reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2021

Dziewczyny czy wasze bobasy przekręcają się już na boki ?
U nas mały jak leży na plecach zaprze się nogami i podnosi tylek do góry taki ala mostek jak mu się nudzi.Zastanawiam się czy to ok jedni piszą że tak inni ze nie 🤦‍♀️co potrafią wasz bobasy?
Moja się jeszcze nie przekręca z pleców na brzuchm Na razie leży na brzuchu bez płaczu o co chwilę walczyliśmy :)
Ale leżąc na plecach odpycha się i się trochę przemieszcza w górę (czasem się śmieje ze jak wąż) albo tak jak wskazówka zegara.
Ale takiego mostku nie zaobserwowałam

reklama
U nas mąż ma szaro niebieskie, ja mam piwne a synek ma narazie oczka męża 😊

@Będęmama ale wygina Ci przy tym głowę w tak zwana literę C?
Ja ze swoim synkiem idę do fizjoterapeuty ale on mi się wygina bardzo i bardzo mocno trzyma głowę do tyłu ja pcha jak go noszę nawet do odbicia aż jej nie można utrzymać.. Oczywiście pediatra nie widzi nieprawidłowosci, ale mnie to wygląda na WNM..

Jeszcze mam do was pytanie ponieważ niepokoi mnie to mój synek zaczął spać z otwarta buzia.. Czytałam że jest to nieprawidłowe i może być tak z wielu przyczyn.. Infekcji nie ma bo dziś byliśmy na szczepieniu..
My juz byliśmy u fizjoterapeuty powiedziała że daje rehabilitacje zewzgledu na tendencje do jednej strony, głowę tez odpycha do tyłu jak się go nosi na pionowo dlatego mamy zaraz noszenia pionowo i trzeba nosić w fasolkę tylem do siebie z nogami podwinietymi do góry ma tendencje odginania , ale ostatnio zaczął właśnie odpychać się nogami na plecach jak leży i podnosić pupkę i się tak zastanawiam co to może znaczyć

W piątek synek skończył 3 miesiące. Rośnie bardzo szybko, przynajmniej na długość. Ma już 70 cm jak sprawdzałam wczoraj, a waga 7,4.kg.
Kurcze, czym Wy karmicie swoje dzieci, że tak rosną 😅 mój syn ma skończone 5msc 70 cm i ważył 8.02 6300g, jest tylko na kp. Do podwojenia wagi urodzeniowej brakuje mu jakieś 100g, więc trzyma się normy. Ale zastanawiam się, od czego to zależy, że jedne rosną szybko i są pulchne, a inne wolniej i są szczuplutkie. My z tatą synka jesteśmy szczupli i wysocy. Kuzynki syn urodził się z wagą 2600, teraz ma skończone 6msc i brakuje mu jakieś 300g do 10kg... Też tylko na kp. Gdzie tkwi sekret 🤔

My dziś na ważeniu 6350g a mamy 3,5 mies, z czego jego kolega że szpitala z tego samego dnia 7500g. Też się zastanawiam gdzie ten sekret ale uważam że każde dziecko rośnie w swoim tępię. Jak tak dużo dzieci nie ważą a w normie nie ma się co martwić plecy mniej bolą i ręce 😜🤣

Mój jak miał 3,5 miesiąca ważył 6100. Długość 61cm. Urodził się z wagą 2200. Jest tylko na KP. Dziś ma 4 miesiąc. Myślicie żeby wprowadzić już marchewke czy jeszcze zaczekać do tego 6 miesiąca?

Dziewczyny czy macie jeszcze widoczny brzuch? Byłam wczoraj u uroginefizjo tak w skrócie.. I mam rozejście mięśnia prostego ..brzuch jeszcze generalnie jak galareta 😪 Prócz tego generalnie mówi że mam piękna bliznę po CC ale jak zaczęła mi ja dotykać to mnie bolało.. I mówiła że boleć taką blizna nie powinna.. Zalecone ćwiczenia póki co oddechowe i jestem w szoku jak ciężko dobrze oddychać 😱

Dziewczyny czy wasze bobasy przekręcają się już na boki ?
U nas mały jak leży na plecach zaprze się nogami i podnosi tylek do góry taki ala mostek jak mu się nudzi.Zastanawiam się czy to ok jedni piszą że tak inni ze nie 🤦‍♀️co potrafią wasz bobasy?
moja przekreca sie caly czas, z oka nie mozna jej spuscic. A jak ja nosimy to glowke przyciaga tak jakby do siadu. Ona chyba bardzo ambitna jest i chce wszystko szybciej niz brat robic 😂 moj syn tez taki jakby mostek robil i odpychal sie nogami - pytalam poloznej mowila, ze to dobrze

Dziewczyny czy macie jeszcze widoczny brzuch? Byłam wczoraj u uroginefizjo tak w skrócie.. I mam rozejście mięśnia prostego ..brzuch jeszcze generalnie jak galareta 😪 Prócz tego generalnie mówi że mam piękna bliznę po CC ale jak zaczęła mi ja dotykać to mnie bolało.. I mówiła że boleć taką blizna nie powinna.. Zalecone ćwiczenia póki co oddechowe i jestem w szoku jak ciężko dobrze oddychać 😱
ja rodzilam sn, to moj drugi porod, przutylam 18 kg, miedzy porodami jest 22 miesiace. Po drugim porodzie polozna powiedziala, ze jest rozejscie miesnia na ok 1 cm. Do wagi z przed porodu brakuje mi 1.5 kg, ale mam nadczynnosc tarczycy wiec chudne przez to. Nigdy nie mialam kaloryfera na brzuchu, teraz raz dziennie porzadnie nawilzam i natluszczam skore na brzuchu i mysle, ze bedzie dobrze

Ja miałam już 3 ciąże, w tym dwa cc. Chodzilam do fizjoterapeutki uroginekoogicznej 2 razy w ciąży. Nie ma innych sposobów, poza prawidłowa postawą i ćwiczeniami. Mobilizacja blizny to żmudny proces, musisz być cierpliwa. Mnie blizna nie boli, ale ja ją juz długo masuję, w zasadzie odkąd odpadły strupki. Nadal niestety nie jest miękka i nadal lekko wciągnięta. Długa droga przede mną.
Brzuch jest miękki, ale u mnie to tłuszcz😅 Jestem 5kg na plusie względem wagi przed ciążą. Ale już nie długo zbiorę się ponownie do ćwiczeń😉

reklama
U nas mąż ma szaro niebieskie, ja mam piwne a synek ma narazie oczka męża 😊

@Będęmama ale wygina Ci przy tym głowę w tak zwana literę C?
Ja ze swoim synkiem idę do fizjoterapeuty ale on mi się wygina bardzo i bardzo mocno trzyma głowę do tyłu ja pcha jak go noszę nawet do odbicia aż jej nie można utrzymać.. Oczywiście pediatra nie widzi nieprawidłowosci, ale mnie to wygląda na WNM..

Jeszcze mam do was pytanie ponieważ niepokoi mnie to mój synek zaczął spać z otwarta buzia.. Czytałam że jest to nieprawidłowe i może być tak z wielu przyczyn.. Infekcji nie ma bo dziś byliśmy na szczepieniu..
Nam fizjo mówiła, że to źle jak się tak odgina, bo to znaczy, że ma slabsze mięśnie brzucha i nadrabia grzebietem. Nam mówiła, żeby nie dopuszczać do takiego odginania i od razu interweniować. Też mieliśmy problem z otwarta buzia. Byliśmy u neurologedy z tym. Sprawdzila najpierw wędzidełko, ale było w porządku. Później sprawdzila mu język i mięśnie pod językiem za bardzo mial napięte i pokazala nam ćwiczenia jak je rozluźnić i faktycznie pomogło to. Bardzo rzadko już ma otwarta buzię. Mówiła też, że smoczek jest dobry na trening mięśni wokół ust. U nas też był problem ze smoczkiem, bo synek nie chciał żadnego. Lekarka pokazala nam, jak go nauczyć zasysać smoczek, bo problem był w tym jak układał język. Mówiła, że nie ma czegoś takiego, że dziecko nie chce smoczka, tylko jak wypluwa to znaczy, że nie umie go zassac i że ma problem ze ssaniem nieodżywczym.

Do góry