reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2017

reklama
Dziewczyny, rzucam temat, który mnie nuruje :)

Latać samolotem w 1wszym tremestrze ciąży, czy nie? A jak nie w 1wszym to od kiedy? Co mówią o tym Wasi lekarze?
Opinie są różne :) nie ma żadnych potwierdzonych badań naukowych o szkodliwości latania w ciąży ani w pierwszym, ani w drugim trymestrze. Przyjmuje się, że w pierwszym powinno się jak najbardziej dbać o siebie i unikać wszystkich niepotrzebnych "stresów", bo to okres organogenezy, łatwo o poronienie itd. Trzeci to znowu ryzyko wywołania przedwczesnego porodu. Najbezpieczniej więc w drugim. Dopiero co rozmawiałam na ten temat z ginekologiem i powiedział, że spokojnie mogę lecieć pod koniec 12 tyg. Ważne, żeby lot był maksymalnie komfortowy, niekoniecznie 12h :)

Opinie są różne :) nie ma żadnych potwierdzonych badań naukowych o szkodliwości latania w ciąży ani w pierwszym, ani w drugim trymestrze. Przyjmuje się, że w pierwszym powinno się jak najbardziej dbać o siebie i unikać wszystkich niepotrzebnych "stresów", bo to okres organogenezy, łatwo o poronienie itd. Trzeci to znowu ryzyko wywołania przedwczesnego porodu. Najbezpieczniej więc w drugim. Dopiero co rozmawiałam na ten temat z ginekologiem i powiedział, że spokojnie mogę lecieć pod koniec 12 tyg. Ważne, żeby lot był maksymalnie komfortowy, niekoniecznie 12h :)

Czyli można z tego wnioskować, że na koniec 12 tygodnia i generalnie 2 trymestr to czas w którym można sobie sprawić jakąś podróż :) Byle nie na drugi koniec świata :p

Ja odpuszczam w tym roku samolot, ale jest chyba tak jak @estrelicia pisze :) ma w końcu info z pierwszej ręki :)

Synek [emoji170] luty 2014
Walentynka [emoji169]listopad 2017

W poprzedniej ciąży sporo latałam samolotem ale właśnie w drugim trymestrze.

Ja mam x-landera xt, duża gondola, pompowane koła, na moje przedmieścia jak znalazł a niedawno kupiłam spacerówkę na piankowych kołach, lekka, łatwo się składa, w sam raz do samochodu, samolotu czy na zakupy w galerii [emoji23]

Gratuluję ładnych przyrostów, ja bety nie robię, co ma być to będzie, u lekarza będę na przełomie 7/8 tc i wtedy już powinno być wszystko widać wiec stresu nie będzie :)

O matko... mnie dzisiaj tak męczy spanie i nic mi się kompletnie nie chce... walczę sama ze sobą, bo nie wiem czy jak teraz zrobię sobie drzemkę, to czy będe dobrze spać w nocy...

Ja czasem jestem spokojna, a czasem mam milion myśli, które mnie niepokoją i płacz mam na końcu nosa... Zadaję sobie wiele pytań, na które z oczywistych powodów nie znam odpowiedzi... Do tego ciągle boję się, że jednak zbyt dobrze się czuję, że może coś jest nie tak... :( Wiem, że pisałyśmy o tym milion razy, że pewnie jest za wczesnie, no ale gdzieś to mam z tyłu głowy :/

Ja tez się dobrze czuje tylko śpiąca czasem jestem [emoji4] ale tak samo miałam w pierwszej ciąży [emoji6]

Jesli chodzi o ubranka, to ja bede miala duzo po siostrzenicy. Moj m mowi ze czuje, ze to bedzie dziewczynka hehe.. Wymyśla:p

Tak jeden! :biggrin2: zaraz wysle wam foto. A nic ni mowila o becie.. W ogole to nawet nie kazala jeszcze brac wit tylko kwas foliowy!:eek: a endo juz zalecila witaminy. Femibion natal1 ale ginekolog stwierdzila, ze to jakies stare, zr mam brac pregne plus.

Ja tez jestem spokojna.. Przed wizyta byl delikatny stresik no ale wiadomo.. :rolleyes:
Katia my jestesmy w tym samym momencie
U mnie tez dzisiaj 5tc 1dc a @ 2.02

A mam pytanie dziewczyny.. Czy wy normalnie wspolzyjecie?

@sylwaq90 u mnie tez 5t1d i 2.02 mialam @ :D fajnie ze nas tu kilka na takim samym etapie :D

Mnie sie seksic nie chce, tzn byl raz a potem na drugi dzien mnie troche brzuch bolał i nie chce na razie.

@caltha, trzeba sie nastawić pozytywnie! Kiedy masz nastepna wizyte? Ty ostatnio mialas ciążę jajowodowa? Czułaś jakies jej objawy?
Ja sie troche martwie, bo mialam laparoskopie w styczniu -potworniak na jajniku + endometrioza , no a naczytałam sie ze zabiegi w jamie brzusznej moga zwiększać ryzyko pozamacicznej. Ech, no i po co ja to wszystko czytam.. No ale mimo wszystko podświadomie czuje, ze bedzie dobrze... Wiec mam nadzieje ze intuicja mnie nie myli

Napisane na GT-I9505 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja tez 5t i 1d [emoji12]

Zakupy ... tez się nie mogę doczekać [emoji6]

Co do lotów to ja muszę aviomarin, wiec odpada ;/

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Ja w poprzedniej ciąży i w 1 i 2 trymestzre latałam, lekarz nie miał żadnych przeciwwskazan. Jesli dobrze sie czujesz i jest wszystko ok to myślę, że nie ma co rezygnowac.
Co do wsplzycia - ja zawsze wysokie libido mialam, wiec wspolzyjemy:)
Ubranka takie malutkie polecam z kappahla i cartersa i i dresiki z zary:) Chociaz mialam tez i z f&f, h&m, pepco. Te pepcowe sie bardzo rozciagaja, a jak plamka z marchewki np zostanie to juz sie nie odpiera.
Wózek mam po córeczce, pozneij tylko spacerowke dokupie, pewnie greentoma bo choruje na niego:) Teraz musialm inną spacerowke kupic, bo mieszkam na wsi i niestety nie podołałby. Mielismy w planach w grudniu wprowadzic sie do nowego domu, ale mam cicha nadzieje, że damy rade wczesneij - przed porodem jeszcze:)

reklama
Do góry