reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2021

reklama
Jesteśmy i my 😊 Elizka urodziła się wczoraj o 20.26, 2850g, 55 cm i 10 pkt 😊
Sam poród niestety ciężki. Proba z balonikiem nieudana, po 4godz od założenia ogromny bol i krwawienie, a tętno u malej 170-180. Następnego dnia od rana oksytocyna. Okazało się, że szyjka wciąż na 1,5 cm i nie jest zgładzona. Przebili mi tez pęcherz płodowy. Skurcze pojawiły się bardzo bolesne - co minute i trwaly ok 1,5 minuty, więc w ogóle nie odpoczywałam. Po 3 godz skurczy okazało się że szyjka dalej nie jest zgładzona. Ja już płakałam i zdecydowali ze dadzą mi zniwczulenie. Tylko dostałam jakoś źle, bo straciłam czucie w prawej nodze, a powinnam mieć pełna ruchomość. Przez to nie mogłam stan ani chodzić, żeby mala się wstawiała do kanału. Po zniwczuleniu spałam ok 2 godzin. A w międzyczasie znów podłączyli mi oksytocyne. Okazało się że szyjka się zgładziła i może do rana byłoby rozwarcie. Ale mój lekarz miał dyżur wczoraj i ja już mu płakałam, że ja nie mam siły i nie wiem czy dam radę, ale ze chce poczekać do tych partych. Ale on mnie jeszcze raz zbadał w czasie skurczu i okazało się, że mala w ogóle nie przesuwa się do dolu i dziwnie się odchyla. Powiedział, że nie będziemy czekać i 20 min później Mała była już z nami po cesarskim cięciu. Okazało się, że miała bardzo krótką pępowinę i i tak bym nie urodziła naturalnie. O 3 nad ranem już wstałam i dziś praktycznie cały dzień chodzę. Boli, ale muszę dać radę. Malutka bardzo ulewala, więc miała odsaczane z przełyku wody płodowe, ale już jest lepiej. W poniedziałek wychodziny do domu 😊
Gratuluje! Ciężka droga ale nagroda najlepsza :)))

Ale czy mleko Np mleko ściągnięte wczoraj które stało w lodowce moge normalnie zamrozić następnego dnia?
Z tego jak ja to rozumiem to tak, mleko przechowywane w lodówce nadal zalicza się do kategorii świeże :)
Tutaj też jest fajny artykuł.

Dziewczyny a ja z innej beczki. U mnie dziś znowu kawałek czopa ale tym razem w końcu lekko brązowy, jakby podbarwiony krwią. Czyli coś może się zaczyna dziać? Wcześniej odchodził co kilka dni po kawałeczku ale bez krwi. Jak myślicie?
Jak mi odpadł czop w 34 tyg to przeczytałam pół internetu o czopach 🤣 i wynika z tego że taki czop pod krwią bardzo często zwiastuje rychly poród. Nie jest to reguła, ale jeśli sytuacja ma miejsce przed 36 tyg to są zalecenia natychmiastowego zgłoszenia się do szpitala, więc jest duże prawdopodobieństwo że akcja zacznie się w ciągu 48h.

Dziewczyny a ja z innej beczki. U mnie dziś znowu kawałek czopa ale tym razem w końcu lekko brązowy, jakby podbarwiony krwią. Czyli coś może się zaczyna dziać? Wcześniej odchodził co kilka dni po kawałeczku ale bez krwi. Jak myślicie?
Mi czop z takimi krwistymi „strzępami” odchodzi już 2 tygodnie ... dopiero od 2 dni mam mniej tych strzępów i inną wydzielinę (której też jest mniej) ... ale szczerze mówiąc, to nie wiem co to wszystko oznacza :p

Dziewczyny ratujcie, mały zaczął łapać cycka cale szczęście.Wysokuje do miękkich piersi ale spi okolo 3h a mnie bolą piersi z przepełnienia, lekko pieką boje się że zrobi mi się stan zapalny ja mam go wybudzac czy ściągać laktatorem jak do tego podejść? Jak zacznę ściągać to tego mleka nie będzie się produkować jeszcze więcej?
A co jeśli wysoka jednego cycka A drugiego juz nie chce? Mam odciągnąć laktatorem ten nie wysokany ?

