reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

A ja jak pierwszy raz podałam bbox to w ogóle nie chciał rurki do buzi wziąć, teraz weźmie ale nie umie z tego pić, tylko w ustach trzyma... Nie mam pomysłu jak mu wytłumaczyć, pokazywałam na sobie, ale nie ogarnął 😔
U nas akurat załapała od razu, ale wiem e różnie bywa. Przesyłam zdjęcie z książki, z którą mam o rozszerzaniu diety o sposobach jak nauczyć picia z bidonu. Może Ci się przyda :)
IMG_20220511_235328.jpg

reklama
Wogole uważam toz z a mega sukces bo ja z wodą się poddałam. Nie chciał zupełnie jej pić mimo, że przy mm wiadomo, że powinien. Krztuszenie się i różne cuda totalnie mnie zniechęciły więc cieszę się tym naszym małym sukcesem.

A czg wasze maluchy już siadają? Moje dziecię obracać się nie obraca.. Na to niema wogole ochoty, ale łapie się wszystkiego co się da i robi tzw brzuszki.. Dźwiga się do siadania.. Zabronic mu nie mogę, ale jednocześnie zastanawia mnie ta kolejność 🙈
To moja się obraca, za to do siedzenia myślę, że jeszcze daleko. W ogóle nie próbuje się podnosic. Jak ja karmimy w tym "krzesełku" poleconym przez fizjo to tez widać że jeszcze sama nie da rady.

Wogole uważam toz z a mega sukces bo ja z wodą się poddałam. Nie chciał zupełnie jej pić mimo, że przy mm wiadomo, że powinien. Krztuszenie się i różne cuda totalnie mnie zniechęciły więc cieszę się tym naszym małym sukcesem.

A czg wasze maluchy już siadają? Moje dziecię obracać się nie obraca.. Na to niema wogole ochoty, ale łapie się wszystkiego co się da i robi tzw brzuszki.. Dźwiga się do siadania.. Zabronic mu nie mogę, ale jednocześnie zastanawia mnie ta kolejność 🙈
Jeśli dziecko ma tyle siły by z płaskiego tak się podciągnąć że aż siada to ja bym poszła chociaż na jedną wizytę do fizjo by pokazała co robić by jednak robiło to poprawnie czyli obroty, pozycja czworaczna i siad od boku bo to jednak szkoda bardzo na starcie osłabić tak kręgosłup dziecka. Mnie już strasznie kolejny fizjo uczula na tą kwestię.

Mam pytanie odnośnie rozszerzania diety. Kupiłam małemu mięsko z królika i chciałam ugotować mu zupkę. To mięsko ugotować razem z warzywami i potem zmiksować? Czy mięsko ugotować osobno a warzywa osobno i potem połączyć? A może warzywa ugotować na parze? Doradźcie 😊

Mam pytanie odnośnie rozszerzania diety. Kupiłam małemu mięsko z królika i chciałam ugotować mu zupkę. To mięsko ugotować razem z warzywami i potem zmiksować? Czy mięsko ugotować osobno a warzywa osobno i potem połączyć? A może warzywa ugotować na parze? Doradźcie 😊
Jabym zrobiła wywar na warzywach i mięsko osobo. Podobno dla maluchów wywar na mięsie może być jeszcze za ciężki. Ale potem można to razem zmiksować :)
Co do soków to już w kilku miejscach czytałam że do roku właśnie absolutnie nie podawać.

Jeśli dziecko ma tyle siły by z płaskiego tak się podciągnąć że aż siada to ja bym poszła chociaż na jedną wizytę do fizjo by pokazała co robić by jednak robiło to poprawnie czyli obroty, pozycja czworaczna i siad od boku bo to jednak szkoda bardzo na starcie osłabić tak kręgosłup dziecka. Mnie już strasznie kolejny fizjo uczula na tą kwestię.
Nie no.. Siadać nie siada ale robi brzuszki np. Łapiąc się za stopy próbuje właśnie siadac.. Zaczekam jeszcze chwilkę, ale napewno udam się do fizjo chociażby z powodu tego braku obrotów 🤔

Nie no.. Siadać nie siada ale robi brzuszki np. Łapiąc się za stopy próbuje właśnie siadac.. Zaczekam jeszcze chwilkę, ale napewno udam się do fizjo chociażby z powodu tego braku obrotów 🤔
U nas jest podobnie ... mamy 25 tydzień i mala nie obraca się nie wiem czy nie lubi czy jest leniwa czy cis jest nie tak. .. fizjoterapeuta ostatnio jak była to mała nie płakała tylko wrzeszczala ledwo ja zobaczyła hehe i zero współpracy a z nami ćwiczy spoko ... juz nawet fizjoterapeuta zapytała się czy jest taki leniuszek jak z nią ćwiczyć czy może ma obniżone napięcie mięśniowe. ..a nasza Helena to triche udawaczka i taka księżniczka. ...
No i tak jak u ciebie obracać na brzuszek i odwrotnie to nie ale podnosić się tak ... nawet łóżeczko poszło poziom niżej. ..jak jesteśmy na spacerku to w gondoli połowa spaceru to podnoszenie się ale dobrze ze jeszcze nie jest taka cwana i nie wiem ze można się chwycić na boku ...narazie walczy
Ale jeśli chodzi o okrecanie się to już mam małego stresa i najgorsze gdzues zostało zasilane to ziarnko niepewnisci z tym napięciem miesniowym

reklama
🤯 Tymczasem ja dałam sok jabłkowy bez cukru.. Ale jednorazowo bo moje dziecię na szczęście polubiło się z wodą 🙈

Ja z kolei ostatnio dostałam bardzo soczyste pomarańcze i jak obierałam to na talerzu bardzo dużo soku było, a że synek tak patrzył z zainteresowaniem, to wzięłam łyżeczkę i trochę tego soku też mu dałam, był szczęśliwy 🤣

Do góry