reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2019

Asiakkk, bardzo mi przykro :(

Dziewczyny, co ile badacie TSH? Ja zrobiłam tylko raz, przed drugą wizyta w 6 tygodniu, a na kolejną mam zleconą ponownie morfologię, glukozę i mocz. Nie powinnam zbadać jeszcze raz TSH?
ja mam lekko podwyższone tsh (2,7), tzn urosło odkąd zaszłam, raz na miesiąc to conajmniej kiedy mam robić TSH, i na kontrolę (a przynajmniej na razie, przy wczesnej ciąży)

reklama
Na obecną chwilę nie wiem czy dam radę jeszcze przez to przechodzić. Pierwszy raz czeka mnie zabieg bo wcześniej miałam farmakologiczne poronienia, boję się bardzo.
Nie dziwię Ci się. Ja dzisiaj wizytuję i jeśli nie będzie serduszka to daję spokój co najmniej na rok. Zajmę się pracą

Cześć, ja już po wizycie :) . Stresu było co nie miara, jeszcze było opóźnienie i myślałam, że fiknę pod tym gabinetem :-D Wszystko na szczęście jest okej, wczoraj wyszedł z miesiączki 7t1d ale doktor powiedział, że dzidzi jest troszkę młodsze, o kilka dni :) serduszko biło pięknie, dostałam kartę ciąży i badania na następną wizytę. Trochę mnie zaskoczył, bo spytał od razu czy chcę zwolnienie, myślałam, że jak już to sama będe musiała prosić, także moooże na kolejnej wizycie, zobaczymy :) a następna wizyta 26,04 i będziemy pewnie ustalać datę prenatalnych (chociaż waham się nad nimi).

Co do pytania o TSH, ja robiłam badanie przed ciążą jakiś miesiąc i teraz doktor mi zlecił zrobić ponownie i skonsultować się z endokrynologiem (mam hashimoto i niedoczynność).

Asiakkk, bardzo mi przykro :(

Dziewczyny, co ile badacie TSH? Ja zrobiłam tylko raz, przed drugą wizyta w 6 tygodniu, a na kolejną mam zleconą ponownie morfologię, glukozę i mocz. Nie powinnam zbadać jeszcze raz TSH?
Ja zrobiłam jak tylko zobaczyłam test pozytywny. Wyszło za duże, bo 3.8 zmiana dawki i kontrola była po 4 tyg. Ładnie spadło do 1.8 więc kolejną kontrolę mam za 6-8 tyg. Później będzie tak samo co 6-8 tyg kontrola.

Dziewczyny, zmaga się któraś z tarczycą? Tsh wyszło ponad normę i nie wiem czy muszę na cito szukać endokrynologa czy mój gin może ew. leki przepisać. Domyślam się, że muszę powtórzyć krew i zrobić oznaczenie ft3 i ft4, ale nie wiem jak szybko i co dalej a do jutrzejszej wizyty oszaleję
Hej ja mialam 4.31 ponad norme moja gin. Przepisala odrazu eutyrox ale niska dawke później konsultacja endo i dawka większa warto zrobic tsh i ft4 mi endo bral to pod uwagę na wizycie dodatkowo mialam usg tarczycy wizyta do miesiaca tabletki przez cały okres ciąży .

Cześć, ja już po wizycie :) . Stresu było co nie miara, jeszcze było opóźnienie i myślałam, że fiknę pod tym gabinetem :-D Wszystko na szczęście jest okej, wczoraj wyszedł z miesiączki 7t1d ale doktor powiedział, że dzidzi jest troszkę młodsze, o kilka dni :) serduszko biło pięknie, dostałam kartę ciąży i badania na następną wizytę. Trochę mnie zaskoczył, bo spytał od razu czy chcę zwolnienie, myślałam, że jak już to sama będe musiała prosić, także moooże na kolejnej wizycie, zobaczymy :) a następna wizyta 26,04 i będziemy pewnie ustalać datę prenatalnych (chociaż waham się nad nimi).

Co do pytania o TSH, ja robiłam badanie przed ciążą jakiś miesiąc i teraz doktor mi zlecił zrobić ponownie i skonsultować się z endokrynologiem (mam hashimoto i niedoczynność).
Gratuluję udanej wizyty ☺️☺️ Ja byłam wczoraj ale nie założył mi jeszcze karty ciąży (8tydz.) hm..

reklama
Dziewczyny, zmaga się któraś z tarczycą? Tsh wyszło ponad normę i nie wiem czy muszę na cito szukać endokrynologa czy mój gin może ew. leki przepisać. Domyślam się, że muszę powtórzyć krew i zrobić oznaczenie ft3 i ft4, ale nie wiem jak szybko i co dalej a do jutrzejszej wizyty oszaleję
Szukaj endokrynologa zeby dobral odpowiednia dawke leku.
Mi ginekolog nigdy nie wystawiał recepty ani nie dobieral dawek.

Do góry