Justyna2729
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 26 Sierpień 2010
- Postów
- 2 281
Pierożki
2 szklanki mąki
20 dag margaryny
1 jajo i 1 żółtko
50 g drożdży (pół opakowania)
łyżka cukru
pół szklanki śmietany
aromat waniliowy, sól
cukier puder
marmolada/jabłka
Mąkę przesiać dodać margarynę, żółtko, jajko, drożdże utarte z łyżką cukru, śmietanę, aromat, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 3mm i wyciąć foremką krążki. Na połowie każdego krążka ułożyć marmoladę lub cząstkę jabłka i zlepić pierożek. Ułożyć ciastka na posmarowenej tłuszczem blasze i piec w temp 180*C na złoty kolor (ok 15-20 min). Później posypać cukrem pudrem.
Ostatnia edycja: