reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2020

Cześć Dziewczyny. Wczoraj po moim zywieniowym kryzysie powiem tyle. Zjadłam kinder bueno i zrobiło się ciut lepiej 🤣 dziś pol szklaneczki pepsi i żyje 😁 dziś jest naprawdę bosko, samopoczucie sto razy lepsze. Mdłości są, ale maleńkie. Wymiotow brak. W czwartek wybieram się do laboratorium zrobić badania 🙂i chyba skocze wtedy do KFC na jakąś kanapkę bo ona chodzi za mną już z miesiąc 🤣🤣

reklama
Nic się nie martw ale Koniecznie powiedz o tym lekarzowi, na pewno będziesz musiała przyjmować eutyrox na czczo, pewnie do końca ciąży.
Właśnie o tym dziś pisałam wcześniej.
Wysokie tsh niestety może powodować : poronienie, braki w rozwijającym się mózgu dziecka co skutkuje niskim ilorazem inteligencji, problemami z nauką.
W którym jesteś tygodniu i czy to twój pierwszy wynik tsh odkąd jesteś w ciąży?
Poza tym twoje tsh jest w normie - lecz nie dla kobiety w ciąży. W ciąży normy są trochę inne. Wobec tego wcale nie musi to świadczyć o tym, że masz problemy z tarczyca. Musiała byś zrobić cały pakiet badań.
Jestem w 10 tc i to było moje pierwsze badanie THS ☹️ Nie miałam nigdy z tym problemu a lekarz mnie nie uczulił na to

Cześć Dziewczyny. Wczoraj po moim zywieniowym kryzysie powiem tyle. Zjadłam kinder bueno i zrobiło się ciut lepiej 🤣 dziś pol szklaneczki pepsi i żyje 😁 dziś jest naprawdę bosko, samopoczucie sto razy lepsze. Mdłości są, ale maleńkie. Wymiotow brak. W czwartek wybieram się do laboratorium zrobić badania 🙂i chyba skocze wtedy do KFC na jakąś kanapkę bo ona chodzi za mną już z miesiąc 🤣🤣
O widzisz, super! Może już pomału ci przejdzie? Mi właśnie od piątku jest już dobrze i myślę że chyba po prostu dolegliwości już minęły. Też zaczęłam jeść, pączki, czekoladę 😂😂 od początku ciąży nic nie mogłam jeść to teraz nadrabiajmy

Odebrałam wyniki z krwi, wszystko okej ale moje TSH 3,83 ☹ Bardzo się zmartwiłam bo widzę, że norma 2,2 a ja nigdy nie miałam problemu z tarczyca. Jestem w 10 tc i w czwartek mam wizytę... myślicie, że mam się czy martwić? Ze coś z dzieckiem będzie nie tak?
W 6 tc. miałam TSH 3,3. Odwiedziłam endokrynologa i przez 4 tygodnie brałam eutyrox 25. W 10 tc. TSH spadło do 1,9. Lekarz podtrzymał tę samą dawkę. Ważne, by podwyższone TSH było leczone, pod kontrolą lekarza :)
Kolejną wizytę miałam telefoniczną, więc nawet nie musiałam odwiedzać endo :)

Jestem w 10 tc i to było moje pierwsze badanie THS ☹ Nie miałam nigdy z tym problemu a lekarz mnie nie uczulił na to
Ja mam bardzo fajna endokrynolog, która uświadomiła mi wiele rzeczy, niestety ginekolodzy często olewaja sprawę. Też nie miała bym pojęcia o tym, jak ważne jest tsh ale wykryli u mnie guzki tarczycy i się zaczęło.
Dostaniesz receptę na eutyrox, niedrogi lek, który należy przyjmować rano na czczo, popijając niewielką ilością wody. Ja biorę eutyrox o 6 rano a śniadanie i kawa u mnie są dopiero ok. 8.
Po jakimś czasie tsh spadnie

Odebrałam wyniki z krwi, wszystko okej ale moje TSH 3,83 ☹️ Bardzo się zmartwiłam bo widzę, że norma 2,2 a ja nigdy nie miałam problemu z tarczyca. Jestem w 10 tc i w czwartek mam wizytę... myślicie, że mam się czy martwić? Ze coś z dzieckiem będzie nie tak?
Musisz jak najszybciej zaczac brac lek. Ja tez nigdy nie mialam problemu z tarczyca a w 4tej ciazy sie zaczęło 😭

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi... nikt mnie na to nie uczulil i nawet lekarz nie mówił po pierwszej wizycie żeby to szybciej zrobić a ja głupia czekałam nie wiadomo na co... jest 10 tc mam nadzieje ze wszystko w porządku z moim maleństwem

Ha ha tacy niestety są faceci [emoji16] mój mąż jak przyjechał po nas do szpitala jak urodziłam młodszego syna to przywiózł mi taką kurtkę w która oczywiściesię jeszcze nie zamieściłam a on twierdził że przeciez juz po porodzie to powinna być dobra [emoji6][emoji3526]
Haha dobry ten mąż [emoji23][emoji23][emoji23]

reklama
U mnie z dnia na dzień coraz lepiej. Mdłości już nie męczą cały dzień, tylko wieczorem.
Ja na pobranie krwi na test Pappa idę w poniedziałek, tydzień później mam usg prenatalne. Chciałam test z krwi zrobić szybciej, żeby lekarz już podczas usg miał wynik.
Co do TSH to w ciąży trzeba pilnować. Mi wyszły problemy właśnie przy drugiej ciąży i już zostały do dziś.

Do góry