reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

Wydaje mi się, że mając skierowanie możesz umówić się wszędzie, niezależnie od miejsca zamieszkania, do każdej prywatnej kliniki, bo od tego roku jest refundacja.
Mój prowadzący, akurat je wykonuje,w swojej klinice, dlatego polecił siebie xD ale mówił że nie mam obowiązku iść do niego.
Tak samo jak zasugerował, że mogłabym zrobić dodatkowo płatne badania NIFTY, które kosztują ok 2 koła. Jednak nie wiem, czy jest zasadność je robić, kiedy to pappa jest dostępne.

Macie jakąś opinie na ten temat? Robiliście kiedyś ?
ja nie robiłam , mąż ma dziecko i też nie robili , powiedział że jak lekarz nie powie że trzeba zrobić to żebym sama nie kombinowała , napoczatku od razu była myśl że będę robić wszystko co się tylko da , ale teraz jak tak przemyślałam to faktycznie jeżeli nie będzie lekarz mówił żeby zrobić dodatkowe badania to chyba odpuszczę i orzeznacze te pieniążki na wyprawkę czy coś ☺️

reklama
Jesteś młoda :)(choć wiem, że to nie wyznacznik), jeśli w rodzinie nie ma chorób to myślę, że wszystko u Was będzie dobrze :).

Ja bym zapytała lekarkę kogo może polecić plus poszperałabym w necie i zapytała koleżanki.
Mój nie robi prenatalnych, ale na każdym usg szczegółowo pokazywał mi, wszystko co jest ważne .
Teraz 3 raz będę szła do tego samego lekarza od prenatalnych, bo jest rzetelny i też mówi o wszystkim co widzi :) .
no nic nie wiem na temat jakiś poważnych ,genetycznych chorób w rodzinie , jedynie wiem o cukrzycy u dziadków i moja mama zmarła na raka płuc , ale robiłam badania genetyczne ona też i nie było to odziedziczone , także mam nadzieję że będzie wszystko dobrze ☺️ 🤞

Powinna ci dać skierowanie, też chodzę na nfz i dostałam i powiedziała mi gdzie u mnie robią i że mam sobie wybrać i się zarejestrować tam gdzie chce z nim
no mam taką nadzieję , ta babeczka jest taka starsza ale napewno się jej zapytam o skierowanie bo im szybciej tym lepiej bo tak jak piszecie może być problem z miejscem

Wydaje mi się, że mając skierowanie możesz umówić się wszędzie, niezależnie od miejsca zamieszkania, do każdej prywatnej kliniki, bo od tego roku jest refundacja.
Mój prowadzący, akurat je wykonuje,w swojej klinice, dlatego polecił siebie xD ale mówił że nie mam obowiązku iść do niego.
Tak samo jak zasugerował, że mogłabym zrobić dodatkowo płatne badania NIFTY, które kosztują ok 2 koła. Jednak nie wiem, czy jest zasadność je robić, kiedy to pappa jest dostępne.

Macie jakąś opinie na ten temat? Robiliście kiedyś ?
U mnie też lekarka powiedziała, że dopóki nie będzie przeciwwskazań po badaniach prenatalnych, to mam odpuścić sobie dodatkowe badania typu nifty. Zasugerowała, żeby mieć na to w razie co fundusze, ale wierzy, że przeznaczymy je na coś bardziej przyjemnego do wyprawki 🙂

A powiedzcie mi, czy którąś z Was też bolał brzuch tak jak na okres na początku? W sumie od strony jajnika gdzie miałam pęcherzyk na monitoringu. Bo kurcze, mnie pobolewa i nie wiem... nie podoba mi się to.. Teoretycznie dwie tłuste krechy na teście i wgl, no ale mam z tyłu głowy, że "coś jest nie tak". A z drugiej strony to nie jest taki ból żebym brała tabletki, bo nie wytrzymam. To jest takie bardziej pobolewanie.. A i mam na mysli wczesny etap, tak 4+0.
W pierwszej (poronionej) ciąży nie miałam takich skurczów
:/
ja też miałam i na początku tak do około tygodnia jeszcze po terminie miesiączki i miewam teraz momentami ale bardzo delikatne i kilku sekundowe . Ostatnio miałam takie bardziej napięcie na dole brzucha wieczorami , ale myślę że mogłobyc od pracy i dodatkowo się tam rozciąga wszystko ☺️

Ja miałam robić nifty tym razem, przy pierwszym dziecku nie robiłam, ale zrezygnowałam, jakoś wierzę, że będzie wszystko dobrze, jakby na prenatalnych wyszło coś nie tak to może rozważę amniopunkcję, chociaż nie wiem.

Ustawiłam sobie w apce jednak termin z om, bo jakoś fajniej jak już jestem w 8+1, pokazuje mi, że Bobo jest rozmiaru oliwki i 20% ciąży za mną :) po jednym dniu strasznej męki przeszły mi mdłości i czuję się normalnie, wczoraj chyba tylko hormony mi szalały bo sobie szukałam problemów gdzie ich nie było, jak tam u was z psychika? Ja się objawów fizycznych, bólu itd nie boje, ale tych huśtawek nastroju strasznie, bo nigdy się tak z mężem nie kłóciłam jak po urodzeniu córki :(
no powiem ci że u nas też od niedawna mam wrażenie że się więcej ,,kłócimy ,, nawet był tego wsumie nie nazwała kłótnia a takim buczeniem na siebie , wszystko mnie denerwuje i mam takie fale , momentami wgl coś sobie pomyślę i chce mi się płakać a za chwilę mam myślę o co ja płaczę 🤷🤦

a wlasnie, czy jest apka Babyboom na iOS? Bo kurcze wczoraj szukałam i dzisiaj i nie moge znaleźć.. Jedynie co to na przeglądarce jestem zalogowana, ale to troche uciążliwe, bo czasem wylogowywuje mnie bez powodu

reklama
to ja mam chyba cos nie tak z apple store, bo wgl tego nie widze... Są tylko takie jak ten poniżej

1740131783149.png

Do góry