reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

Jak wyglądają u Was spacery? U nas to jest tragedia. Zaraz synek się nudzi. Wyrzuca wszystkie zabawki jakie mu dam, czasami trochę chrupkow zje ale też często wyrzuca na ziemię. Później zaczyna marudzić i się wiercic i tylko smoczek go uspokaja. Często widzę mamy z dzieckiem w wózku I te dzieci leżą bez ruchu w tych spacerówkach i się zastanawiam jak to możliwe, czy mój syn ma jakieś adhd czy co haha
U Nas mam właśnie takiego spokojniaka ale muszę isc bo jak stanę to sie zaczyna ryk

reklama
Czeeeeeeeeść
Matko jedyna nie mogłam się zalogować!!
Jak u Was? Wszystkiego dobrego w urodzinki naszych maluszków.
Mój Misiek skończył rok 3.11 i nadal nie mogę w to uwierzyć.. Dopiero rozmawiałyśmy na temat pozytywnych testów a tu już rok!!
Mały pełza, nie siada samodzielnie i nie raczkuje. Złapany za ręce potrafi sam wstać i przejść kilka kroków. Mamy 2 zęby - dolne jedynki i wyżyna się góra.
Powoli odstawiamy mleko tak na rano i wieczór a w cisgi dnia przerzucamy się na normalne jedzenie..
Ja ledwo żyję bo co weekend mam zajęcia, teraz jeszcze zaczynają się egzaminy a młody przechodził ostatnio jakiś skok i regres snu.. Jak dojdzie jeszcze praca to coś czuję, że będzie giga kombo.
Jestem zmęczona. Młodego puszczam do żłobka za jakieś pół roku. Bwde was nadrabiać i sorki za nieobecnosc..

U nas też jeszcze kp tylko rano i wieczorem 😉. A propo regresu snu. Ile u Was jest drzemek? U nas nadal dwie, ale ostatnio jest duży problem żeby zasnął na tę drugą albo ogólnie wypada bardzo późno. Pierwsza jest koło 10-11, w żłobku też będzie koło 11, śpi prawie dwie godziny i jak wstanie koło 12:30 to następna wypada po 16, a wtedy jest problem żeby zasnął o tej 21. I koło się zamyka. Z drugiej strony od 12-13 nie wytrzymał do wieczora bez snu, chyba żeby kłaść na noc o 19. Poza tym noce ostatnio fatalne, budzi się po kilka razy, zasnąć nie może, ostatnio po dwie godziny w nocy usypiamy, nie wiem czy odreagowuje żłobek czy jest wyspany przez długie drzemki w dzień.

u nas noce tez jakies gorsze ale u starszego tez, nie wiem moze pelnia ksiezyca jest 😛 my wstajemy bardzi wczesnie, 5-6, ok 8 jest polgodzinna drzemka i ok poludnia jest dluzsza, spac idziemy o 19. Ala pije mm na kolacje i budzi sie jeszcze dwa razy w nocy na jedzenie (tez mm), wydaje mi sie, ze powinna juz raz dojadac w nocy, ale probowalam tulic, bujac, nosic i nic.
Ja bylam ostatnio w pracy i wykorzystam caly urlop zalegly i z tego roku i wracam 24.01, takze troche pożłobkuje z Ala. No i u mnie praca zdalna wiec organizacyjnie bedzie latwiej ale ja tez tesknie za biurem, spotkaniami z kolegami z pracy

u nas noce tez jakies gorsze ale u starszego tez, nie wiem moze pelnia ksiezyca jest 😛 my wstajemy bardzi wczesnie, 5-6, ok 8 jest polgodzinna drzemka i ok poludnia jest dluzsza, spac idziemy o 19. Ala pije mm na kolacje i budzi sie jeszcze dwa razy w nocy na jedzenie (tez mm), wydaje mi sie, ze powinna juz raz dojadac w nocy, ale probowalam tulic, bujac, nosic i nic.
Ja bylam ostatnio w pracy i wykorzystam caly urlop zalegly i z tego roku i wracam 24.01, takze troche pożłobkuje z Ala. No i u mnie praca zdalna wiec organizacyjnie bedzie latwiej ale ja tez tesknie za biurem, spotkaniami z kolegami z pracy
Coś jest z tymi nocami bo u nas ostatnio też gorzej. Że mnie się śmieją że szukam wyjaśnienia w pełni księżyca 🤣 a może to taki czas że koło roku maluchy gorzej śpia. Nasza też dużo więcej zaczęła od 3 dni chodzić więc moze i rozwój ruchowy tak wpływa na sen.

U nas też w nocy mm jeszcze 2 razy i absolutnie bujanie nie działa póki 2 razy nie dostanie jeść. Potem już jak się przebudzi to daje się odłożyć bez jedzenia.
Ja wybieram urlop i wracam 1 lutego więc mam 2 mc na wdrożenie małej do żłobka. I my mamy 3 dni home office i 2 dni z biura w tygodniu.

