reklama
My nie mamy ani jednego i kompletnie mnie to nie martwi. Cieszę się bo im później zęby wychodzą tym później mniej z nimi problemów, są mocniejszeDziewczyny a jest jakaś granica wieku kiedy powinno się iść do stomatologa w sprawie braku zębów? U nas dwa wyszły w lipcu i teraz już nic nie ma, zaczyna mnie to martwić.
Unficzka
Fanka BB :)
My nie mamy ani jednego i kompletnie mnie to nie martwi. Cieszę się bo im później zęby wychodzą tym później mniej z nimi problemów, są mocniejsze
A to o tym nie wiedziałam, kiedyś czytałam, że jak dziecko po skończonym roku ma mniej niż 4 zęby to powinno się skonsultować ze stomatologiem, ale nie mogę źródła znaleźć teraz.
Ja raczej słyszałam że jak dziecko do roku nie ma ani jednego to warto iść sprawdzić związki zębów u stomatologa, zbadać tsh i poziom wit dA to o tym nie wiedziałam, kiedyś czytałam, że jak dziecko po skończonym roku ma mniej niż 4 zęby to powinno się skonsultować ze stomatologiem, ale nie mogę źródła znaleźć teraz.
moj brat byl przepijany kubusiami jak byl maly i tez zrobil sie pomaranczowy, lekarz kazal po prostu odstawic te soczki, ale to bylo 20 lat lemuDziewczyny czy przy rozszerzaniu diety pomarańczowy kolor skóry to coś złego? Zazwyczaj na obiadek wjeżdża sloiczek w sloiczku zazwyczaj jest marchewka ... naczytałam się i się przestraszyłam? Panikowac jechać do lekarza ?
Kiedyś tak się chyba robiło, bo teściowa bodajże od 3mż mojego syna, mówi, żeby pił Kubusia to mu się ładna skórka zrobi (od urodzenia jest bladziutki)moj brat byl przepijany kubusiami jak byl maly i tez zrobil sie pomaranczowy, lekarz kazal po prostu odstawic te soczki, ale to bylo 20 lat lemu
Smaily
Nie ma żadnej granicy.Dziewczyny a jest jakaś granica wieku kiedy powinno się iść do stomatologa w sprawie braku zębów? U nas dwa wyszły w lipcu i teraz już nic nie ma, zaczyna mnie to martwić.
Książkowo pierwsze zeby wychodzą po 6mcu, ale z mojej praktyki wynika, że roczne dzieci mogą spokojnie jeszcze zębów nie mieć. Moje córki późno ząbkują. Starsza miała 10mcy, a młodsza cóż... 10mcy skończone i zęba żadnego U takiego maluszka nie wykonuje się prześwietlenia. Nie ma też sposobów na "przyśpieszenie" ząbkowania. Nie spotkałam się z przypadkiem opóźnienia ząbkowania w wyniku niedoborów. To chyba musiałoby być jakieś skrajne niedożywienie. Nawet na logikę natura chyba by te zęby szybciej wypychała w sytuacji głodu??
Pomijając moje filozofie, nie masz sie absolutnie czym martwić.
Pierwsza wizyta u dentysty powinna być w wieku około 2lat dziecka.
reklama
Smaily
To chyba normalne, że przy dużej podaży beta carotenu będzie bardziej pomarańczowa skóra. Zwyczajnie będzie zdrowe dziecko, ciesz się ze wcina marchewkę!Dziewczyny czy przy rozszerzaniu diety pomarańczowy kolor skóry to coś złego? Zazwyczaj na obiadek wjeżdża sloiczek w sloiczku zazwyczaj jest marchewka ... naczytałam się i się przestraszyłam? Panikowac jechać do lekarza ?
Moja starsza też była taka "opalona", lubiła marchewkę.