reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

Kurcze, bo ja chodzę do dwóch lekarzy. Duphastonu biorę 6 tabletek dziennie. I właśnie jeden lekarz mi mówił, żeby pomału odstawiać, tak stopniowo zmniejszać dawkę, więc zaczęłam brać 5 dziennie. Na ostatniej wizycie drugi lekarz, powiedział, żeby brać nadal te 6 tabletek. Też się boję go odstawić. Teraz to ja już niewiem....
W moim przypadku w 15 tygodniu całkowicie odstawiłam duphaston i luteine, nic niepokojącego do tej pory się nie wydarzyło. Jednak, lekarz zastrzegł sobie że w razie konieczności znowu wrócimy do tych leków. Wiadomo każda sytuacja jest inna i to lekarz powinien decydować kiedy można odstawiać leki a kiedy jeszcze jest to niewskazane. Nie wiem co bym zrobiła na Twoim miejscu, pewnie nadal brała bym te tabletki, skoro jeden z lekarzy widzi podstawę żeby je przyjmować.

reklama
W moim przypadku w 15 tygodniu całkowicie odstawiłam duphaston i luteine, nic niepokojącego do tej pory się nie wydarzyło. Jednak, lekarz zastrzegł sobie że w razie konieczności znowu wrócimy do tych leków. Wiadomo każda sytuacja jest inna i to lekarz powinien decydować kiedy można odstawiać leki a kiedy jeszcze jest to niewskazane. Nie wiem co bym zrobiła na Twoim miejscu, pewnie nadal brała bym te tabletki, skoro jeden z lekarzy widzi podstawę żeby je przyjmować.
No właśnie, dlatego przyjmuje je nadal, chociaż myślałam, że zmniejszy mi dawkę, a on że nadal 6 tabletek dziennie. Mam nadzieję, że one nie szkodzą. Dziś jestem w tygodniu 14+5. Kolejną wizytę u niego mam 10 czerwca.
Na początku brałam 3x1, ale w 9 tygodniu przez krwawienie, zwiększyli mi 3x2. Plamiłam 3 tygodnie, dlatego boję się go odstawić.

Pewnie „co kraj to obyczaj” ... jak z wszystkim.
Jeśli mój lekarz postanowi, że odstawiamy, to tak zrobię i to z chęcią :)

ale tak samo już trafiłam na różne opinie co do leżenia przy krwiaku...mój prowadzący każe bezwzględnie leżeć, a z kolei pojechałam do innego na kontrolę i on powiedział, że są badania, które pokazują, że leżenie nic nie daje... i weź tu człowieku mądry bądź ;)
Ja przy krwiaka miałam tylko nie dźwigać i w miarę oszczędzać się, no i zero sexu. Więc normalnie pracowałam, chodziłam na spacery, na zakupy itd. I krwiak wchlonal się i śladu po nim nie ma;)
Jestem w 17 tygodniu i mam już odstawić Luteinę.

A czy którejś z was wyszło wysokie ryzyko stanu przedrzucawkowego z Testu PAPPA? U mnie ryzyko wyszło 1 na 42. Byłam dziś na wizycie u mojego lekarza prowadzącego, ale biorę juz Acard i zastrzyki z heparyny wiec mam teraz kontrolować ciśnienie i na następną wizytę zrobic badanie moczu i morfologie.

Ja ciągle plamie, co drugi dzień trochę. Tylko po każdym usg mi mówią, że będę plamić, bo krwiak jest zaraz przy ujściu szyjki i może się swobodnie oczyszczać. Za 2 tygodnie będzie wizyta, więc mam nadzieję że już będzie okej.

