reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2017

Dziś rano miałam usg genetyczne, wszystko dobrze, lekarz stwierdził że dziecko super współpracowało i ładnie wszystko było widać, tzn. wszystko oprócz płci ale mam nadzieję, że to oznacza dziewczynkę ;) jutro jadę jeszcze pobrać krew na NIFTY
nt cut.jpg

Załączniki

• nt cut.jpg
    nt cut.jpg
    47,6 KB · Wyświetleń: 127
reklama
Dziś rano miałam usg genetyczne, wszystko dobrze, lekarz stwierdził że dziecko super współpracowało i ładnie wszystko było widać, tzn. wszystko oprócz płci ale mam nadzieję, że to oznacza dziewczynkę ;) jutro jadę jeszcze pobrać krew na NIFTY
Zobacz załącznik 804037
Jej. Y mnie też płci nie widać i mam nadzieję na chłopca hihi

Napisane na 5080X w aplikacji Forum BabyBoom

Ja nie będę się zapisywać teraz do szkoły rodzenia ale rok temu chodziłam, miałam mnóstwo zajęć, zdobyłam dużo ważnych informacji i uważam, że to była świetna decyzja, tak więc osobiście polecam skorzystanie ze szkoły rodzenia szczególnie dziewczynom rodzącym pierwszy raz :)

Ja na kolejną wizytę mam do zrobienia mocz.

Dziś całkiem przyzwoicie, miało padać ale świeci slonko i wygrzewam się na balkoniku :)

Z gorszych wiadomości mój synek zaczyna rezygnować z jednej drzemki tak więc będę miała coraz mniej wolnego w ciągu dnia ;) dobrze, że chociaż całe nocki przesypia :D

Niekoniecznie jest z tymi badaniami tak jak mówicie. Ja w poprzedniej, straconej ciąży chodziłam prywatnie do lekarki, ale te pierwsze i najdroższe badania zrobiła mi na nfz. Kazała przyjść do siebie do poradni przyszpitalnej, wypisała skierowanie i za nic nie płaciłam.
Teraz zmieniłam lekarza no i płacę za wszystko. Dziewczyny, czy lekarz kazał wam zrobić jakieś badania na następną wizytę? Bo ja zapomniałam zapytać a nic mi nie zlecił. Myślałam, że morfologie i mocz pobiera się co miesiąc :confused:

@Marika92 kochana, wstrzymaj się do prenatalnych, może wszystko się ładnie ponadrabia, trzymam kciuki, że jednak urodzisz zdrowe dzieciątko, ale nawet nie chce myśleć co przeżywasz :(

Powiedzcie mi, będziecie się zapisywać do szkoły rodzenia?
Ja co miesiąc robię morfologię i mocz, a i crp. Tak mi zleca. Teraz dodatkowo posiew moczu. Jakoś dużo tych badań.
Do szkoły rodzenia się nie zapisuję. Po dwóch cesarkach pewnie trzecią będę miała.

witajcie, ja wczoraj późnym popołudniem miałam wizytę, krwiaki prawię się wchłonęły, serduszko ładnie bije, kość nosową również ładnie widać było. Zdjęcia nie mam bo tym razem usg nie było robione, ale lekarz przez chwile oglądał na monitorze. Ja chodzę do ginekologa prywatnie i na NFZ, mniej więcej wizyty mam co 2 tygodnie, za badania nie będę płacić bo skierowanie z NFZ mam, tylko prenatalne będę musiała zapłacić.

Nie wiem czy wiecie dziewczyny ale te które jeszcze pracują, jeśli macie wizytę u lekarza lub jeśli wykonujecie jakieś badania i one pokrywają się z waszym czasem pracy, to obowiązkiem pracodawcy jest w tym czasie zwolnić was z pracy (pracodawca wam płaci normalnie) nie może on wymagać od was byście brały np. urlop lub odrabiały go w innym dniu.
A z jakich przepisów to wynika? Bo bardzo ułatwiłoby mi to życie

Jaka wyszła wam przeziernosc karkowa?

Od rana mam mętlik w głowie. Niby na prenatalnym wyszło wszystko ok, ale kobieta była na tyle dziwna, ze nie bardzo jej chyba ufam. Robila dziwne miny, wzdychała cały czas, gdyby nie maz i pytanie czy wszystko jest w porządku to chyba sama by tego nie powiedziała. Usg robiła praktycznie w milczeniu, co wiało groza.
Po usg poinformowała, ze wprowadza dane do programu i zobaczymy co wyjdzie. Po wprowadzeniu powiedziała, ze ryzyko zespołu Downa to 1-2903, czyli bardzo małe.
Dodając, ze przy tym badaniu mamy 95 % pewności. Jeśli chcemy mieć prawie 100% , to poleca badania krwi, właśnie te NIFTY.
Zapytałam, czy przy takim wyniku według niej warto robić takie badanie. Usłyszeliśmy, ze to nasza decyzja i jak chcemy mieć 100% pewności to mamy se zrobić.
Super [emoji1360]

Zastanawiam się czy nie iść jeszcze raz do kogoś innego... pomóżcie!

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Niekoniecznie jest z tymi badaniami tak jak mówicie. Ja w poprzedniej, straconej ciąży chodziłam prywatnie do lekarki, ale te pierwsze i najdroższe badania zrobiła mi na nfz. Kazała przyjść do siebie do poradni przyszpitalnej, wypisała skierowanie i za nic nie płaciłam.
Teraz zmieniłam lekarza no i płacę za wszystko. Dziewczyny, czy lekarz kazał wam zrobić jakieś badania na następną wizytę? Bo ja zapomniałam zapytać a nic mi nie zlecił. Myślałam, że morfologie i mocz pobiera się co miesiąc :confused:
No widzisz, bo przychodnia przyszpitalna to już NFZ, mój lekarz już tylko prywatnie przyjmuje. Nawet rozważałam zapisanie sie dodatkowo do gina w przychodni, ale nie dam rady ogarnąć tego wszystkiego logistycznie A co do badań to mam tylko mocz na następną wizytę.

reklama
Do góry