reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2021

Dziewczyny czy przyjmujecie magnez w ciąży i jakiej firmy? Miałam gdzieś karteczkę ale zaginęła a pamiętam że ma być to lek a nie suplement

Cos mi się kojarzy, że to był chyba aspargin.. I jak czytałam na forum to sporo dziewczyn w ciąży go bierze.

Ostatnia edycja:
reklama
Ja pije tylko wodę mineralną. Taką butelkę 1.5 litra mam na cały dzień. Oprócz tego herbatę, ale jak mi mąż zrobi. I czasami kawę Inke, jak mnie najdzie. Czasami też soki typu Kubuś/witaminka, ale nie często, bo mam zgage po nich. Tych gazowanych i słodzonych napoi nie pije, bo są dla mnie za słodkie. Jeszcze parę lat temu nie lubiałam samej wody. Zawsze musiała być z jakimś sokiem, teraz jest ok. Czytałam kiedyś o tych piwach bezalkoholowych i one wcale takie bezalkoholowe to nie są, bo to jednak piwo a nie oranżada i jakieś tam ułamki procentów muszą być. Oczywiście pewnie to nie szkodzi maleństwu, ale mnie jednak do tego nie ciągnie. Bardziej wolę lody, 🤤🤤🤤choć staram się ograniczać, bo tam chyba dużo niezdrowych dodatków.

O mamo. Mi niegazowana wogole nie wchodzi a rolę biorąc pod uwagę ile wody powinnyśmy pić, ale też pije mineralna. Najczęściej cisowianke. Teraz pije Kingę pienińska.. A ty jaka 😂😁?

Dziewczyny czy przyjmujecie magnez w ciąży i jakiej firmy? Miałam gdzieś karteczkę ale zaginęła a pamiętam że ma być to lek a nie suplement

Cos mi się kojarzy, że to był chyba aspargin.. I jak czytałam na forum to sporo dziewczyn w ciąży go bierze.
Ja biorę Aspargin z zalecenia lekarza 2x2 i mowil ze 2 opakiwania mam wykorzystać. Po kilku dniach czuje spora poprawę skakało mi oko i nerwobóle mialam. Magb6 bralam tydzien i zere efektu nie było.

Ja pije Muszynianke, albo Muszyne. Kupiuje w Biedrze.
Hehe z ta woda to nie sądziłam ze takie bede miala jazdy. Najpierw piłam Pieninska która uwielbiam ale znudzila mi sie szybko, Muszynianka w ogole mi nie smakuje a kiedyś piłamt tylko ja, bez gazu to w ogole ble ostatnio smakuje mi tylko żywiec Zdrój lekko gazowany i cisowianka 🤣 i żywiec Zdrój arbuzowy bez cukru 😆 ale chleje jak smok 2 butle dziennie to lekko.

Wiele kobiet rezygnuje z testu pappa, bo jest niewiarygodny. Ja robiłam samo USG genetyczne i jeśli mój lekarz zauważyłby, że coś jest nie tak, to udałabym się na NIFTY, ale raczej nigdy na PAPPA. Średnio 8 na 10 ma złe wyniki z tego testu, a dzieci rodzą się zdrowe.
Mamaginekolog pisze o tym ze pappa działa tak, ze jak wyjdzie dobrze to nie ma szans na choróbsko natomiast często daje fałszywie negatywne wyniki i wtedy trzeba rozszerzać diagnostykę. Ja się bałam bo raz ze 37 lat skończone to jeszcze ciąża blizniacza a pappa wyszła super 😊

Mnie też pobolewa podbrzusze - i to chyba nie zmieni się już do końca ciąży, ale na szczęście nie są to takie bóle, że aż muszę brać tabletki. Zmęczenie i osłabienie jest dalej, ale trochę mniej, niż na początku - bo już nie śpię w dzień. A poza tym, to jakoś tak się wewnętrznie uspokoiłam i tak mi lepiej. Jedynie, z czym czuję się niekomfortowo, to mój brzuch.. Wyszła mi taka dziwna fałdka nad pępkiem, która dzieli mi brzuch na dwie części i wygląda, jakbym po prostu przytyła. Mam wrażenie, że to jakieś gazy, że tak mi wywaliło ten brzuch - ale z drugiej strony nie mam żadnych problemów żołądkowych. W każdym razie nie czuję się z tym dobrze i mam nadzieję, że jak macica się zacznie podnosić, to to wszystko się jakoś wyrówna i będzie brzuszek okrągły :)

@MiśZielinka powodzenia jutro na badaniu! trzymam mocno kciuki i mam nadzieję, że infekcja jednak nie wrociła :)
Mam taką samą fałdkę i pojęcia nie mam skąd się wzięła 🤣🙉🙊

O mamo. Mi niegazowana wogole nie wchodzi a rolę biorąc pod uwagę ile wody powinnyśmy pić, ale też pije mineralna. Najczęściej cisowianke. Teraz pije Kingę pienińska.. A ty jaka 😂😁?
Ja też Muszyniankę w ilościach ogromnych pochłaniam :) No i ona ma w sobie magnez i wapń. Ja np. nie suplementuję magnezu - w sumie lekarz mi o tym nawet nie mówił. Biorę Prenatal Uno - tu kazał mi brać do 16 tygodnia, a dopiero po 16 przejść na Duo, biorę dodatkowo witaminę D - Devikap w kropelkach (jest na receptę) i od początku ciąży biorę też probiotyki - ja akurat Dicoflor. Niektórzy lekarze mówią, że warto zmieniać co 3 miesiące probiotyki, żeby były różne bakterie, ale mój lekarz powiedział, że on jest raczej zwolennikiem brania jednego przez całą ciążę - bo przy zmianach, działanie tych szczepów może być jakoś osłabione. A teraz jeszcze planuję kupić sobie kolagen - ale tylko taki czysty (kolagen rybny + witC) i na to lekarz też pozwolił - a działa na skórę, stawy, więc to fajna opcja.

reklama
Do góry