reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2022

Ja za to, jak tylko Stary mówi o mięsie to od razu czuje „smród” i mnie odrzuca 🤢 to samo mam na myśl o jajkach gotowanych, które przed ciążą uwielbiałam.
Ale ja z mięsem mam trudną relacje- byłam wegetarianką przez ok. 3 lata, później sporadycznie doszły ryby, a po kolejnych ok. 2 latach Stary mnie namówił na kurczaka i tak już zostało- wieprzowiny, wołowiny itp. nie miałam w ustach już jakieś 7 lat.
Mogę ugotować mężowi mięsny obiad, ale sama go nie tknę bo jakoś mnie odrzuca, a teraz to już w ogóle muszę ze sobą walczyć żeby chociaż pozwolić mu usmażyć jakiegoś steka 🤢

Ale burgera z kurczakiem czy wege bym tez sobis opierdzielila 😍
Ja też zamówiłam z kurczaczkiem 😜u mnie to jedyne mięso, które jem. Tak samo kiełbasa tylko z piersi z kurczaka. Ja nawet nie pamiętam kiedy jadłam inne mięso. Ooo mielone jem nie z kurczaka.
Na grillu wszyscy karkówka, schab, jakieś inne tłuste, a ja zawsze tylko kurczak. Po prostu mi inne nie smakuje.
Ale mężowi zamówiłam z wołowiną szarpaną.

reklama
Czy to prawda, że druga ciąża jest szybciej widoczna niż 1? Chciałabym możliwie jak najdłużej zachować w tajemnicy.

Orientujecie się jaki jest koszt teraz badań prenatalnych?
Jeszcze zastanawia mnie czy jeśli w rodzinie urodziło się dziecko z niepełnosprawnością genetyczną to czy mogę starać się o skierowanie na te badania?

Oj ani nie mów o burgerach 🙈 właśnie mam takiego smaka, że szok i tak, żeby musztardę czuć było 😉 w ogóle w tej ciąży jak już mam jakąś zachciankę to głównie na coś z mięsem albo coś niezdrowego - jeszcze niedawno wystarczyła mi woda do picia, inne napoje mogły nie istnieć, a teraz najchętniej piłabym colę albo herbatę z cytryną... Masakra jakaś. Lubiłam też np bardzo owsianki np czekoladowa z malinami, a teraz na samą myśl mnie odrzuca 😅
O własnie, herbata z cytryną. Pijecie?

Orientujecie się jaki jest koszt teraz badań prenatalnych?
Jeszcze zastanawia mnie czy jeśli w rodzinie urodziło się dziecko z niepełnosprawnością genetyczną to czy mogę starać się o skierowanie na te badania?
Możesz- jest to jak najbardziej wskazanie. Koszt u mnie był 200 PLN- ale to podkarpacie. (bez pappa)

Możesz- jest to jak najbardziej wskazanie. Koszt u mnie był 200 PLN- ale to podkarpacie. (bez pappa)
Dziękuję, w takim razie popytam. Czy u lekarza rodzinnego można się także o to starać? :) -gin prywatnie
Właśnie miałam dzwonić do poradni, ale zatrzymało mnie to na chwilę. Czy ostatni tydzień na te badania to jest do 13tygodnia, czy 13tydzień +6? Z góry przepraszam za być może błahe pytania, jestem zielona 🙈

Dziękuję, w takim razie popytam. Czy u lekarza rodzinnego można się także o to starać? :) -gin prywatnie
Właśnie miałam dzwonić do poradni, ale zatrzymało mnie to na chwilę. Czy ostatni tydzień na te badania to jest do 13tygodnia, czy 13tydzień +6? Z góry przepraszam za być może błahe pytania, jestem zielona 🙈
Skierowanie na prenatalne nfz może wystawić tylko ginekolog. Czas masz między 11 tc a 13+6. Z doświadczenia powiem Ci, że najlepiej po środku. Jak pójdziesz od razu w 11 to dziecko może być za małe jeszcze i każe za tydzień przyjść. Chyba że masz dużą rozbieżność mdzy terminem Om a usg to zapytaj lekarza.

reklama
U mnie miałam kilka dni do pomocy trochę teściową, trochę mamę ale nie przy dziecku tylko przy jedzeniu sprzątaniu itp. Dziecko i tak jak nie spało to tylko na piersi było. A jeszcze dochodzą różne dobre rady, stare podejście, czułam że jest nie tak ale przez teściową przegrzewalismy dziecko i dopiero położna okazała się moim wsparciem że to ja miałam rację że za ciepło. Do dzisiaj są scysje np. przez to, że chodzi po zimnej podłodze z bosymi stopami albo ma rączki zimne i będzie przez to chory wg niej...

@PasiastyOgon a teraz już mówiłaś dzieciom?

Do góry