reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

Witam was mam cukrzycę ciążową lecz jestem tylko na diecie i mam sprawdzać cukier ma czczo, 1h po każdym posiłku indywidualne dodatkowo o 22 kromkę chleba zjeść bym rano miała dobre wyniki. Lecz jednego nie rozumiem mam dzienniczek samokontroli tam gdzie mam wpisywać pomiary z glukometru i w ostatniej rubryce pisze "glikemia w nocy" i z tąd moje pytanie w nocy ? Czyli o 22 czy o 2 w nocy w dzienniczku pisze przy docelowych wynikach jakie powinnam mieć że w nocy między godziną 2 a 4 powinno być 70-90 mg czyli ta ostatnia rubryka właśnie jest do wpisania o tej godzinie 2?
Oj widzę nie wyjaśnili Ci.
IMG_20210626_073253.jpg
w pierwszej rubryce wpisujesz datę. Później glikemię na czczo a w kolejnej rubryce klikemie godzinę po pierwszym śniadaniu. Później wpisujesz dopiero glikemię po obiedzie (godzinę po obiedzie). Dalej przechodzisz aż do glikemi po pierwszej kolacji (oczywiście wpisujesz wynik godzinę po tej pierwszej kolacji).
Dostałaś też na pewno paski do mierzenia ketonów w moczu. Siusiasz na pasek zawsze rano z porannego moczu i wpisujesz wynik. 0 jest to poprawny wynik, jak masz 0,5 to też nie jest źle ale wtedy wieczorem zjedz np pół kromki więcej albo pół szklanki mleka wypij. I jakbyś miała wynik jeszcze wyższy niż 0,5 to musisz skontaktować się z poradnia bo to oznacza że już masz sporo ketonów w moczu. Glukozy w moczu nie wpisujemy bo itak dokonujesz pomiaru 4 razy dziennie więc to jest absolutnie wystarczająco. Powodzenia!

reklama
Oj widzę nie wyjaśnili Ci.Zobacz załącznik 1287486w pierwszej rubryce wpisujesz datę. Później glikemię na czczo a w kolejnej rubryce klikemie godzinę po pierwszym śniadaniu. Później wpisujesz dopiero glikemię po obiedzie (godzinę po obiedzie). Dalej przechodzisz aż do glikemi po pierwszej kolacji (oczywiście wpisujesz wynik godzinę po tej pierwszej kolacji).
Dostałaś też na pewno paski do mierzenia ketonów w moczu. Siusiasz na pasek zawsze rano z porannego moczu i wpisujesz wynik. 0 jest to poprawny wynik, jak masz 0,5 to też nie jest źle ale wtedy wieczorem zjedz np pół kromki więcej albo pół szklanki mleka wypij. I jakbyś miała wynik jeszcze wyższy niż 0,5 to musisz skontaktować się z poradnia bo to oznacza że już masz sporo ketonów w moczu. Glukozy w moczu nie wpisujemy bo itak dokonujesz pomiaru 4 razy dziennie więc to jest absolutnie wystarczająco. Powodzenia!
Dziękuję za odpowiedź. Teraz już wszystko wiem mi tłumaczyli niestety nijak bo mówili że mam po każdym posiłku po godzinie mierzyć cukier i zapisywać do książeczki więc myślałam że w każdej rubryce a nie tylko na czczo, po 1 śniadaniu, po obiedzie, po kolacji. A co do ketonalu w moczu kazali mi mierzyć raz w tygodniu

Dziękuję za odpowiedź. Teraz już wszystko wiem mi tłumaczyli niestety nijak bo mówili że mam po każdym posiłku po godzinie mierzyć cukier i zapisywać do książeczki więc myślałam że w każdej rubryce a nie tylko na czczo, po 1 śniadaniu, po obiedzie, po kolacji. A co do ketonalu w moczu kazali mi mierzyć raz w tygodniu
To może masz inne zalecenia niż ja. Najlepiej zadzwoń do swojej poradni ale to raczej standardowo powinno być dla wszystkich ciężarnych 🤔

Wracam z połówkowego. Za małym wszystko bardzo dobrze, ale stwierdzono u mnie łożysko brzeżnie przodujące. Mam praktycznie cały czas leżeć i odpoczywać :( Mielismy jechać na urlop w poniedziałek, tylko 3 godziny jazdy, ale lekarka powiedziała, że od długotrwałych drgań w samochodzie mogę dostać krwotoku... Wrzucam zdjęcie młodego :)
twarz1.png

Wracam z połówkowego. Za małym wszystko bardzo dobrze, ale stwierdzono u mnie łożysko brzeżnie przodujące. Mam praktycznie cały czas leżeć i odpoczywać :( Mielismy jechać na urlop w poniedziałek, tylko 3 godziny jazdy, ale lekarka powiedziała, że od długotrwałych drgań w samochodzie mogę dostać krwotoku... Wrzucam zdjęcie młodego :)Zobacz załącznik 1287554
to teraz odpoczywaj :) i dbajcie o siebie :)

Hej dziewczyny dawno mnie nie było co u was ? Wszystko dobrze ☺️ u nas potwierdzone dwie dziewczynki 😁 tak mi dają teraz popalić że w 18tc wylądowaliśmy w szpitalu, było podejrzenie kołki nerkowej a się okazało że małe się rozpychają i robi się ucisk i mocz się zbiera 😔 po lekach narazie nie boli zostaliśmy na obserwacji ale jak będzie nawracać to czeka nas cewnik 😔 ale dla tych maluszków zrobi się wszystko 🥰

To może masz inne zalecenia niż ja. Najlepiej zadzwoń do swojej poradni ale to raczej standardowo powinno być dla wszystkich ciężarnych 🤔
Dziękuję za odpowiedź a jeszcze jedno mam pytanie o cukier w tym dniu: na czczo miałam 95, po 1 śniadaniu 128, po 2 śniadaniu 139, po obiedzie 105, podwieczorek 122, a teraz po kolacji 94 czy to są w miarę dobre wyniki czy zbytnio skaczą 😬

Wracam z połówkowego. Za małym wszystko bardzo dobrze, ale stwierdzono u mnie łożysko brzeżnie przodujące. Mam praktycznie cały czas leżeć i odpoczywać :( Mielismy jechać na urlop w poniedziałek, tylko 3 godziny jazdy, ale lekarka powiedziała, że od długotrwałych drgań w samochodzie mogę dostać krwotoku... Wrzucam zdjęcie młodego :)Zobacz załącznik 1287554
Śliczne zdjęcie młodego człowieka [emoji7]

reklama
Dziękuję za odpowiedź a jeszcze jedno mam pytanie o cukier w tym dniu: na czczo miałam 95, po 1 śniadaniu 128, po 2 śniadaniu 139, po obiedzie 105, podwieczorek 122, a teraz po kolacji 94 czy to są w miarę dobre wyniki czy zbytnio skaczą 😬
Ja dostałam informację że na czczo nie mogą przekraczać 100 a najlepiej max 95
Po jedzeniu 1h nie powinno być więcej niż 130

Do góry