reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2017

hmm....ja tam do końca nie wiem jak to jest z tą wagą, ale w pierwszej ciąży pamiętam jak jedna lekarka powiedziała mi, że dziecko będzie duże i grubiutkie, podczas gdy inna na drugi dzień mówiła, że szykuje się raczej mniejszy człowieczek. Zaraz przed porodem oszacowano mi wagę dziecka ok 3500-3700g a synek miał 3220g - także to zawsze jest takie "mniej więcej". Nawet na wydruku z USG jest napisana waga z przypisem +-20%. Oczywiście jeśli są wskazania do CC to warto mieć to odnotowane na papierze, ale też uważam, że lekarze czasem niepotrzebnie straszą i kobieta boi się, że nie urodzi naturalnie. Ja przez kilka miesięcy chodziłam w ciąży na rehabilitację i do osteopaty i powiedział mi kiedyś, ze mam bardzo wąskie biodra i nie urodzę naturalnie. Jak powiedziałam to mojej ginekolożce to aż ją zagotowało. Stwierdziła, że w bardzo wielu przypadkach do cesarki dochodzi właśnie dlatego, że kobieta jest pewna, ze sobie nie poradzi i że żaden lekarz nie ma prawa powiedzieć, że nie urodzi sn bo jest za mała/za chuda/ma złą budowę itp. Chociaż tak jak napisałam - zawsze warto mieć wszystko odnotowane na papierze :)

reklama
Słuchajcie, czy takie kłucie w podbrzuszu a nawet niżej to może być skracanie się szyjki? Kurde najgorzej jest jak chodzę, jak leżę to trochę lepiej. Dobrze, że jutro idę do gina, ale martwię się, bo cały dzień trzyma :(

Warto skonsultować z lekarzem, chociaż w moim przypadku szyjka się nie skraca, a mam takie pobolewania i kłucia

Magda8124 spaliła??:shocked2::shocked2::shocked2: nawet jeśli już to zrobiła to jak mogła się do tego przyznać!?:realmad: bezczelna! Po drugie.. kominek nie służy do palenia ciuchow:oo2: ja dostałam od sąsiadki sporo ciuchów ale w różnych rozmiarach więc muszę sobie trochę dokupić bo po moich nie mam nic, ale mam fajne ciuchy na osiedlu gdzie używane rzeczy są za grosze, kombinezon kupiłam na Olx za 15 zł tydzień temu, taki malutki na wyjście ze szpitala i pierwsze spacery bo większy rozmiar mam. Szukaj na Olx pełno różnych fajnych rzeczy ludzie sprzedają bardzo tanio:blink:

Co do samopoczucia to ja dziś lepiej ale wczoraj masakra:oo2: mam jakiś problem z jedzeniem i nie mam w ogóle apetytu.. mogę zjeść kanapkę i wystarcza mi to na 4-5h i jak zjem więcej to ruszać się nie mogę mam brzuch jak kamień!! Oczywiście zmuszam się do jedzenia ale ciezko.. nie miałam tak w poprzednich ciazach.. no i zaparcia też mnie dopadły ale to akurat w każdej ciąży u mnie norma :confused2: też mam synka chorego, ostre zapalenie krtani ale inhalujemy się i jest lepiej:blink: zaczęło się przedszkole więc już tak bedzie:hmm:

Inhalator super sprawa, u nas każda choroba praktycznie z inhalacjami, dużo szybciej przechodzi, tylko ja dodaje jeszcze do soli pare kropli mucosolwanu. Tyle, ze inhalacje można tylko robić do 17, bo jest ryzyko zakrztuszenia się dziecka w nocy, rozrzedzona wydzieliną.
Ja inchaluje nawet w nocy sama sola fizjologiczna

dziewczyny ja się wybieram do lekarza, po tygodniu mam nawrót bólu gardła i zaczął się niewielki kaszel. Już mam dość leczenia się domowymi sposobami i wydawania kasy na serie na P, która jak widać nie za wiele dała ;/

Wadze z usg trochę nie dowierzam, mój Blazej w 36 tygodniu ponoć ważył 2 kg, lekarz podniósł larmo, ze hipotrofia płodu i td, mój maż, który na wszystko patrzy trzeźwo, kazał mi wyluzować i olać to ca gada lekarz, 4 tyg później Błażej urodził się z waga 3800. Teraz w 31 tygodniu mała ponoć ważyła 1800, myśle ze jest tym razem w druga stronę, jak wazy 1500 to wszystko. Waga dziecka rzadko jest wskazaniem do cc, moje koleżanki które miały dzieci 4-ro kilowe, rodziły sn. Mój gin np zachęca mnie tez do SN mimo ze miałam 2 cc, tyle ze w szpitalu w Polanicy kazali mi się zgłosić po 39 tyg na zabieg ;) a będę rodzic tutaj, wiec sprawa rozwiązana :)

reklama
Do góry