Dziewczyny ratujcie, mały zaczął łapać cycka cale szczęście.Wysokuje do miękkich piersi ale spi okolo 3h a mnie bolą piersi z przepełnienia, lekko pieką boje się że zrobi mi się stan zapalny ja mam go wybudzac czy ściągać laktatorem jak do tego podejść? Jak zacznę ściągać to tego mleka nie będzie się produkować jeszcze więcej?
A co jeśli wysoka jednego cycka A drugiego juz nie chce? Mam odciągnąć laktatorem ten nie wysokany ?

Podobno w takim przypadku należy trochę odciągnąć, ale tylko do uczucia ulgi. Miałam tak parę dni temu jak był nawał, nie robiłam nic, synek opróżniał jedną pierś, dawałam drugą chociaż na chwilę żeby poczuć ulgę i żeby nie była przepełniona, następnie pierś czekała do kolejnego karmienia. A teraz w sumie już wszystko się samo ustabilizowało. Laktator kupiłam i jeszcze nie odpakowałam 😉

Podobno w takim przypadku należy trochę odciągnąć, ale tylko do uczucia ulgi. Miałam tak parę dni temu jak był nawał, nie robiłam nic, synek opróżniał jedną pierś, dawałam drugą chociaż na chwilę żeby poczuć ulgę i żeby nie była przepełniona, następnie pierś czekała do kolejnego karmienia. A teraz w sumie już wszystko się samo ustabilizowało. Laktator kupiłam i jeszcze nie odpakowałam 😉
Ja od samego początku na laktatorze, po cesarce brak pokarmu ale rozkręciłam laktacje na początku 3ml siary udawało się złapać w strzykawke później po 30ml 50ml a później nawal i po 180 ml ale u nas mały nie chciał wgl łapać sutka zassysac od dziś jest postep i zaczął łapać ale dzis znowu nie wiem czy nie zaczął się nawal przez to ze mały zaczął sam ssac bo przez minute na laktatorze mialam 30ml z jednej piersi ale ściągnęłam malo bo mały powinien się zaraz budzić wiec nie chciałam żeby się zraził ze musi włożyć więcej siły w sokanie jak bym ściągnęła więcej

Kurcze jakie to wszystko skomplikowane, mowie do meza ze ja potrzebuje jakas polozna albo kogoś żeby odpowiadała na moje miliony pytań bo cały czas mam multum pytań
Dobrze że mamy siebie kobietki ❤

kochane jeśli chodzi o sciagane mleczko
Rozmawialam z doradczynią laktacyjna tutaj potwierdzone informacje jeśli chodzi o przechowywanie

Załączniki

• Screenshot_20211113-230033_Chrome.jpg
    Screenshot_20211113-230033_Chrome.jpg
    357,1 KB · Wyświetleń: 88
  • Screenshot_20211113-210740_Facebook.jpg
    Screenshot_20211113-210740_Facebook.jpg
    246,6 KB · Wyświetleń: 90
  • Screenshot_20211113-235704_Drive.jpg
    Screenshot_20211113-235704_Drive.jpg
    234,9 KB · Wyświetleń: 85
reklama
Ja od samego początku na laktatorze, po cesarce brak pokarmu ale rozkręciłam laktacje na początku 3ml siary udawało się złapać w strzykawke później po 30ml 50ml a później nawal i po 180 ml ale u nas mały nie chciał wgl łapać sutka zassysac od dziś jest postep i zaczął łapać ale dzis znowu nie wiem czy nie zaczął się nawal przez to ze mały zaczął sam ssac bo przez minute na laktatorze mialam 30ml z jednej piersi ale ściągnęłam malo bo mały powinien się zaraz budzić wiec nie chciałam żeby się zraził ze musi włożyć więcej siły w sokanie jak bym ściągnęła więcej

Kurcze jakie to wszystko skomplikowane, mowie do meza ze ja potrzebuje jakas polozna albo kogoś żeby odpowiadała na moje miliony pytań bo cały czas mam multum pytań
Dobrze że mamy siebie kobietki ❤
Jak ci się udało rozkręcić po cc? Ja na początku ściągałam 60ml, potem 30 a wczoraj 20ml 😑.. Mały przestaje ciągnąć pierś i niewiem jak go przekonać..

Do góry