reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2018

Hej ho
Ta noc o niebo lepsza polozylsm sie o 22 ale za cholere nie mogłam zasnac pomimo porzedniej zarwanej nocy...
Wiec moze i dobrze bo o 23 Kajko sie obudzil i sie cycowaliśmy z godzine
Potem kwekal bo oczywiscie chcoal znowu spac z cyckiem w buzi wiec dalam mu smoczek ... Tródno... Zalapal go w koncu eiec odetchnelam z ulga i poszlam spac ... 3h snu nieprzerwanego cudowny luksus
Karmienie 40min i znowu spac do 6 bo musialam starszego na wycieczke ogarnac bo juz o 7.30 mieli wyjazd.teraz jest 9.30. A ja mam juz zjedzone sniadanie pranie jedno powieszoone drugie sie chechła . obiad ugotowany teraz nakarmie malego i ode spac:)
Milego dnia kobietki

Jesteś świetnie zorganizowana [emoji8] Miłego dnia mamuśka [emoji6]

reklama
Hej ho
Ta noc o niebo lepsza polozylsm sie o 22 ale za cholere nie mogłam zasnac pomimo porzedniej zarwanej nocy...
Wiec moze i dobrze bo o 23 Kajko sie obudzil i sie cycowaliśmy z godzine
Potem kwekal bo oczywiscie chcoal znowu spac z cyckiem w buzi wiec dalam mu smoczek ... Tródno... Zalapal go w koncu eiec odetchnelam z ulga i poszlam spac ... 3h snu nieprzerwanego cudowny luksus
Karmienie 40min i znowu spac do 6 bo musialam starszego na wycieczke ogarnac bo juz o 7.30 mieli wyjazd.teraz jest 9.30. A ja mam juz zjedzone sniadanie pranie jedno powieszoone drugie sie chechła . obiad ugotowany teraz nakarmie malego i ode spac:)
Milego dnia kobietki
Świetna organizacja[emoji16]
Ja muszę się wreszcie zmobilizować i zacząć wstawać z dziećmi, szykować je do szkoły. Teraz robi to moja mama. Ale nie chcę żeby bąki czuły się odrzucone.
Mam dziś lekkiego doła przez to cycanie Tomeczka. Nie chcę bardziej zaburzyć lajtacji podaniem mm i na razie tego nie zrobię. Zaparzyłam sobie meliske żeby trochę wyluzować, bo dużo zależy od nastawienia.
Wasze dzieci mają już oponki na udach czy nadal są takie nogi patyczaki?
Tomuś ma skończone 2 tygodnie i jest chudzinka, ale myślę że jeszcze ma czas na tłuszczyk typowo bobasowy.

No to chociaż 6h snu miałaś, u mnie standardowo niecałe 3h spał po takim ciumkaniu.
Teraz też zjadł z dwóch cycuchów. Leży i stęka w łóżeczku, a ja się zastanawiam czy iść się umyć i ubrać czy nie bo będzie syrena wyła [emoji16]Spokojnie, kikut nie jest unerwiony, to nic nie boli naszych dzieci. Możesz śmiało jej wycierać spirytusem.

Jak się karmi tą butelką, faktycznie nie zaburza kp? Jest dosyć droga, ale szczerze zastanawiam się nad kupnem żeby wieczorem dac młodemu mm jak już wciągnie z obu piersi i dalej będzie mu mało. Sama nie wiem co mam robić. Nie chcę by przestał jeść z piersi, ale też chcę żeby jadł normalnie a nie tyle godzin. Wieczorem szczególnie mnie to męczy, nie nadaje się do pracy na nocne zmiany [emoji6]Zobacz załącznik 918568
Używam tej butelki sama, do karmienia moim mleczkiem [emoji4] Zrobiliśmy już parę prób i młody normalnie łapie cycka po butli. A ja mogę przynajmniej wyskoczyć do sklepu bez pośpiechu, muszę mieć tylko woreczki w lodówce w zapasie. Ale butla super sprawa, jestem naprawdę zadowolona.

No to chociaż 6h snu miałaś, u mnie standardowo niecałe 3h spał po takim ciumkaniu.
Teraz też zjadł z dwóch cycuchów. Leży i stęka w łóżeczku, a ja się zastanawiam czy iść się umyć i ubrać czy nie bo będzie syrena wyła [emoji16]Spokojnie, kikut nie jest unerwiony, to nic nie boli naszych dzieci. Możesz śmiało jej wycierać spirytusem.

