reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2022

Ja dostałam skierowanie od mojego ginekologa do konkretnej placówki, która się tym zajmuje. Odpłatnie, bo nie ma przesłanek żebym mogła to zrobić na NFZ. Zadzwoniłam tam i umówiłam się na wizytę 😁 Pani pytała kiedy miałam ostatnią miesiączkę itd, zaproponowała termin. Z tego co mi wiadomo, to trzeba się zmieścić między 11tyg a 13t6d, czy coś takiego. Ja będę wtedy w 12t2d
Ale to USG? Czy inne badanie?

reklama
My dla pierw
Dziewczyny, a ja wybiegnę trochę w przyszłość i zapytam, co sądzicie o bankowaniu krwi pępowinowej?
My się z mężem zastanawiamy, bo to wydaje się, ze to najlepsza inwestycja w przyszłość malucha, położna wczoraj na wizycie tez mnie namawiała, dała cały prospekt reklamowy itp., ale wciąż jestem niepewna 🤔

Planujecie pobrać krew pępowinową przy porodzie?
My pobieraliśmy dla.pierwszego dziecka. Teraz chyba nie będziemy tego robic.

Szczerze mówiąc myślałam że to się robi na NFZ, że to mój ginekolog prowadzący zrobi, a nie że gdzieś indziej się na to trzeba zapisać 🙈 zdecydowanie muszę o tym poczytać 🙈 Następną wizytę mam jak będę w 10tygodniu to się go dopytam co i jak 😁
Jak się będziesz zapisywać to sprawdź czy ten lekarz ma certyfikat FMF. Tu jest lista lekarzy Link do: The Fetal Medicine Foundation

Szczerze mówiąc myślałam że to się robi na NFZ, że to mój ginekolog prowadzący zrobi, a nie że gdzieś indziej się na to trzeba zapisać 🙈 zdecydowanie muszę o tym poczytać 🙈 Następną wizytę mam jak będę w 10tygodniu to się go dopytam co i jak 😁
Chyba do tych USG prenatalnych trzeba mieć specjalne uprawniania i sprzęt. Mój ginekolog akurat sam robi, musisz swojego dopytać.

A to ginekolog kieruje na takie badania czy jak to się odbywa? Czy to prywatnie? Wychodzi po raz kolejny mój brak obeznania w temacie 🙈
No ja mam 25 lat, żadnych obciążeń genetycznych itp. wiec na NFZ się nie kwalifikuje 😡
Pytałam wczoraj lekarza na wizycie czy poleca zrobić w takim wypadku prywatnie i powiedział, że tak. Co prawda powiedział, ze mam jeszcze dużo czasu żeby się umówić, ale jednak moja niecierpliwość zwyciężyła, zaczęłam wczoraj już dzwonić po przychodniach i wyszło, że terminów jak na lekarstwo 🤯

Chyba do tych USG prenatalnych trzeba mieć specjalne uprawniania i sprzęt. Mój ginekolog akurat sam robi, musisz swojego dopytać.
Dokładnie, może akurat twój ginekolog ma takie uprawnienia i będziesz mogła u niego to zrobić
No ja mam 25 lat, żadnych obciążeń genetycznych itp. wiec na NFZ się nie kwalifikuje 😡
Pytałam wczoraj lekarza na wizycie czy poleca zrobić w takim wypadku prywatnie i powiedział, że tak. Co prawda powiedział, ze mam jeszcze dużo czasu żeby się umówić, ale jednak moja niecierpliwość zwyciężyła, zaczęłam wczoraj już dzwonić po przychodniach i wyszło, że terminów jak na lekarstwo 🤯
No ja od razu po pierwszej wizycie się umówiłam w 6 tyg, bo lekarz powiedział, że ciężko z terminami i wolałam to zaklepać wcześniej 🙈

Jak się będziesz zapisywać to sprawdź czy ten lekarz ma certyfikat FMF. Tu jest lista lekarzy Link do: The Fetal Medicine Foundation
Właśnie patrzę na tą listę i lekarza, który ma mi robić badanie na niej nie ma.
Opinie ogólnie jako lekarz ma super, ale nigdzie nie mogę znaleźć jakie ma uprawnienia. Podobno jest jeszcze w trakcie specjalizacji, wiec nie wiem czy to w ogóle się nie wyklucza 😡

reklama
Do góry