reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe maluszki- bilanse i zdrowie

My mamy kontrolowane bioderka co 4 tygodnie mimo, że wszystko jest w porządku. Za tydzień idziemy już na 3 kontrolę i jak nadal będzie ok to następny raz jak Lena zacznie chodzić.

reklama
My byliśmy pierwszy raz na bioderkach w 3 tyg. Wszystko było ok jak na ten wiek. Na kontrolę mielismy iść w 3 mies., bo wtedy juz by było widać jak by sie coś źle rozwijało. No i bylismy w zeszłym tygodniu. Nadal sie wszystko ładnie rozwija i teraz znowu mamy iść na kontrolę za 2 miesiace, czyli w 5 miesiącu, bo wtedy powinny pojawić się juz miejsca kostnienia.

Kochane powiedzcie mi jak to jest z tym usg bioderek. Na pierwszym byliśmy z Zuzią po 4 tyg. i w sumie doktor nic nam nie powedział czy jeszcze jakas kontrola ma być a położna cos mi wspominała ze w4 m-cu i sama juz nie wiem.
My byłyśmy na USG w 4 tygodniu i mamy przyjść jak będzie mieć Pola 4 m-ce :)

Nam pediatra w ogóle nie dała skierowania na bioderka i nic o nich nie mówiła. Jak ją zapytałam o USG bioderek w 6tż to mi powiedziała, ze ona ogląda dziecka przy każdej wizycie i gdyby było coś nie tak, to ona to zauważy i wtedy da skierowanie.

Jak myślicie - to usg jest zawsze konieczne? Moze powinnam jednak wziąć to skierowanie?

asia Ja bylam na USG pierwszy raz jak mial 5 tyg a potem po miesiacu do kontroli bo wynik byl kiepski. I znow za miesiac do kontroli, bo nadal nie jest jeszcze idealnie ;)

anek mysle ze pediatra nie zauwazy golym okiem... Nasza nie zauwazyla ze Kuba ma krzywe biodra a wyszlo to dopiero na USG i badaniu ortopedycznym. Teraz tym bardziej nozki wygladaja okej, a na ostatnim USG jeszcze wykrylo ze nie jest ideanie. Mnie sie wydaje ze Twoja lekarka po prostu nie chce ci dac skierowania na bezplatne badanie. Mysle ze warto to zrobic... ale rozne sa opinie... Wiem ze w Angli w ogole tego nie badaja jesli nie ma jakichs podstaw. No ale sa i sytacje ze w wieku kilku miesiecy sie okazuje ze dziecko ma wade a wtedy jest koszmar zaleczy to...

Nam pediatra w ogóle nie dała skierowania na bioderka i nic o nich nie mówiła. Jak ją zapytałam o USG bioderek w 6tż to mi powiedziała, ze ona ogląda dziecka przy każdej wizycie i gdyby było coś nie tak, to ona to zauważy i wtedy da skierowanie.

Jak myślicie - to usg jest zawsze konieczne? Moze powinnam jednak wziąć to skierowanie?
anek nam od razu w szp. w ksiazeczce zdrowia poli napisali, ze ma byc usg bioderek miedzy 4 a 6 tz i z tego co iem wszystkie moje kolezanki tez tak mialy i robily dzieciom usg

My byliśmy na usg w 6tż i teraz po 3 miesiącu, mimo iż wszystko jest oki, mamy się zgłosić, ale czekam aż będzie mniejszy mróz :tak:

Anek powinna skierować Małą na usg bioderek tak jest w standardzie opieki. My byliśmy, jak Mały miał niecały miesiąc i póxniej po 6 tyg.

anek82 ja też nie byłam z Nadią na USG bioderek bo przez 1,5 miesiąca byłam u rodziców w mieście a tam jest lipa z lekarzami i nie było gdzie zrobić, no i położna powiedziała ze jak będziemy już w Łodzi to możemy zrobić to USG, ale jak przyjechaliśmy to zaczęły się te mrozy no i nie zdążyłam z nią iść.
i właśnie się teraz zastanawiam czy iść czy nie. może jutro będzie trochę cieplej to się wybierzemy do pani doktor to nam powie co robić.

reklama
anek pediatra na pewno nie zauważy kazdego szczegółu. Jasne, ze można czekać, aż bedzie coś bardziej widoczne, ale po co? Wtedy leczenie jest trudniejsze i dłuzej trwa. To tak jak z zębem, im szybciej sie wyłapie pruchnicę tym szybciej i mniej boleśnie się zaleczy;-)Myślę, ze lepiej to usg zrobić.

Do góry