reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

Dziewczyny czy was też tak brzuchy klują? Lekarz na wizycie powiedział że to normalne i prawidłowe ale ja się wszystkim stresuje
Tak, ja też to niestety mam i pytałam o to wczoraj lekarza. Powiedział mi, że u kobiet w ciąży niestety namnaża się bardzo dużo bakterii w brzuchu, wszystkie gazy, itd. i czasami to one mogą powodować dyskomfort, pomimo, że nie odczuwamy tego nawet jako wzdęcie, czy własnie gazy. No i też to, że macica się powiększa, inne narządy muszą zrobić jej miejsce, i to też może powodować ból. Lekarz mi powiedział, że jak mocno boli, to Nospa, ale ogólnie to poleca dużo ruchu w postaci spacerów.
Ja się staram robić te 3-5 km dziennie, ale nie zawsze mam siłę na spacer, a poza tym coraz częściej jestem tak zasapana, jak chodzę, że szukam ławeczek na odpoczynek :)

reklama
Kochane, bierzecie nadal duphaston/luteine? Ja biorę duphaston, ale lekarz kazał powoli odstawiać. I znów mam stresa.....
Ja tydzień temu - w 15tc odstawiłam luteine i duphaston, zgodnie z zaleceniami lekarza. Bardzo się obawiałam bo praktycznie od momentu kiedy dowiedziałam się o ciąży brałam te leki. Jednak lekarz stwierdził, że teraz nie są już zalecane ale w razie potrzeby znowu je zapisze. Powiem wam, że jestem taka słaba. Zrobię kilka kroków i dyszę jak lokomotywa. Pewnie ma znaczenie to że do 12 tygodnia miałam ciążę bezwzględnie leżącą, wstawanie tylko do łazienki. Później do 15 tygodnia miałam nadal leżeć jak najwięcej ale już po domu mogłam chodzić. Teraz od zeszłego tygodnia wszystko wygląda dobrze i pierwszy raz na wizycie lekarz nie stwierdził obecności krwi w macicy. Po krwiaku nie ma śladu. Cieszę się że u was też wszystko z dzidzkami dobrze, lubię czytać takie pozytywne historie.

Kochane, bierzecie nadal duphaston/luteine? Ja biorę duphaston, ale lekarz kazał powoli odstawiać. I znów mam stresa.....
Ja nie biorę od tygodnia. Miałam od 10 marca, po plamieniu. Lekarz stwierdził, że już nie trzeba, skoro nie mam objawów. Wzięłam chyba 4 opakowania czy 5.

Hej dziewczyny ja po wizycie. Wszysyko okej kamień z serca mi spadł, ale stres miałam ogromny. Usg mialam przez brzuch tylko. Bobo ma 5 cm wszystkie wymiary w normie. 24 jadę jeszcze na usg z pappą. Dzisiaj lekarz powiedzial ze jak na jego oko to dziewczynka ale to tak bardzo wstępnie, chociaż szczerze mówiąc nie wiem jak on cos tam widzi sprzęt dupy nie urywa. Strasznie się cieszę 😍 ja od początku ciąży mam - 5 kg chociaż w ogole tego nie czuję. O połówkowych jeszcze nawet nie pomyslalam ani razu. A to nie robi się u prowadzącego ciążę?

Duphaston i Acard dalej mam brać i Aspargin 2x2 bo powieka mi skacze. Mialam zapytać dzisiaj właśnie kiedy bedsiemy odstawiać i zapomniałam jak zawsze 😑

Tak, ja też to niestety mam i pytałam o to wczoraj lekarza. Powiedział mi, że u kobiet w ciąży niestety namnaża się bardzo dużo bakterii w brzuchu, wszystkie gazy, itd. i czasami to one mogą powodować dyskomfort, pomimo, że nie odczuwamy tego nawet jako wzdęcie, czy własnie gazy. No i też to, że macica się powiększa, inne narządy muszą zrobić jej miejsce, i to też może powodować ból. Lekarz mi powiedział, że jak mocno boli, to Nospa, ale ogólnie to poleca dużo ruchu w postaci spacerów.
Ja się staram robić te 3-5 km dziennie, ale nie zawsze mam siłę na spacer, a poza tym coraz częściej jestem tak zasapana, jak chodzę, że szukam ławeczek na odpoczynek :)

Ja ze względu na przebytego covida mam sapkę po krótkim spacerku ale staram się jakaś aktywność wykonywać 😂👍 co do tych gazów też może być
Ja ogólnie mam problemy podłoża gastro więc myślę, że to też może mieć wpływ..

Byle do tych prenatalnych, które mam przełożone na poniedziałek

reklama
Czy tylko ja mam skoki emocji?
Wczoraj byłam szczęśliwa, dzisiaj jakieś stany depresyjne i znowu się martwię a bo torbę dzwignelam a bo byłam przez ponad godzinę w pozycji siedzącej a to bo w nocy brzuch mnie kół i walczę z tym bólem gardła.. Normalnie nerwówka mi się załączyła.. Chciałabym być już w tym 20 tygodniu i mieć świadomość, że jestem chociaż w połowie.

Chyba nigdy się nie zgodzę, że ciąża to piękny okres.. Dla mnie to wieczny stres.. Nie mogę się wogole wyluzować.. Dzisiaj to najchętniej bym się położyła i płakała.. 🤦‍♀️

Do góry