Emsi*
Fanka BB :)
@Emsi* hejka, ale nie wiem z czym się nie zgadzasz w moim poście, bo piszesz że cc jest lepszym rozwiązaniem dla dziecka jak coś sie komplikuje i ja napisałam dokładnie to samo.
Podkreślałam tylko, że cesarka nie powinna być "naszym" życzeniem tylko kwestią wyboru medycznego. Przykro mi, że masz takie a nie inne doświadczenia związane z porodem naturalnym i że borykasz sie teraz z problemami dziecka.
Prawda jest taka, że w naszym kraju to wszystko idzie w dziwnym kierunku, bo liczba porodów przez cc zwiększą sie juz od 30 % wzwyż i często nie ma do tego wskazań. W Norwegii, Finlandii, Danii jest najmniej powikłań po ciąży, noworodki rodzą się zdrowe, a odsetek cesarek jest najmniejszy w Europie.
I nie jest tak, że jestem zagorzałą przeciwniczką czy coś, jakby dla dobra mojego kolejnego dziecka konieczna była cc to jasne, że bym się nie wahała. Jednak mam nadzieję, że dane mi będzie urodzić naturalnie
Chodzi mi właśnie o to, ze przez zaniedbania i niekompetencje polskich lekarzy (opieka przy porodzie różni się drastycznie między pl a Skandynawia) matki wybierają CC, gdyż obawiają się konsekwencji naturalnego porodu.
I właśnie nie zgadzam się z tym, ze cesarka na zadanie nie powinna być możliwa.
Żyjemy w takim kraju a nie innym, każda z nas jest inna i każda z nas powinna mieć prawo do decydowania w tej sprawie .... tak jak pisałam albo kasa albo oszustwo, tylko tak można mieć cc na zadanie a i tak odsetek cc rośnie, wiec to nie jest przypadek niestety.
No nic ja zbieram cash i zapłacę aby mieć to co uważam za najlepsze rozwiązanie [emoji4]
Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom