reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2021

Ja mam bujaczek, któremu można wyciągnąć nóżki i jest wtedy stabilny. W tym sadzam synka, albo na kolanach. On już ładnie siedzi z podparciem, a na tym lezaczku to się nawet odrywa od oparcia i siedzi jak stary 😁 myślę, że jak za tydzień skończy pół roku to zacznę sadzać go do krzesełka. Tylko, że mam problem z dobraniem do niego poduszki, dostaliśmy w spadku holenderskie bez siedziska, same dechy i dobrać teraz poduchę to wyczyn 😕

Mój nosi kurtkę "na misiu", rajstopki i spodnie + niechodki. Zmieniłam już czapkę na wiosenną, bawełnianą, taka podwójną z Mariki, która ładnie zakrywa karczek i uszka. Nie jestem zwolenniczką kombinezonów, bo ubierać w to zniecierpliwionego malucha to trzeba mieć cierpliwość 😬 Zimowy miałam taki z rączkami, a na nóżki w formie worka, to było fajne, ale już wyrósł. Poza tym w takim worku na podwórko na rękach go nie zabiorę.

Mój syn też ma taką asymetrię, ale neurolog odradziła wizytę u fizjo i ćwiczenia, twierdząc, że samo się naprostuje jak mały podrośnie (miał wtedy 1.5 msc jakoś). Miała rację, zaraz będzie miał pół roku i praktycznie nie widać.
A swoją drogą, jak rehabilitować taką asymetrię?
Nam neurolog powiedział, że asymetria głowy może przenieść się na rączki i nóżki. Rehabilitacja ma na celu ćwiczenia tej mniej używanej części ciała.

reklama
Nam neurolog powiedział, że asymetria głowy może przenieść się na rączki i nóżki. Rehabilitacja ma na celu ćwiczenia tej mniej używanej części ciała.
Ćwiczyć można samej w domu u nas synek tez mial preferancje do jednej strony, trzeba podchodzić z tej drugiej, zachęcać do patrzenia w ta strone w ktora ma problem, przekładać główkę jak spi, karmic na ta stronę co ma problem
U nas rehabilitacja zlecona bo jest 'odgieciuchem' straszne sztywnieje i się wygina ale byliśmy raz ma rehabilitacji 😣

Ćwiczyć można samej w domu u nas synek tez mial preferancje do jednej strony, trzeba podchodzić z tej drugiej, zachęcać do patrzenia w ta strone w ktora ma problem, przekładać główkę jak spi, karmic na ta stronę co ma problem
U nas rehabilitacja zlecona bo jest 'odgieciuchem' straszne sztywnieje i się wygina ale byliśmy raz ma rehabilitacji 😣
My tak działamy od początku, ale po wizycie u neurologa stwierdzono że to nie wystarczy. Jak się jej przestawia głowę przez sen to ja przekreca z powrotem po paru sekundach i można nieraz tak walczyć aż się nie wybudzi z płaczem . Większość asymetrii sama znika, ale widać że mała ma z tym większy problem.

My tak działamy od początku, ale po wizycie u neurologa stwierdzono że to nie wystarczy. Jak się jej przestawia głowę przez sen to ja przekreca z powrotem po paru sekundach i można nieraz tak walczyć aż się nie wybudzi z płaczem . Większość asymetrii sama znika, ale widać że mała ma z tym większy problem.
Ja jestem zdania że warto korzystać ze specjalistów, dużo łatwiej teraz przy takich maluszkach wyprowadzić asymetrie.
U nas mała ma silniejsza lewa stronę i też z nią ćwiczymy żeby angażować druga stronę. Ja ma pomoc mojej mamy która była fizjoterapeuta wiec mi pokazuje co można zrobić.

A jak Wy stwierdzacie te asymetrię? Wyłącznie na podstawie tego jak układa głowę do spania czy jakiś lekarz Wam na to zwrócił uwagę?

A jak Wy stwierdzacie te asymetrię? Wyłącznie na podstawie tego jak układa głowę do spania czy jakiś lekarz Wam na to zwrócił uwagę?
Ma tendencje do patrzenia w jedną stronę, ciężej glowka przekręca w stronę 'problematyczną' zasypia na jednej stronie, patrzyłby tylko na jedną stronę, dodatkowo zniekształcona glowka , jedno oczko mniejsze drugie większe

U nas w pierwszym miesiącu patrzyla głównie w prawo i trzymała głowę w prawo jak spała. To się w miarę wyprostowało i nie ma asymetrii głowy, ale teraz widać jeszcze trochę że jedną stronę ma silniejsza - próbuje się obracać przez jeden bok, leżąc na brzuchu ciężar ciała bardziej opiera na jednej stronie i też jedna rękę bardziej prostuje.

U nas w pierwszym miesiącu patrzyla głównie w prawo i trzymała głowę w prawo jak spała. To się w miarę wyprostowało i nie ma asymetrii głowy, ale teraz widać jeszcze trochę że jedną stronę ma silniejsza - próbuje się obracać przez jeden bok, leżąc na brzuchu ciężar ciała bardziej opiera na jednej stronie i też jedna rękę bardziej prostuje.

I w każdym przypadku należy zrobić rehabilitacje nawet jeżeli nie ma zniekształceń itp.? Bo z drugiej strony tak myślę, że dorośli też mają ulubioną stronę na której śpią, rękę w której noszą zakupy itp

I w każdym przypadku należy zrobić rehabilitacje nawet jeżeli nie ma zniekształceń itp.? Bo z drugiej strony tak myślę, że dorośli też mają ulubioną stronę na której śpią, rękę w której noszą zakupy itp
Nie sądzę, my nie mamy rehabilitacji. Bardziej mama mi zwróciła na to uwagę i zwracam uwagę na to przy pielęgnacji, zabawie żeby jej aktywować druga stronę.

Osteopata jak byliśmy w pierwszym miesiącu na wizycie to też mówił że asymetria jest niewielka i że zabawa i pielęgnacja wystarczy.
Jedynie jeśli dziecko nie trzyma symetrycznej pozycji leżąc na plecach po 3 miesiącu to warto się skonsultować wg mnie. Bo wiadomo że każdy będzie miał jakies preferencje :)

reklama
Ale mnie wkurzają te rozbieżności między rozmiarami ubranek w zależności od firmy 😡 Was też? Synek ma 73 cm, kupuję body na krótki rękaw na 74, żeby były na już, a one dużo za duże. Z KIKa pasują idealnie, ze Smyka ten sam rozmiar 8cm dłuższy i za luźne 😡 Kiedyś kupiłam dwa pajace z elefun rozmiaru 62, dopiero teraz do nich dorósł 🤦‍♀️

Do góry