A czy którejś z was wyszło wysokie ryzyko stanu przedrzucawkowego z Testu PAPPA? U mnie ryzyko wyszło 1 na 42. Byłam dziś na wizycie u mojego lekarza prowadzącego, ale biorę juz Acard i zastrzyki z heparyny wiec mam teraz kontrolować ciśnienie i na następną wizytę zrobic badanie moczu i morfologie.
Ja na teście pappa miałam 2 razy niższe białko pappa niz powinno byc: co w przyszłości moze sie wiązać z komplikacjami: niewydolnością łożyska, stanem przedrzucawkowym lub spowolnieniem wzrostu płodu. Zeby temu zapobiec lekarz mi tez przepisał acard 150 1x1 na wieczor az do 36 tygodnia... dużo przyszłych mam to bierze :)

A nie jesteś w 16? 15 powinnaś chyba mieć już skończony jak tak...
Ja jestem w 15 (dokladnie 14+2), a mam termin na 21.11 :)
O to ja mam całkiem podobnie dzisiaj 14+ 1 termin na 22.11.21 🙂
Dziewczyny jak jesteście zdezorientowane tym liczeniem polecam rożne apki które obliczają wam termin porodu na podstawie ostatniej miesiączki 😊 ja używam aktualnie ciaza+ i pokazuje zawsze to samo co lekarzowi z usg 😊

Ja mam skurcze od jakiegoś 9 tygodnia.
Dwóch lekarzy powiedziało, że tak może być i że szczególnie może to być wyczuwalne, ponieważ jestem mocno szczupła.
Nospe biorę 3 razy dziennie ale mam wrażenie, że ona nic nie pomaga.
Pomaga najbardziej leżenie. Ale wystarczy, że wstanę do toalety i już od razu znowu skurcz...
Dodatkowo widzę różnicę jak biorę dużą ilość magnezu i melisa bardzo ładnie rozkurcza mi brzuszek chociaż na
Ja sie zastanawiam jak to jest z ta nospa bo widzę ze dużo osób ja bierze ... mnie czasem pobolewa tak jakby brzuch na dole po prawej stronie, lekarz ostatnio mi tłumaczył ze wszystko sie rozciąga i takie uroki ciąży .... jak mnie tak czasem pobolewa to troche sie martwię ale czy to jest juz powód do brania tej nospy? Czy bierzecie ja z innych medycznych powodów?
ja raczej jestem zdania ze jak juz tabletki to w ostateczności ... wiec tak sie zastanawiam czemu tak dużo osób ta nospe bierze zeby rozluźnić ten bol i czuć sie po prostu lepiej czy z innych względów?

reklama
Dzień dobry.
Ja ciężko przechodzę to przeziębienie.
Niby jest lepiej żeby później znowu ciekło mi z nosa i drapało w gardle. Gorączki niemam.
Ale martwię się.. Czytałam, że takie przeziębienia nie mają niebezpiecznego wpływu na dzidziusia, ale sam fakt, że ustępowanie objawów tyle trwa strasznie mnie męczy i martwi.
Za 2 dni wizyta u ginekologa.. Trzymajcie kciuki, bo naprawdę nie mogę już wytrzymać ze stresu.
Córce też niby z lekka lepiej a na wieczór spowrotem kaszel i katar. Zaczynam się zastanawiać nad wizyta lekarska ale niema gorączki więc niewiem czy nie przepisze mi czegoś w podobie do tego co już bierze..

Dzisiaj mam jakiś depresyjny dzień. Płakać ni się chce z tego wszystkiego i pocieszam się, że to już II trymestr.. Że już niedługo połowa ciąży za mną.. Ale chciałabym normalnie się do was wszystkich przytulić 😂.. Tak mi jakoś źle

Co do zapalenia ciągle odczuwam swędzenie i czasem pieczenie w cewce ale to też.. Zostawiam do wizyty.
Ciągle biorę urosept

Ja mam wziąć Duphaston i luteine do końca opakowania i będziemy odstawiać.. Myślę, że niema się co bać bo zawsze można wrócić do tych leków.
Duphaston mam ostatni listek a luteiny mam jeszcze 3 opakowania.
Jestem w 14tc

Do góry