reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

Ja biorę 2x2. Ja tez jakos sie nie pale zeby go odstawić, trochę nawet obawiam ale podobno progesteron produkuje juz łożysko tylko nie wiem co w sytuacji jesli produkuje nie odpowiednią ilosc bo tak chyba tez moze byc.
Może niestety być różnie.
Ja słyszałam, że Duphaston jak się zacznie brać, to dobrze brać go do końca ciąży i mam wrażenie, że mój lekarz ma taki zamiar...ale dopytam się go następnym razem.
chcialabym za to odstawić NoSpe, bo mam wrażenie, że ona nie pomaga, a jednak na żołądek na pewno wpływa ...

reklama
Może niestety być różnie.
Ja słyszałam, że Duphaston jak się zacznie brać, to dobrze brać go do końca ciąży i mam wrażenie, że mój lekarz ma taki zamiar...ale dopytam się go następnym razem.
chcialabym za to odstawić NoSpe, bo mam wrażenie, że ona nie pomaga, a jednak na żołądek na pewno wpływa ...
Są terminy w których ginekolodzy odstawiają Duphaston i jest to bezpieczne. Ja w ciąży z synem brałam do końca 7 miesiąca. Jakoś wtedy trafiłam do szpitala i zmniejszali mi tam dawkę by później nie brać wcale. Jednak zdecydowana większość ma odstawiany po 12 tygodniu lub po 20 tyg. Ja miałam mieć teraz odstawiany, ale jest krwiak więc mam brać dalej.

Są terminy w których ginekolodzy odstawiają Duphaston i jest to bezpieczne. Ja w ciąży z synem brałam do końca 7 miesiąca. Jakoś wtedy trafiłam do szpitala i zmniejszali mi tam dawkę by później nie brać wcale. Jednak zdecydowana większość ma odstawiany po 12 tygodniu lub po 20 tyg. Ja miałam mieć teraz odstawiany, ale jest krwiak więc mam brać dalej.
Pewnie „co kraj to obyczaj” ... jak z wszystkim.
Jeśli mój lekarz postanowi, że odstawiamy, to tak zrobię i to z chęcią :)

ale tak samo już trafiłam na różne opinie co do leżenia przy krwiaku...mój prowadzący każe bezwzględnie leżeć, a z kolei pojechałam do innego na kontrolę i on powiedział, że są badania, które pokazują, że leżenie nic nie daje... i weź tu człowieku mądry bądź ;)

Pewnie „co kraj to obyczaj” ... jak z wszystkim.
Jeśli mój lekarz postanowi, że odstawiamy, to tak zrobię i to z chęcią :)

ale tak samo już trafiłam na różne opinie co do leżenia przy krwiaku...mój prowadzący każe bezwzględnie leżeć, a z kolei pojechałam do innego na kontrolę i on powiedział, że są badania, które pokazują, że leżenie nic nie daje... i weź tu człowieku mądry bądź ;)
Ja przy krwiaku mam się oszczędzać, ale o leżeniu nic nie wspominano. ☺️ Choć ja widzę duże różnice w prowadzeniu ciąży od tych lat co się staramy o potomstwo. Też kwestia że to już mój 4 ginekolog, który mnie prowadoy i jak na razie nie żałuję obecnego wyboru, bo z reguły to po takim czasie już mi coś nie pasowało.

Dziewczyny dziś wyszarpalam opis mojego USG. Pewnie dlatego baba nie chciała mi dać od razu wglądu do tego, nawet wiedząc, że z lekarka prowadząca już nie będę miała kontaktu.
Czy dzidzia nie jest za mała? Czemu nie widać twarzoczaszki i co to znaczy? Poszerzenie komór bocznych? Któraś miała taki opis USG? Mam już umówiona prywatną konsultacje i dokładniejsze USG, ale do tego czasu może coś podpowiecie 😞 Pomóżcie
Kiedy masz prywatnie to badanie? Nie wiem czy dobrze pamiętam, jesteś z Krakowa? Jeśli tak to umów się do dobre usg. Ja robiłam pierwsze prenatalne na Ujastku i tak samo lekarz nie potrafił ocenić najważniejsze parametry. I przy okazji nastraszył mnie tym małowodziem. A na badaniu w dobre usg wszystko było idealnie. Także trzymam mocno kciuki, że to słaby sprzęt i niekompetencja lekarza.

Ja przy krwiaku mam się oszczędzać, ale o leżeniu nic nie wspominano. ☺️ Choć ja widzę duże różnice w prowadzeniu ciąży od tych lat co się staramy o potomstwo. Też kwestia że to już mój 4 ginekolog, który mnie prowadoy i jak na razie nie żałuję obecnego wyboru, bo z reguły to po takim czasie już mi coś nie pasowało.
To jest bardzo ważne, żeby mieć ginekologa, któremu się ufa i czuje się przy nim bezpiecznie. Mi zależało na tym, żeby móc rodzić z moim ginekologiem i na razie jestem bardzo zadowolona z wyboru :)

Przepraszam ale chyba nie ogarniam jestem w 15 tygodniu i termin mam na 12.11 🤔 To wogole możliwe
Jeśli liczyć skończone tygodnie to jestem w 17 tc, mój ginekolog działa według rozpoczętych dlatego mi się tak przyjęło, że mówię o rozpoczętym 18 tygodniu.

my odstawiliśmy w 14 tygodniu duphaston mam brać luteinę jeszcze okolo 20 dni, tylko ja nie m żadnego krwiaka ani nic , co do tych leków lekarz mówił że bierze się je póki łożysko się nie rozwinie bo potem ono przejmuje rolę , ale jak faktycznie jest to ja nie wiem :)

Spotkałam się też z takim liczeniem że np. 17+1 to dla mnie rozpoczęty 18 tydzień a dla niektórych 16 bo tak naprawdę jest to 16 tydzień życia dziecka. Więc różne są metody liczenia, najważniejsze żeby nasze dzieci prawidłowo się rozwijały

reklama
Kurcze, bo ja chodzę do dwóch lekarzy. Duphastonu biorę 6 tabletek dziennie. I właśnie jeden lekarz mi mówił, żeby pomału odstawiać, tak stopniowo zmniejszać dawkę, więc zaczęłam brać 5 dziennie. Na ostatniej wizycie drugi lekarz, powiedział, żeby brać nadal te 6 tabletek. Też się boję go odstawić. Teraz to ja już niewiem....

Do góry