Wszystkiego najlepszego dla wszystkich roczniaczków 📦 🎂 🌈
U nas też jeszcze kp tylko rano i wieczorem 😉. A propo regresu snu. Ile u Was jest drzemek? U nas nadal dwie, ale ostatnio jest duży problem żeby zasnął na tę drugą albo ogólnie wypada bardzo późno. Pierwsza jest koło 10-11, w żłobku też będzie koło 11, śpi prawie dwie godziny i jak wstanie koło 12:30 to następna wypada po 16, a wtedy jest problem żeby zasnął o tej 21. I koło się zamyka. Z drugiej strony od 12-13 nie wytrzymał do wieczora bez snu, chyba żeby kłaść na noc o 19.
U nas to samo od dłuższego czasu (jakieś 2 msce) i ja nadal dojść do ładu z synem nie mogę 🙈 Często omija drzemkę po 10, ale jak pójdzie spać po 12 to do wieczora za długo. Sporadycznie udało mi się go przetrzymać na jednej południowej drzemce, ale on jest wtedy o tej 18 tak zmęczony i zły, że nie chce mi np kolacji jeść. Raz nawet zasnął w krzesełku 🙈 Ostatnio wróciłam już do lulania na rękach, żeby tylko zasnął przed 11, udaje się.
A swoją drogą, to ciekawe i często śmieję się do taty mojego syna, że wystarczy 40 minut drzemki po 16, żeby sen nocny przesunął się o minimum 2 godziny. Jak to możliwe 😅😂

U nas też jeszcze kp tylko rano i wieczorem 😉. A propo regresu snu. Ile u Was jest drzemek? U nas nadal dwie, ale ostatnio jest duży problem żeby zasnął na tę drugą albo ogólnie wypada bardzo późno. Pierwsza jest koło 10-11, w żłobku też będzie koło 11, śpi prawie dwie godziny i jak wstanie koło 12:30 to następna wypada po 16, a wtedy jest problem żeby zasnął o tej 21. I koło się zamyka. Z drugiej strony od 12-13 nie wytrzymał do wieczora bez snu, chyba żeby kłaść na noc o 19. Poza tym noce ostatnio fatalne, budzi się po kilka razy, zasnąć nie może, ostatnio po dwie godziny w nocy usypiamy, nie wiem czy odreagowuje żłobek czy jest wyspany przez długie drzemki w dzień.
U Nas 3 drzemki w ciągu dnia i to zostało tak jak było 9 / 12 / 16 nocne spanie 21, ale w nocy się wybudza kilka razy

U nas ostatnio wybudza się z krzykiem i mogę ją tylko ululać w wózku. Jak zaśnie przekladam do łóżeczka. Syn też ma koszmary i krzyczy. Jednak pełnia to pełnia. Mój brat za dzieciaka w pełnie lunatykował.

My mamy podobnie i druga drzemka jest w okolicach 15:30-16 i wtedy pozwalam spać max do 17:15. Sen nocny mamy między 20 a 21, czasem walczymy chwilkę dłużej. Mała coraz bardziej pokazuje że większe znaczenie ma godzina o której idzie spać a nie długość okien aktywności (oczywiście musi to być min. 3h).
Mieliśmy taki miesiąc ze nie chciała spać na drugą drzemke ale daliśmy sobie czas, że jeśli codziennie przez tydzień by odmawiała to byśmy z niej zrezygnowali. Ale jednak była to chyba tylko jej próba bo druga drzemka pozostała i widać że jej potrzebuje. Było kilka takich dni że tylko spacer działał i niezależnie od pogody druga drzemka była w wózku na dworze.

Dziewczyny, nietypowe pytanie. Czy któraś z Was bierze tabletki Limetic? Zaczęłam je brać od razu po połogu i wszystko było w porządku. A dzisiaj dostałam skąpego krwawienia, wygląda jak początek miesiączki. Niby ulotka przewiduje krwawienia nieznanego pochodzenia, ale tak nagle po prawie roku zażywania?

reklama
Dziewczyny, nietypowe pytanie. Czy któraś z Was bierze tabletki Limetic? Zaczęłam je brać od razu po połogu i wszystko było w porządku. A dzisiaj dostałam skąpego krwawienia, wygląda jak początek miesiączki. Niby ulotka przewiduje krwawienia nieznanego pochodzenia, ale tak nagle po prawie roku zażywania?
Ja je brałam ponad pół roku. Odstawiłam 2 tygodnie temu i nie miałam krwawień ani w trakcie ani teraz po odstawieniu. Tylko ja karmie dalej i może przez to nie mam okresu jeszcze.

Do góry