reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

Hej dziewczyny 🙂 gratuluję Wam wszystkim 🥰. Potrzebuję porady bo sama nie wiem co mam robić. Zrobiłam test 26.02 czyli w pierwszy dzień spodziewanej miesiączki i wyszedł pozytywny. Jednak do lekarza umówiłam się dopiero na 30.03 bo miał pierwszy wolny termin.. Myślicie że to nie będzie za późno. Wg aplikacji to będzie 8tyg+5dni. Czy wy macie już swoje ciąże potwierdzone? Mnie panie na recepcji zapewniały, że to nie będzie za późno. Ale mam takie mieszane uczucia. Raz mi się wydaje że to za późno, a raz że cierpliwie poczekam. Dodam, że to moja pierwsza ciąża, nie mam doświadczenia za bardzo i nie wiem co robić... Help me!🙈
Mi pozytywny test wyszedł 28.02, a na wizytę udało mi się umówić dopiero na 31.03. Nic niepokojącego się nie dzieje, więc czekam, chociaż w poprzednim cyklu miałam biochemiczną i trochę się boję. Ale pozytywne myślenie to podstawa :) jeśli coś Cię martwi to idź wcześniej, a jeśli nie to będzie już więcej widać na usg :) tylko cierpliwość trzeba ćwiczyć 🙈

Piękne te Wasze kropeczki z serduszkami!

P.s. jestem Marta :)

reklama
Hej dziewczyny 🙂 gratuluję Wam wszystkim 🥰. Potrzebuję porady bo sama nie wiem co mam robić. Zrobiłam test 26.02 czyli w pierwszy dzień spodziewanej miesiączki i wyszedł pozytywny. Jednak do lekarza umówiłam się dopiero na 30.03 bo miał pierwszy wolny termin.. Myślicie że to nie będzie za późno. Wg aplikacji to będzie 8tyg+5dni. Czy wy macie już swoje ciąże potwierdzone? Mnie panie na recepcji zapewniały, że to nie będzie za późno. Ale mam takie mieszane uczucia. Raz mi się wydaje że to za późno, a raz że cierpliwie poczekam. Dodam, że to moja pierwsza ciąża, nie mam doświadczenia za bardzo i nie wiem co robić... Help me!🙈
Nie bedzie za pozno. Jezeli nic sie nie dzieje, nie plamisz, nie mdlejesz, nie wyjesz z bolu to juz wtedy bedziesz miala do ogladania spora fasole z potężym serduchem ❤️
Powiedzcie mi jeszcze jedna rzecz : jestem (prawdopodobnie ) w pierwszej ciąży, dzwoniłam żeby umówić się z lekarzem na wizytę. Przy rozmowie lekarz wspomniał oczywiście aby brać kwas foliowy oraz Acard 75. Wiecie na co to jest ? I czy lekarz może zalecić mi go brać bez badania ?
Kwas foliowy jest niezbedny dla budowy ukladu krwiotworczego.. w ciazy i juz przed ciaza powinno sie go brac zeby wszystko n ladnie hulalo. Bierze sie go do konca 3 miesiaca. Acard to lek rozrzedzajacy krew.. w ciazy zalecany aby zapobiegac skrzepa i zeby zwiekszyc powodzenie utrzymania ciazy.. to sa rzeczy ktore mozesz brac bez ogladania cie przez lekarza. Nie zrobia Ci krzywdy. Przy zalecanym dawkowanu :) smialo bierz. Bo nie zaszkodza a pomoga ja boore i jedno i drugie na stale.

Nie mam żadnych problemów i schorzeń. Przynajmniej nic o nich nie wiem 😛. Kwas foliowy biorę. Zastanawiam się czy może brać coś jeszcze? Macie jakieś rady?
Moja lekarka mi kazała brać wszystko zgodnie z zaleceniami dla pierwszego trymestru, zeby było tam 400 kwasu foliowego ale metylowanego( nie jestem pewna czy tak się pisze) jod, witamina d 2000 i DHA 600, wiec znalazłam że prenatal uno ma wszystko oprócz DHA no i tym się faszeruje

Hej Agnieszka🙂 ja do tej pory baralam tylko kwas foliowy ale kupiłam sobie MAMA DHA. Któraś z was bierze? Czy naprwno trzeba brać po 2 tabletki dziennie? bo mnie aż to zdziwiło

Hej Agnieszka🙂 ja do tej pory baralam tylko kwas foliowy ale kupiłam sobie MAMA DHA. Któraś z was bierze? Czy naprwno trzeba brać po 2 tabletki dziennie? bo mnie aż to zdziwiło
Ja mam innej marki, ale z tego co widzę ta sama dawka 600- też biorę dwa razy dziennie tylko u mnie w jednej kapsulce.
Dzieki temu się lepiej mózg dziecka rozwija wiec napewno nie zaszkodzi

Acart na dobre przepływy krwi i zagnierzdzanie A kwas foliowy jest szalenie potrzebny przy budulcu kości dziecka.
8 tc to nie jest za późno A wręcz w sam raz ale rozumiem że wolała byś wcześniej.
Nie martw się będzie dobrze i witaj :)
Powiedzcie mi jeszcze jedna rzecz : jestem (prawdopodobnie ) w pierwszej ciąży, dzwoniłam żeby umówić się z lekarzem na wizytę. Przy rozmowie lekarz wspomniał oczywiście aby brać kwas foliowy oraz Acard 75. Wiecie na co to jest ? I czy lekarz może zalecić mi go brać bez badania ?

O to chyba tak też zrobię, a nie robili problemu ze chodzisz raz tu a raz tu?
Nie, ale powiedziałam wprost jak sytuacja wygląda tej na pakiet- że no generalnie narazie chciałabym kontynuowac wizyty prywatne, ale że względu na koszty wolałabym badania robić w miarę możliwości u nich. Babka normalna mi się trafiła i stwierdziła że rozsądnie ;)

reklama
A badania prywatnie dużo kosztują ?
Póki co te ciązowe udaje mi się robić bezpłatnie. Płaciłam tylko za progesteron i kwas moczowy z krwi bo kazała mi zrobić na cito, wiec robiłam prywatnie u niej w klinice to jakiś 40 zł.
No ale wcześniejsze badania potrzebne do stymulacji dały po kieszeni, bo np za kiłe, HIV i inne z krwi poszło prawie 400 plus badanie drożności jajowodów 750.
Wiec teraz co mogę to wolę bezpłatnie

Do góry