Jak się karmi tą butelką, faktycznie nie zaburza kp? Jest dosyć droga, ale szczerze zastanawiam się nad kupnem żeby wieczorem dac młodemu mm jak już wciągnie z obu piersi i dalej będzie mu mało. Sama nie wiem co mam robić. Nie chcę by przestał jeść z piersi, ale też chcę żeby jadł normalnie a nie tyle godzin. Wieczorem szczególnie mnie to męczy, nie nadaje się do pracy na nocne zmiany [emoji6]Zobacz załącznik 918568

Marcyś to chłopiec heheh skrót od Marcel. To dobrze, że nie będzie bolało [emoji4]

Ooo nawet nie słyszałam o tej butelce

Dusia94 ja bym odcięła, albo położną poprosiła żeby to zrobiła jak przyjdzie
@Naan27 gratulacje [emoji4]
@Szara20 a jak Mała zareagowała na spirytus? Rozpłakała się bardziej czy coś? Bo też mam spirytus i wiem że szybciej by odpadł, ale jakoś tak boje się reakcji Marcysia.
Ona nie lubiła nawet octaniseptem jak jej robiłam, po przejściu na spirytus nie zauważyłam różnicy. Teraz kikut już nam odpadł, ale ma jeszcze dość duża ziarnine i mam dalej przemywać spirytusem i teraz już nic nie reaguje na te zabiegi :)

Nam doradczyni laktacyjna na początku jak karmiłam poleciła butelke z medeli zestaw smoczka. Mała nie miała problemu żeby pomiędzy karmieniami mm ssać piers, teraz na piersi pięknie dalej ssie, ale ona w sumie od początku była wzorowym ssakiem :D

Takie grupowanie karmien jest ponoć normalne, ze dziecko wieczorem co chwile chce piers i po pewnym czasie mija (ponoć po 40dniach, a max 6 tygodniach). Może jeśli mały przybiera wzorowo i ma ładna ilość mokrych pieluszek i kupek to nie ma sensu podawać mm? No chyba ze nie możesz wytrzymać tylu godzin na cycu. Twój komfort najważniejszy :*

Za nami ciężka noc. Od 19:30 jedzenie odkładanie do łóżeczka, trwało to do północy. Jak chciałam oszukać smoczkiem to rzucał się na niego po czym wypluwał bo nie leci. Przy cycu na chwilę zasypiał, w łóżeczku płacz oczy jak 5 zł i chce do cyca. Mam wrażenie że wieczorem nie wystarcza mu mleka. Już nie wiem co mam robić. Co kolejna noc to dłużej to karmienie trwa.
Kochana a jak z wagą? Przybiera dobrze? Ile pieluszek moczy?

Moja Mała nie chciała tej butelki, nie wiedziała co z nią robić [emoji3]
Karmie ja zwykła avent i z cyca tez je normalnie.

Witajcie mamuśki. My dziś 6 dzień w szpitalu. Czwarty dzień Szymuś się naświetla i ma podawaną kroplówkę na zbicie tej żółtaczki. W dodatku z próbki skóry pobranej po porodzie wyszla bakteria więc mały miał pobierany mocz żeby sprawdzić czy w sobie ma tą bakterie. Mam wrażenie że my nigdy nie wyjdziemy z tego szpitala. Wszystko się dłuży i przeciąga.. Już mam powoli dosyć, w domu to co innego a tu ciągły strach... Śpie po 3-4 godziny w nocy i na nic nie mam czasu, dlatego mało sie udzielam.
Pozdrowienia!

reklama
Ale niska hemoglobina! :o u nas pewnie byś już miała przetaczaną krew... a nie czujesz ten anemii? Jakieś osłabienie, blada skóra? Mam nadzieje, ze żelazo u Ciebie zadziała :)

Tez w końcu zdecydowałam się na spacer. Już bez werandowania bo i tak mała już wychodziła dwa razy z domu, co prawda w foteliku i była może 2min na dworze miedzy samochodem a budynkami, ale zawsze coś. Spacer trwał 10min, dzisiaj postaram się wyjść na jakieś 20min :)

Body na długi rekaw + polspiochy lub body na krótki i pajacyk. Jak nie śpi to tak jest cały czas, jak śpi to ją daje w rożek ale nie jest ścisłe opatulona, tylko tak do pasa. W domu mamy 21 stopni :)

Gratulacje!!! Piękny opis porodu! Jak go czytałam to się wzruszyłam i znowu zaczęłam strasznie załowac, ze u mnie musiała być cesarka... ;(
Jakie imię będzie miała Malutka?

Delicol na nietolerancję laktozy, chociaż ja daje bez robienia testów. Byliśmy wczoraj u pediatry i mówiłam ze mała miała bóle brzuszka i wodniste kupki i daje delicol to pochwaliła.
Jest to enzym laktaza, dajesz przed każdym karmieniem.
A espumisan to na wzdęcia, podajesz wtedy jak juz boli brzuszek.

Espumisan po skończonym miesiącu, wcześniej nie powinno się dawać :)

Ja miałam mieć podawana oksytocynę, żeby wywołać skurcze przed cc, ale okazało się ze mam 6cm rozwarcia i z tego zrezygnować. Ponoć skurcze i rozwarta szyjka są dobre tez dlatego ze potem łatwiej odchody poporodowe odchodzą jak było rozwarcie i większe szanse na późniejszy porod SN :)

Gratulacje!! Piękne imię :)

U mnie tez długo trzymał się kikut, w końcu położna kazała zastosować stara szkole i używać spirytusu 96%. I faktycznie 1,5dnia używania i wczoraj w nocy kikut odpadł, także ładnie ten spirytus wysuszył :)
U mnie pomogły krople na brzuch ale zaczęło się zatwardzenie.. Tzn puszczą baczki przy czym bardzo się męczy, wierci i płacze, jak śpi to wyrywa się ze snu. No i nie robi kupy.. Tylko te baczki są..
Co to może być ? [emoji21]

Do góry