reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2017

Ja sobie kupiłam ta poduszkę rogala i jest mi dużo wygodniej na niej :) ja śpię na lewym boku i N plecach. Na prawym wogole nie mogę

hchy43r8h8l5x99d.png

reklama
Kochane 3 pytania :-)
- czy spicie na plecach, tak normalnie,wyciągnięte na wznak?? Bo mi się chyba niewygodnie już robi i coś mnie tam gniecie.
- czy te badania w 11-13tc to są prenatalne czy genetyczne??chodzi mi o podstawowe obliczenia z usg, kość nosowa karczek itp
- kiedy zamierzacie podglądać dzidzie np 3d z partnerem
- czwarte pytanie :-) Kiedy płeć??
To moja trzecia ciąża a ja wszystko zapomniałam :-)

xnw40tc7sy506vxn.png

1) śpię na plecach, ale mam poduszkę ciążowa, która sobie podkładam trochę pod bok i nic mnie nie ciągnie. Ale bez tej poduszki faktycznie czułam podbrzusze w tej pozycji.

2) usg 11-13 to usg genetyczne :) sprawdzają przeziernosc karkowa, kość nosowa. Badanie polowkowe jest w 18-22 tc

3) myśle, ze na usg połówkowym

4) to baaaardzo indywidualne. Z synem już na genetycznym wiedzieliśmy, ze to chłopak, bo od razu rozkładał nóżki.
Najwiarygodniejsze badanie z płcią jest chyba od usg polowkowego.
Wszystko zależy od tego, czy dziecko będzie chciało współpracować.

Synek [emoji170] luty 2024
Walentynka [emoji169] listopad 2017

Ostatnia edycja:
- czy spicie na plecach, tak normalnie,wyciągnięte na wznak?? Bo mi się chyba niewygodnie już robi i coś mnie tam gniecie.
- czy te badania w 11-13tc to są prenatalne czy genetyczne??chodzi mi o podstawowe obliczenia z usg, kość nosowa karczek itp

xnw40tc7sy506vxn.png
-Do niedawna jeszcze na brzuchu spalam, teraz juz na boku
-genetyczne
-na kazdej wizycie jestem z partnerem
-w poprzedniej ciazy juz w 13 tygodniu, teraz mam nadzieje, ze tez szybko sie dowiem, bo chcialabym pozbyc sie zalegajacych dziewczwcych sukieneczek:) hiih

xnw40tc7sy506vxn.png
Caly czas na brzuchu. Wiecej na boku jak na plechac.

m3sxskjo6qsoarci.png

xnw40tc7sy506vxn.png

- ja śpię różnie, czasem na plecach, czasem na boku a czasem na brzuchu, jak brzuch będzie większy to wtedy należy spać na lewym boku ale też nie zawsze się udaje :)
-genetyczne należy zrobić między 11 tc a 13t6d, chodzi o to żeby maluszek miał CRL bodajże między 4,5-8cm bo wtedy najlepiej widać wszystko :)
- następną wizytę mam na 18:20 więc idę z partnerem a jak mam wcześniej to sama, nie ma to dla mnie jakiegoś znaczenia choć da tatusia to zawsze duże przeżycie, mój ostatnio się mocno wzruszył, 3d nie miałam i mieć nie będę bo wtedy dziecko wygląda mi na kosmitę [emoji14]
- ostatnio poznałam płeć na USG połówkowym, teraz mam nadzieję, że pójdzie szybciej :)

A ja dziś fatalnie spałam kręciłam się, coś mnie uwierało w brzuchu i z lewej strony, normalnie z boku na bok. Mam nadzieję, że oki bo do usg jeszcze 6 dni:) Może się rozrastam i mnie coś tam kręci, już nie wiem. Moja pierwsza ciąża i nie mam pojęcia:)

Antonia ja w 17 tc dowiedziałam się, że będzie chłopak (chociaż od poczatku czułam, że będzie chłopczyk ;) ), niektórzy lekarze już w 12 tc próbują określić płeć, ale to bardziej wróżenie z fusów ;) koleżanka w 13 tc dowiedziała się, ze będzie córka, a na następnym usg okazało się, że syn ;)
Mój lekarz nie ma USG 3d więc chyba nie będę oglądała ;) ale najlepiej zrobić między 26 a 32 tc ;) wtedy dzidziuś wygląda już jak człowiek, bo zaczyna nabierac tkanki tłuszczowej, ale jest na tyle mały, że mieści się na USG ;)
Ja śpię na brzuchu ;) ostatnio jak leżałam na leżaku w pozycji na wznak, to czułam dyskomfort, ale wydaje mi się, że to macica zaczyna mi się stawiać :/ muszę skonsultowac to dzisiaj z lekarzem, bo troche niepokoi mnie to ( w ciąży z Alankiem miałam tak od 12 tc,czułam tak jakby mnie ktoś paskiem ściskał, nie było to bolesne i wtedy myślałam, że czuję ruchy, a jak przykładałam rękę do brzucha to czułam twardą kulkę i okazało się, że to skurcze).

Dzisiaj musze zapytac o to po której stronie jest kosmówka, bo ostatnio zapomniałam :D

reklama
Do góry