Zapewne to wzdęcia po prostuwłaśnie od czego ten brzuch taki wypchany ??
reklama
PasiastyOgon
Moderator
W drugim laboratorium tez wyszly przeciwciała, zarówno igg jak i igm. ALE, dużo czytalam i sluchałam dzisiaj wykładów lekarzy. Generalnie błędem jest podawanie antybiotyku od razu, bez zrobienia szerszych badań. Po drugie, jeśli kobieta już miała kiedykolwiek wcześniej stwierdzoną przebytą toksoplazmozę to nie ma szans zeby to zaszkodziło dziecku, bo ma już przeciwciała igg. Natomiast przeciwciała igm mogą się pojawić na skutek innych, osłabiających organizm infekcji.
Kilka lat temu już miałam stwierdzone stare zakażenie tokso. Więc nie mogę mieć kolejny raz. W grudniu mieliśmy wszyscy covida. Teraz rotawirus, który mnie przeorał... moglo to spowodować przejściowe pojawienie się przeciwcial igm.
Na pewno nie zgodzę się od razu na żaden antybiotyk, bez szerszej diagnostyki.
Kilka lat temu już miałam stwierdzone stare zakażenie tokso. Więc nie mogę mieć kolejny raz. W grudniu mieliśmy wszyscy covida. Teraz rotawirus, który mnie przeorał... moglo to spowodować przejściowe pojawienie się przeciwcial igm.
Karola270984
Fanka BB :)
myslalam ostatnio o Tobie jak u Ciebie sytuacja ??jeden dzidziuch na pokładzie czy bliźniaki ??Dziewczyny chyba złapałam zapalenie pęcherza . Czym się na szybko poratować?
U mnie mdlosci i wymioty męczą. A dzisiaj doszło zapalenie pęcherza jeszcze. Na szczęście będzie jeden dzidzius, drugi pecherzyk się nie rozwinął. A Ty jak się masz?myslalam ostatnio o Tobie jak u Ciebie sytuacja ??jeden dzidziuch na pokładzie czy bliźniaki ??
Aleksandretta
Moderator
W drugim laboratorium tez wyszly przeciwciała, zarówno igg jak i igm. ALE, dużo czytalam i sluchałam dzisiaj wykładów lekarzy. Generalnie błędem jest podawanie antybiotyku od razu, bez zrobienia szerszych badań. Po drugie, jeśli kobieta już miała kiedykolwiek wcześniej stwierdzoną przebytą toksoplazmozę to nie ma szans zeby to zaszkodziło dziecku, bo ma już przeciwciała igg. Natomiast przeciwciała igm mogą się pojawić na skutek innych, osłabiających organizm infekcji.
Zrobiłabym tak samo. Rozszerzyła diagnostykę, oznaczyła awidnosc, skonsultowalabym się z jakimś zakaznikiem może. A przypomnij w którym jesteś tygodniu i kiedy masz teraz wizytę?
PasiastyOgon
Moderator
8+1. Wizyta pojutrze, w czwartek. Mam zbyt wysokie igg jak na swieżą infekcję. I z kolei malutkie igm, bo tylko 2,4. No i przede wszystkim 4 lata temu miałam stwierdzone stare zakażenie przedciążowe, więc według wszelkiej wiedzy medycznej nie ma siły żebym znowu miała toxo i żeby to zaszkodziło dziecku....Zrobiłabym tak samo. Rozszerzyła diagnostykę, oznaczyła awidnosc, skonsultowalabym się z jakimś zakaznikiem może. A przypomnij w którym jesteś tygodniu i kiedy masz teraz wizytę?
Jutro od rana podzwonię po laboratoriach i dowiem się gdzie najkrócej czeka się na wyniki awidności. I od razu pojadę zrobić. Następnie tak samo będę dzwonić z terminami do zakaźników.
Najbardziej mnie stresuje mój ginekolog, bo boję się, że od razu będzie wciskał antybiotyk, że mnie nawet nie wysłucha i nie zleci najpierw szerszych badań a nie mam siły nowu szukać kogoś do prowadzenia ciąży. Ten jest w porządku...
PasiastyOgon
Moderator
Czuję się jakbym miała zabraną całą radość z tej ciąży...
Karola270984
a ja mam 26.04 prenatalne próbuje jeść z umiarem żeby mieścić się w mundur do roboty mam nadzieje ze mi brzucha nie wywali za szybko chociaż wieczorem mam wrażenie ze wyglądam jak w 5 miesU mnie mdlosci i wymioty męczą. A dzisiaj doszło zapalenie pęcherza jeszcze. Na szczęście będzie jeden dzidzius, drugi pecherzyk się nie rozwinął. A Ty jak się masz?
PasiastyOgon
Moderator
No zobaczcie. To jest jak mój przypadek.... Link do: Czy to możliwe, że po raz kolejny zaraziłam się toksoplazmozą?
Nie jest możliwe powtórne zakażenie nawet jeśli są przeciwciała igm...
Tylko żeby mój gin okazał się w porządku, sluchal wytycznych i chciał chociaż zaczekać do wyników awidności
Nie jest możliwe powtórne zakażenie nawet jeśli są przeciwciała igm...
Tylko żeby mój gin okazał się w porządku, sluchal wytycznych i chciał chociaż zaczekać do wyników awidności
reklama
aspekt
Jeśli robisz przeciwciała metoda Elisa, to wtedy zwykle jest większe ryzyko wyników krzyżowych właśnie z innymi chorobami. Western Blot ma opinię wiarygodniejszego, ale kosztuje 500 zł i też wychodzą tam krzyżówki, więc bez wiedzy lekarza zakaźnika można osiwiec. Mam nadzieję, że ginekolog Cię nie zdenerwuje...W drugim laboratorium tez wyszly przeciwciała, zarówno igg jak i igm. ALE, dużo czytalam i sluchałam dzisiaj wykładów lekarzy. Generalnie błędem jest podawanie antybiotyku od razu, bez zrobienia szerszych badań. Po drugie, jeśli kobieta już miała kiedykolwiek wcześniej stwierdzoną przebytą toksoplazmozę to nie ma szans zeby to zaszkodziło dziecku, bo ma już przeciwciała igg. Natomiast przeciwciała igm mogą się pojawić na skutek innych, osłabiających organizm infekcji.