reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2018

@majacyr jaki śliczny [emoji7] dużo zdrówka, kochana. Niedługo pewnie do domku :)

@mazy znam takie przypadki z autopsji niestety... to już nie tylko materializm, ale i skrajny egoizm... nic, tylko starać się unikać, żeby być spokojniejszym i zdrowszym człowiekiem. To, że cała rodzina tak robi, nie znaczy, że przecież wszyscy muszą, prawda?

A my dzisiaj po wizycie... Ale strasznie mi się zachciało spać, jak wyszłam, więc ucięłam sobie dłuższą drzemkę:) Jaś waży 2500 i raczej faktycznie kolosem to on nie będzie, do terminu może dobić do 3kg, ale mało dzieci się w terminie rodzi... Badał szyjkę - jakie to wstrętne uczucie! Kazał całą ciążę unikać zbliżeń, więc chyba się skurczyłam i trochę bolało... Poza tym, sprawdzał ułożenie główki, więc wydaje mi się, bo nie powiedział, że rozwarcie na palec na pewno jest. Normalnie przez chwilę myślałam, że mnie rozerwie [emoji45] a szyjka miękka, mówi że 2 tyg mogę pochodzić, ale to przecież Jasia decyzja, kiedy wyjdzie, więc on czeka na wieści od nas... także chyba będę w terminie.
Ja też po wizycie i też dzisiaj badanie szyjki było tak okropne jak nigdy w tej ciąży. Ale moja na szczęście zamknięta. Tylko zaczyna się robić bardziej miękka. Mała ma 2,2kg. Też nie będzie duża.
Na szczęście będę miała jeszcze jedną wizytę za 2 tygodnie, ta nie była ostatnia :)

reklama
Położna w szkole rodzenia powiedziała, że wystarczy jeden przezroczysty u rąk, stopy można mieć pomalowane. Ja na początku listopada zrobię sobie chyba te z załącznika. Jak będą za długie to sobie potem spiluje.
Dziewczyny jakie jest Wasze zdanie na temat budzenia dziecka do karmienia ? Słyszałam różne wersje od osób takich jak położne czy doradczynie laktacyjne i jestem w kropce. Jedne twierdzą, że trzeba dziecko karmić twardo co 3 godziny (zatem budząc wtedy kiedy śpi), inne że tylko na żądanie nawet jak śpi dłużej niż 3 godziny.
Cały czas trzymam kciuki za Wasze maluszki, żebyście wyszły jak najszybciej do domu !
Ja czytałam, że trzeba wybudzać do skonczonego 6tygodnia maluszka, a później mozna już na żądanie. Chociaż moja mam twierdzi, że nie trzeba wybudzać, ja od samego początku przesypiałam całe noce i ona mnie nie budziła i żyję ;D

A co do hybryd to muszę zapytać u mnie w szpitalu czy muszę je ściągnąc do cc. Myślałam o zrobieniu własnie jednego palca bezbarwnego. Mam nadzieje, że nie trzeba całkiem ściagac, bo ja sie ogólnie strasznie drapię po kolanach i łokciach (mam atopowe zapalenie skóry) i jak mam hybrydy to się drapię mniej - albo raczej mniej rozdrapuję, bo hybrydy są mniej ostre niż moje naturalne paznokcie :)

Ja czytałam, że trzeba wybudzać do skonczonego 6tygodnia maluszka, a później mozna już na żądanie. Chociaż moja mam twierdzi, że nie trzeba wybudzać, ja od samego początku przesypiałam całe noce i ona mnie nie budziła i żyję ;D

A co do hybryd to muszę zapytać u mnie w szpitalu czy muszę je ściągnąc do cc. Myślałam o zrobieniu własnie jednego palca bezbarwnego. Mam nadzieje, że nie trzeba całkiem ściagac, bo ja sie ogólnie strasznie drapię po kolanach i łokciach (mam atopowe zapalenie skóry) i jak mam hybrydy to się drapię mniej - albo raczej mniej rozdrapuję, bo hybrydy są mniej ostre niż moje naturalne paznokcie :)

Teraz chodzę do szkoły rodzenia to położna już na początku informowała nas aby do porodu były nieumalowane paznokcie. Szukałam też infromacji na ten temat na innych forach i ogólnie to wszędzie są takie wymagania.
Szczegóły możesz doczytać:
Link do: Paznokcie do porodu - Opowiadam historie z życia i przemycam wiedzę medyczną dla Kobiet

Jak masz takie różnice z piersiami to idź do lekarza, bo tak raczej nie powinno być.
A położna laktacyjna nic nie mówiła na temat piersi?
Ja też mam, i w szpitalu gdzie mała jest mi powiedzieli że to normalne, czasami tak bywa poprostu, trzeba próbować stymulować drugą pierś i powinno się wyrównać, powinno ale nie musi, tak już jest.

reklama
Do góry