Ja bym się nie przejmowała, bo podobno teraz i tych patyczków grubszych już nie wolno używać tylko palcem przemywać przy kąpieli. Ja używam mimo wszystko, ale czyszczę ile sięgnę i tak codziennie, więc uważam, że higiena uszek jest zachowanaDziewczyny, głupie pytanie, jak czyścić uszy dzieciaczkom? Czyściłam ostatnio tymi patyczkami dla niemowlaków małżowiny, przyświecilam sobie do środka latarka i on ma tam w środku widoczną woskowinę, jak mam to wyciągnąć skoro patyczek nie dociera? Tylko proszę nie oceniać mojego święcenia latarką
reklama
U mnie jest dokładnie to samo wczoraj to aż się rozplakalam z tego wyczerpania. Teraz jeszcze ma ten skok rozwojowy i co chwilę się wybudza i ciężko uspic, albo muszę przytulać co chwilę, wczoraj 4 godziny mi wisiał na piersiach.A ja ostatnio chodzę wykończona... Mały zasypia o 18:30 - pierwsza pobudka kolo 24, potem 2 i potem co 20 minut do 4 ... I o 4 jest już dzień... w ciągu dnia dwie drzemki w domu po 30 minut i jedna trochę dluzsza na spacerze.. nie raz próbowaliśmy go orzeciagnac żeby zasnął później ale wtedy jest armagedon a i tak dzien zaczyna o 4 ... mamy tak od miesiąca. Oli jutro oonczy 4 miesiące... wcześniej również zasypial po 18, i 1 drzemka o 1, druga o 3 i dltrzecia o 6... a teraz dla mnie jest dramat bo już od 2 praktycznie nie spie ... myślicie ze jest szansa że to się jakoś zmieni w niedalekiej przyszłości??? Bo juz z mężem wysiadamy ..dodam że nasz syn jest bardzo towarzystki u nie możemy odejść od niego na chwilę bo jest placz ... więc tylko jak on ma drzemki w domu to mogę coś zrobić...
Tak ma zaplanowany zabieg, ale nic mu nie dolega. Żadnego guzka nie ma. Miał tylko wtedy jak miał miesiąc i wtedy właśnie dostał skierowanie na zabieg. Miałam iść jeszcze prywatnie skonsultować, ale ten czas tak leci, że w końcu nie umówiłam go nigdzie. Moja pani pediatra kazała przełożyć termin jak mały skończy 6 miesięcy, żeby miał wszystkie szczepienia. Próbowałam dzwonić do szpitala, żeby przełożyć termin, ale nie mogę się dodzwonić i muszę tam iść, ale nie mogę się zebrać.Dobrze pamiętam, że Twój Maluszek ma w kwietniu operacje na przepuklinę? Nic się nie zmieniło? Pytam bo za dwa tygodnie jadę ustalić termin.opetacji i jeszcze liczę na cud, że nie będzie potrzebna...
A jak u Twojego maluszka?
Unficzka
Fanka BB :)
Ja bym się nie przejmowała, bo podobno teraz i tych patyczków grubszych już nie wolno używać tylko palcem przemywać przy kąpieli. Ja używam mimo wszystko, ale czyszczę ile sięgnę i tak codziennie, więc uważam, że higiena uszek jest zachowana
To mnie uspokoiłaś. Widziałam w aptece takie spraye dla dzieci do uszek i już się nad tym zastanawiałam czy aby nie kupić, ale chyba się wstrzymam.
Unficzka
Tak ma zaplanowany zabieg, ale nic mu nie dolega. Żadnego guzka nie ma. Miał tylko wtedy jak miał miesiąc i wtedy właśnie dostał skierowanie na zabieg. Miałam iść jeszcze prywatnie skonsultować, ale ten czas tak leci, że w końcu nie umówiłam go nigdzie. Moja pani pediatra kazała przełożyć termin jak mały skończy 6 miesięcy, żeby miał wszystkie szczepienia. Próbowałam dzwonić do szpitala, żeby przełożyć termin, ale nie mogę się dodzwonić i muszę tam iść, ale nie mogę się zebrać.
A jak u Twojego maluszka?
U nas chirurg jeden kazał operować (mam u niego wizytę w tym miesiącu i u niego mamy teraz ustalić termin) , chirurg dwa kazał czekać do siódmego miesiąca bo jest duża szansa że się wchłonie, pediatra przy ostatnich szczepienia go mówił, że trzeba będzie to operować. Z tym, że u nas przepukline widać, co prawda czasami się chowa, ale częściej jest niż jej nie ma. Operacja ma być w 6-8miesiacu. Czasami jak mały ma gazy, to słychać jak przez tę przepuklinę przechodzą i wtedy płacze, nie wiem czy go boli czy po prostu się wystraszy, także u nas chyba innej opcji nie ma
Kiedyś słyszałam, że komuś się nazbierało w uchu i trzeba było przeczyszczać, świecować czy coś podobnego, ale myślę, że to skrajne przypadki. Nie ma co przesadzać, woskowina w końcu pełni też rolę ochronna, więc tak czy inaczej trochę jej tam zawsze musi być.
Juana19
A propos liczenia wieku to ja tez skończone miesiące. Czyli teraz 4 miesiące i 3 tygodnie itd. Rozszerzanie diety za 5 tygodni jak skończy 6 miesięcy. Kompletnie nie chce mi się przechodzić na ten etap.
Jak robicie z siedzeniem? W czym karmicie?
MiśZielinka
Głowa do góry. Niektóre dzieci są indywidualistami jak widać i mają własne wybory żywieniowe.@MiśZielinka a jak idzie rozszerzanie? Chętnie je? Mój mały je coraz chętniej, ale już widzę, że mniej mojego mleka pije i odczuwam przez to jakiś niepokój i jest mi przykro Wiedziałam, że tak będzie i taka jest kolej rzeczy, ale i tak mi smutno, że ten aspekt macierzyństwa się skończy
U Nas narazie manna - więc glutenik i jak rano zjadł 100ml, tak później aż się zanosił i mu nie wpychałam.
Jeśli zauważę, że je niechętnie to odpuszczę i wstrzymam się na np następny tydzień. Dziecko czasem swoją niechęcią pokazuje, że jednak nie jest gotowe, więc na luzie. Jeśli manna będzie mu smakować, to polecę dalej z kaszkami a potem warzywka, owoce, obiadki, deserki.
Narazie jesteśmy na początku naszej drogi
MiśZielinka
Mały jeszcze nie siedzi więc karmimy jakby pół leżąco na bujaczku, w foteliku lub poprostu z butli bo zaczęliśmy od próby glutenowej, więc kaszki manny.A propos liczenia wieku to ja tez skończone miesiące. Czyli teraz 4 miesiące i 3 tygodnie itd. Rozszerzanie diety za 5 tygodni jak skończy 6 miesięcy. Kompletnie nie chce mi się przechodzić na ten etap.
W naszym przypadku taka decyzję podjął lekarz no i tak zaczęłam.
reklama
U nas 4miesiace i 2 tygodnie i wprowadzona sliwka ze sloiczka i jabłuszko z bledndera bo ponoć przynosi kupe takie kombo a u nas kupa co 10 dni byla i pediatra i alergolog kazała powoli rozszerzać ale jak narazie maluszek nic więcej nie dostanie do 6msc. Gdyby nie te kupy to rozszerzanie bym zaczęła okolo 6...