reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

reklama
@Unficzka jak idzie rozszerzanie diety?

Brokuły i marchewka za nami 😁. Przy pierwszym podejściu tak się krzywił, że myślałam, że będzie zaraz wymiotować, ale bardzo szybko zmienił zdanie... Dzisiaj zjadł wszystko co przygotowałam i chciał jeszcze, a marchewka gotowana się skończyła i musiał dojadać mlekiem 😉. Wiem, że to bardzo mało, ale pierwsze koty za płoty 🙂.

Brokuły i marchewka za nami 😁. Przy pierwszym podejściu tak się krzywił, że myślałam, że będzie zaraz wymiotować, ale bardzo szybko zmienił zdanie... Dzisiaj zjadł wszystko co przygotowałam i chciał jeszcze, a marchewka gotowana się skończyła i musiał dojadać mlekiem 😉. Wiem, że to bardzo mało, ale pierwsze koty za płoty 🙂.
Warzywa gotowałaś we wodzie czy na parze? Masz je ze zwykłego sklepu czy jakiś specjalny? Ja chyba też już zacznę.

U nas wyszła niska hemoglobina. Mały dostanie żelazo. Czy któraś z was podaje żelazo?

Warzywa gotowałaś we wodzie czy na parze? Masz je ze zwykłego sklepu czy jakiś specjalny? Ja chyba też już zacznę.

U nas wyszła niska hemoglobina. Mały dostanie żelazo. Czy któraś z was podaje żelazo?

Ja podawałam od urodzenia przez 4 miesiące, od miesiąca nie bierze bo wyniki byly ok ale mamy tez w tym miesiącu pobrac krew żeby obserwować czy nie spada
U nas maly mial usg bioderek w 2 miesiącu teraz drugi raz mial w 5 miesiącu i za 3 miesiące znowu kontrol
Mial usg brzuszka oraz usg przezciemiaczkowe gdzie za 3 miesiące jeszcze raz przezciemiaczowe.
Co do rozszerzania diety U nas jabłuszko sliwka i dynia. W weekend spróbuję brokuł jak wyjdzie mu kupa bo znowu zapomniał od 5 dni jak się ją robi a juz myślałam ze beda regularnie te kupy.

Ja podawałam od urodzenia przez 4 miesiące, od miesiąca nie bierze bo wyniki byly ok ale mamy tez w tym miesiącu pobrac krew żeby obserwować czy nie spada
U nas maly mial usg bioderek w 2 miesiącu teraz drugi raz mial w 5 miesiącu i za 3 miesiące znowu kontrol
Mial usg brzuszka oraz usg przezciemiaczkowe gdzie za 3 miesiące jeszcze raz przezciemiaczowe.
Co do rozszerzania diety U nas jabłuszko sliwka i dynia. W weekend spróbuję brokuł jak wyjdzie mu kupa bo znowu zapomniał od 5 dni jak się ją robi a juz myślałam ze beda regularnie te kupy.
A jakie żelazo podawałaś? Dodawałaś do mleka czy do wody?

Gotowałam normalnie w wodzie. Warzywa mam z mojego osiedlowego warzywniaczka. Czekam na wiosnę, mam na ryneczku zaprzyjaźnioną starsza Panią, która przyjeżdża sprzedawać raz w tygodniu ze swojego ogródka, wtedy kupuje krzywe i małe warzywa, nie pryskane, ale że nie wyglądają okazale to mało kto je chce, ja mam za to pewność, że są z dobrego źródła 😉. Nie wykluczam oczywiście, że pewnie nie raz kupię gotowe słoiczki!
Nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale u nas po brokule była piękna, dorodna kupa 🤣

A jeszcze mam pytanie robiłyście dziecku usg przezciemiączkowe poza tym co było w szpitalu po urodzeniu?
U nas było robione wraz z bioderkami. Ale wiem, że to nie standard. Dziś kuzynka była ze swoim maluchem i lekarz usg głowy nie robił.
Cieszę się, że dobrze poszło. U nas długo się rozkręcało, na początku to były 2 góra 4 łyżeczki jedzone na raty, ale już jest dobrze 👍😊 A jak z piciem wody? Z czego ostatecznie pije?
Ja podaję Innofer baby ze strzykawki prosto do buzi. Mały lubi i chyba to smaczne, bo zawsze się doczekać nie może, jak widzi że mieszam syropek 😄 U nas hemoglobina była 9.4 a norma od 10, za to żelazo norma od 65,a mój synek miał 24 😕 Na razie tydzień przyjmuje, pod koniec kwietnia będziemy kontrolować jak się wchłania. Oby się podnosiło!
Jabłko i śliwka na lepszą kupkę? U nas to nie działało w ogóle 🙄 dopiero od 4 dni robi kupę codziennie. Nie wiem, czy to zasługa podawania żelaza i lepszego apetytu czy czego. Ale śliwka czy jabłko nie robiły na nim wrażenia. Do tego w kilku miejscach wyczytałam, że tarte jabłko powoduje zatwardzenie 🤔 Niby czysty sok jabłkowy działa lekko przeczyszczająco. Nie wiem ile w tym prawdy.
Podajecie słoiczki czy same gotujecie? Chciałabym zacząć mu rozszerzać, ale trochę się boję.
Polecam słoiczki "moja pierwsza marcheweczka/brokuł/dynia" na pierwszy raz, jeśli masz stracha czy dobrze przygotujesz sama warzywa.

reklama
No właśnie ja też nie chcę warzyw z supermarketu. Chyba wybiorę się na targ, tam chyba prędzej kupię warzywa, które mają mniej nawozu.
Tylko nie kupujcie nowalijek, w sensie młodej marchewki itp. Znajoma z ogrodnictwa, gdzie wydawałoby się jest bardziej ekologicznie, opowiadała, że do nowalijek sypie się nawozu, aż biało jest 🙁 Pod tym względem najbezpieczniejsze są słoiczki, bo mają bardzo restrykcyjne normy, ale chyba mało kto jedzie na samych słoiczkach.

Do góry