
reklama
Do góry