reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2017

To jest moje pierwsze dziecko. Wszystkiego sie dowiaduje teraz. Zeby miec normalne macierzynskie musze przepracowac 26(!) tyg w ciazy- czyli dlugo. Mi wyjdzie tak 7 mies bo teraz siedze na wolnym (odpowiednik l4) po pobycie w szpitalu. Nie pracuje czyli te 2 tyg nie beda sie liczyc do tych 26. Mimo ze bylam w szpitalu! Podjelismy z partnerem decyzje ze do 6.04 (mam 2 wizyte w szpitalu) nie bede pracowac.
Tez jestem przerazona tym systemem i zaluje, ze jestem w takim stanie tutaj tymbardziej ze juz raz poronilam :( nie dostaje zadnych lekow mimo ze plamilam.. Ech :/

Napisane na LG-K220 w aplikacji Forum BabyBoom

Właśnie rozmawiałam z koleżanką, która jest w UK i teraz na dniach będzie rodzić. Mówi, że nawet nie sprawdzają stanu szyjki macicy, ani nic. Leków też nie dają. Ona akurat ma to szczęście, że przechodzi bardzo dobrze ciążę, no ale jednak dla kogoś po przejściach, czy z problemami to jest masakra. Jakimś rozwiązaniem są na pewno polskie kliniki, czy lekarze, ale znająć życie to ceny mają z kosmosu. Za to po porodzie chyba jest fajniejsza opieka niż u nas.

reklama
O kurde rzeczywiście masakra ;(

m3sxskjo6qsoarci.png

Śpicie? Zazdroszczę :D

Obudziłam się po pierwszej i do czwartej spać nie mogłam :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:Nie wiem o co mi chodzi. I jak mąż wstawał do pracy to i ja się obudziłam.

Jakie plany na dziś? Ja zamierzam odespać nockę. Ambitnie bardzo, nie? :D

Obudziłam się po pierwszej i do czwartej spać nie mogłam :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:Nie wiem o co mi chodzi. I jak mąż wstawał do pracy to i ja się obudziłam.

Dzien dobry! Współczuję nocy :(
Ja jeszcze 1,5h w pracy i potem tez zamierzam odsypiać noc :D jak sie walne na lozko to wstane chyba na wieczor :D

Napisane na GT-I9505 w aplikacji Forum BabyBoom

U mnie to taki objaw ciążowy, tylko ja zazwyczaj budzę się ok. 3, nie wiem skąd to się bierze ale tak jest :)

Już kiedyś pisałam, że na wyspach podchodzą do ciąży jak do normalnego zjawiska i stąd takie podejście, w poprzedniej ciąży chodziła często na USG, teraz wiem, że to wcale nie jest potrzebne, dla odmiany praca w ciąży jest super, od razu poprawia nastrój i daje kopa do życia, pamiętajmy, że jeszcze chwila gorszego samopoczucia a potem wrócą nam siły, ja do ostatniego dnia przed porodem byłam aktywna i nie dałabym rady siedzieć całe dni w domu, no i najważniejsze w UK poród jest ekstra, warunki, znieczulenie, wszystko tak jak być powinno a w Polsce szpital może kobietę wykończyć tak więc dla mnie opieka na wyspach jest odpowiednia dla kobiet w ciąży :)

Ja dziś zamierzam ogarnąć trochę chatę, nazbierało mi się trochę zaległości, dodatkowo ma sporo padać więc najprawdopodobniej spacer z synkiem nie dojdzie do skutku no ale to jeszcze zobaczymy :)

W poprzedniej ciąży imię dla synka udało się nam ledwo wybrać, każdy z rodziców miał skrajnie inne pomysły więc tym bardziej liczę na córeczkę, może pójdzie łatwiej ;) u mnie na czele listy Emma, Sara, Estera :)

Dziewczyny ale dziś się strachu najadlam! Wstałam i od razu siku. Zrobiłam, podcieram się a tam kolor różowy.... matko. Zbladlam. Szybko na dół po duphaston i znów do łazienki. Sprawdzałam co sekundę ale nie powtórzył się ten kolor. Ale i tak się boję :(

hchy43r8h8l5x99d.png

DLa ciąż bezproblemowych opieka w Uk dobra. Wszystko naturalnie, bez niepotrzebnie wprowadzanego stresu.

Ale dzisiaj coraz więcej kobiet ma problemy z ciążą. Kolezanka w UK poroniła 4 razy, nikt nie zbada, leków nie da, a do pracy trzeba chodzić.

reklama
Opieka podczas porodu i po super ale podczas ciąży to bardzo różni się od tego co jest w Polsce. Faktycznie, żeby iść na macierzyński trzeba przepracować minimum 26 tyg i macierzyński jest stała opłata dla wszystkich ( ok 50% pensji) L4 jest płatne tyle co zasiłek dla bezrobotnych. A i faktycznie nie ma badania ginekologicznego, nie sprawdzają szyjki macicy, dopiero w dniu porodu

Mnie już nogi bolą, żylaki dają o sobie znać dużo szybciej tym razem :-(

Do góry