reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

reklama
U nas królują wytrawne smaki. Młoda jakoś woli warzywa niż owoce. Nawet borówki jadła bez entuzjazmu. Co mój syn skomentował "całe szczęście nie muszę się dzielić" 😂. Dziś wsuwala aż się trzesac z niecierpliwości kuskus z passatą pomidorów. Posmakowaly jej mega ogórki. Zaraz kończy pół roku to zaczniemy wprowadzać śniadania.

U nas królują wytrawne smaki. Młoda jakoś woli warzywa niż owoce. Nawet borówki jadła bez entuzjazmu. Co mój syn skomentował "całe szczęście nie muszę się dzielić" 😂. Dziś wsuwala aż się trzesac z niecierpliwości kuskus z passatą pomidorów. Posmakowaly jej mega ogórki. Zaraz kończy pół roku to zaczniemy wprowadzać śniadania.

U nas podobnie, warzywa proszę niż owoce... U nas póki co z największym entuzjazmem jadł buraczki. Do dnia dzisiejszego nie mogę odmyć stołu ani swojej bluzki😅. A kiedy można podawać pieczywo i w jakiej formie?

Hej! Powiedzcie mi jak wyglądało u was rozszerzanie diety.
Chciałabym podawać słoiczki na początek.
Mieszkamy u teściów i szczerze nie gotuję, bo mamy wspólną kuchnię.. i jak mam iść coś zrobić to już mi się nie chcę, chyba wiecie o co mi chodzi.
Jak długo mogę podawać takie słoiczki? Ile razy dziennie mam podawać?
Jestem zielona w tym temacie :-( :(

Mieszkamy u teściów i szczerze nie gotuję, bo mamy wspólną kuchnię.. i jak mam iść coś zrobić to już mi się nie chcę, chyba wiecie o co mi chodzi.

Mieszkałam z teściową i miałyśmy wspólną kuchnię, więc w 100% rozumiem. Na początku powinna być degustacja po 2-3 łyżeczki, podobno dwa razy dziennie. Z tym, że słoiczki muszą być spożyte 24h od otwarcia, więc obawiam się, że w takiej wersji dużo byś marnowała (tzn. zawsze możesz zjeść sama 😅). Szczerze mówiąc, to nie pilnowałam tego żeby były takie małe porcje, jak małemu smakowało to dawałam tyle ile miał ochotę. Za to podaje dwa razy dziennie, dwa różne posiłki.

Słoiki są super, ale głównie na obiad, pomijając kilka słoików zawierających jedno warzywo. Po 6 msc dziecko powinno mieć 2-3 stałe posiłki, więc trzeba pomyśleć o jakieś np. kaszce, owocach Dobrze też dziecku dawać miękkie ale stałe produkty by nauczyło się żuć. Słoiki to jednak zawsze paćki.

reklama
Ja kupiłam takie urządzenie baby food maker co gotuje na parze z blenderem i w tym robie.
Mięsko też już można podawać?

Do góry