reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe maluszki- bilanse i zdrowie

agalodz to zyczę pomyślnych wyników!

A my wczoraj byliśmy pierwszy raz na zajeciach z rehabilitacji. Pani rehabilitantka w szoku była jak zobaczyła Natalkę. Po pierwsze, ze ma dopiero niecałe 3 miesiące ;-), a po drugie, ze ze zdrowym dzieckiem przychodzimy:-) No bo właściwie zanim zadzwonili do nas, ze jest termin to juz ta asymetria sie prawie wyrównała, bo ja z nia troche w domu ćwiczyłam i dużo na brzuszku kładłam. Dopiero pod koniec zajęć Natalce sie zapomniało i sie tak trochę krzywo ułożyła to pani mogła zobaczyc o co chodzi :-)
Bardzo ją pochwaliła, ze się pięknie rozwija, że tak mądrze patrzy, świetnie wodzi wzrokiem i jest juz bardzo komunikatywna :-) Nie widać w ogóle ani wzmożonego ani osłabionego napiecia mięśniowego i generalnie te 10 zabiegów spokojnie wystarczy.
Ale fajnie było. Najpierw pani ją wymasowała pożądnie, po kolei nóżki, rączki i plecki, a potem poćwiczyła. Pokazała jak ją na brzuszku układać, jak nosić i ubierać. No i niestety powiedziała, ze karuzela nad łóżeczkiem to zło :eek: Póki co dziecko powinno skupiać wzrok przed sobą i najlepiej powiesić jakąś jedną zabawkę tak zeby patrzyła na wprost na nią. A nie powinno dziecko tak odwracać głowy do tyłu jak w przypadku karuzeli. Na szczęście Natalka karuzelą jest zainteresowana tylko raz dziennie ;-)

reklama
Margana super że tak fajnie było na tych zajęciach!!! Natalka to bardzo dzielna dziewczynka!!!

A ja dziś zmierzyłam Majkę i wyszło mi że ma 65 cm przy tej swojej wadze 7 kg (właściwie 6900). Więc nie wiem czy to dużo czy mało. Wyszło na to że urosła już 10 cm;-)

onanana Natalka 3 tygodnie temu wazyła 5350g, a mierzyła 67cm. U nam też wyszło wtedy, ze 10 cm urosła:-) A na jakim centylu jest Majeczka magowo i wzrostowo? Bo Natalka z wagą jest na 50 centylu, czyli tak posrodku. Za to ze wzrostem skali brakuje ;-)

margana mam do ciebie pytanko, może już o tym pisałaś ale o co chodzi z tą asymetrią? moje pytanie bierze się stąd, że ostatnio zaobserwowałam u mojej niuni, że bardzo mocno skręca głowę w lewą stronę szczególnie jak ją trzymam na rękach staram się prostować ale ona twardo dalej skręca :-( trochę się tym martwię i w środę zapytam pediatry co on na to?

margana mam do ciebie pytanko, może już o tym pisałaś ale o co chodzi z tą asymetrią? moje pytanie bierze się stąd, że ostatnio zaobserwowałam u mojej niuni, że bardzo mocno skręca głowę w lewą stronę szczególnie jak ją trzymam na rękach staram się prostować ale ona twardo dalej skręca :-( trochę się tym martwię i w środę zapytam pediatry co on na to?

mój mały tez cały czas tylko w lewo odwraca i własnie też miałam Was pytać o co chodzi?

margo martttika moj starszy syn tez mial asymetrie. Trzeba prostowac dziecko za kazdym raZem gdy lezy krzywo ;) Mozna tez jakos stymulowac poprzed podawanie zabawek z drugiej strony - tak aby wymusic proste lezenie.

Zgadzam się, aphtin jest do d...., nystatyna ok ale to już antybiotyk.

Mackowi nie pomagal ani apthin, ani nystatyna ;) Tylko ten Daktarin oral :tak:

Ostatnia edycja:
onanana mam taki Dzienniczek Dnia i Nocy Maluszka i tam sobie zaznaczam na siatkach centylowych. Oprócz tego w książeczce zdrowia są. Ale też zaglądałam na tą stronę, ktora gola podała :-)

margo, marttika Natalka po urodzeniu całym ciałkiem się układała bardziej na jedną stronę, główkę też częściej trzymała na jednej. Było to spowodowane tym, ze była duża i miała mało miejsca w brzuszku i po porodzie zapamiętała sobie tą pozycje z brzuszka i tak się układała. Teraz juz bardzo żadko jej się zdarza, ale trzeba dziecko stymulować żeby tak samo rozwijało obie strony ciała. Ja dostałam od pediatry skierowanie do neurologa. Neurolog kazała ćwiczyć z nia w domu i dużo na brzuszku układać, więc tak robiłam. Ale oprócz tego dziewczyny stad poradziły zeby skonsultować się z rehabilitantem. No i dostaliśmy 10 takich sesji ćwiczeń i masażu:-)
Najważniejsze zeby dziecko dużo na brzuszku układać, bo wtedy ćwiczy mieśnie grzbietu i szyjki. Dobrze jest też zmieniać strony w łóżeczku, zeby dziecko nie poatrzyło zawsze na nas w jedną stronę.
Zresztą poproście pediatrę o skierowanie do poradni rehabilitacyjnej, bo się martwicie i już. Tam Wam dzieciaczki ocenią, powiedzą co robić i jak będzie trzeba zalecą jakieś zabiegi. Lepiej pójść do lekarza i dowiedzieć sie, ze wszystko jest ok, niz cos przeoczyć:tak:

reklama
Do góry