reklama
AnnaJ007
Fanka BB :)
Ja na wizytę do lekarza we wtorek(4 tydz. zycia) a na pierwsze szczepienia dopiero w styczniu, bo tutaj szczepią od 2-giego miesiąca życia.
Dziewczyny szczepicie przeciwko rotawirusom???Bo tutaj to jest dodatkowo płatne i muszę zamówić i się zastanawiam...jestem bliższa żeby chyba zaszczepić...
Dziewczyny szczepicie przeciwko rotawirusom???Bo tutaj to jest dodatkowo płatne i muszę zamówić i się zastanawiam...jestem bliższa żeby chyba zaszczepić...
Katerinka_2
podwójnie szczęśliwa mama
katerinka powinniscie dostac bez problemu te szczepienia z poradni przyszpitalnej ;-) Co prawda 3 latat temu, ale Maciek wtedy startowal z 5pkt Apgar w 1 minucie i skonczyl z 9 pkt apgar w 10 minucie po narodzinach, a to jest wazny wyznaczniok dla lekarza. Zamartwica sklasyfikowana raz powinna dac pelne uprawnienia do bezplatnego leczenia w tej poradni.
A nie wiem czy mi pisalas, czy chodzicie tam tylko na szczepienia czy takze do pediatry i rechabilitacji tam na Strzelecka? Bo jesli do pediatry bedziecie tez chodzic to moglby wam dac skierowanie na bezplatne USG bioder takze u nich w poradni i to od reki, bez czekania na termin.
Jeesu zapomniałam o tym USG wszystko przez to że sama zaczełam sie rozsypywać i co 2 dzień u lekarza jestem
Na strzelecką tylko do szczepień jedziemy, pediatrę mam na osiedlu...
jutro muszę podzwonić po prywatnych przychodniach z tym usg bioderek ... jak ja mogłam zapomnieć
rehabilitacji żadnej na razie nie zlecono
Ja na wizytę do lekarza we wtorek(4 tydz. zycia) a na pierwsze szczepienia dopiero w styczniu, bo tutaj szczepią od 2-giego miesiąca życia.
na dzień dzisiejszy jestem nastawiona w 55% że nie szczepimy na rota jeśli będzie dla nas odpłatne, zobaczymy czy zmienię zdanie po wizycie w przychodni szczepień
Margana
Katerinka dzieki za odpowiedź, ale ja jestem z Wrocławia;-)
14.12 ide do pediatry to o wszystko wypytam.
Co do rota to one są zawsze płatne. Moja kolezanka szczepiła dzieci skojażonymi w poradni szczepień i za darmo miała skojażone i pneumokoki, ale za rota musiała płacić.
Ja tez nie wiem co zrobic z tymi rota
14.12 ide do pediatry to o wszystko wypytam.
Co do rota to one są zawsze płatne. Moja kolezanka szczepiła dzieci skojażonymi w poradni szczepień i za darmo miała skojażone i pneumokoki, ale za rota musiała płacić.
Ja tez nie wiem co zrobic z tymi rota
AnnaJ007
Chodzilo mi o to ze w Holandii musze zaplacic tylko za rotawirusa, pneumokoki i miningokoki sa za darmo:-). W PL podobno od jakiegos czasu dyskutuja zeby pneumokoki wlaczyc do kalendarza szczepien obowiazkowych.
Ja nie szczepię na rotawirusy... a na peneumo dopiero jak Mateuszek skończy pół roku, na miesiąc przed moim powrotem do pracy.
Podjęłam taką decyzję bo wirusy to wirusy...moim zdaniem bez sensu tak samo szczepić dzieci przeciw ospie wietrznej.
A penumo - mam złe doświadczenia po moim starszym synu....jest to dość inwazyjna szczepionka....mój Szymon zawsze ją bardzo odchorował....zawsze kończyliśmy w szpitalu w kłopotami jelitowymi.
W ogóle podstawowe szczepienia mamy w plecy, bo od 2 tygodni mamy katar To jest koszmar...nie życzę.
Podjęłam taką decyzję bo wirusy to wirusy...moim zdaniem bez sensu tak samo szczepić dzieci przeciw ospie wietrznej.
A penumo - mam złe doświadczenia po moim starszym synu....jest to dość inwazyjna szczepionka....mój Szymon zawsze ją bardzo odchorował....zawsze kończyliśmy w szpitalu w kłopotami jelitowymi.
W ogóle podstawowe szczepienia mamy w plecy, bo od 2 tygodni mamy katar To jest koszmar...nie życzę.
Ostatnia edycja:
Ja szczepie na rota nim maly skonczy pol roku ,a pneumokoki i meningokoki tez ale nie wiem czy od razu, moze dopiero po roku - jeszcze sie zastanowie.
Dzieciaki moich znajomych choruja na rotawirusy. Jedne znosza lekko, inne ciezko... W zasadzie kazde dziecko jakie znam a nie zostalo zaszczepione to zachorowalo. Wole nie ryzykowac, zwlaszcza ze mam starszaka w domu co moze przyniesc wirusa.
Macka nie szczepilam tylko na ospe i Kube tak samo planuje.
Dzieciaki moich znajomych choruja na rotawirusy. Jedne znosza lekko, inne ciezko... W zasadzie kazde dziecko jakie znam a nie zostalo zaszczepione to zachorowalo. Wole nie ryzykowac, zwlaszcza ze mam starszaka w domu co moze przyniesc wirusa.
Macka nie szczepilam tylko na ospe i Kube tak samo planuje.
Ja też szczepię na rotawirusy, nie chcę żeby moja córcia przechodziła to co synek-i to parę razy. Rotawirus to dla mnie najgorsza choroba, dziecko strasznie się męczy, a wirus bardzo łatwo i szybko się przenosi. Na pneumo i meningo też chcę szczepić ale później, przed pójściem do przedszkola...No i szczepię tą szczepionką 6w1 albo 5w1, muszę dopytać pediatrę, bo Mała była szczepiona na żółtaczkę w szpitalu i teraz nie wiem czy ta 6w1 to jest dla dzieci które nie były na nią szczepione? Ale to dopiero na początku stycznia...
ankusch
Ja jeszcze nad szczepieniami się zastanawiam..w następny czwartek idziemy na tę bezpłatną a następne zapłacimy 100zł aby mała miała mniej wkuć..szkoda mi dziecka.
Byłam dziś z małą u pediatry bo już tydzień ma takie paskudne krostki an twarzy szyjce i klatce piersiowej w sumie stwierdziła że może coś ja zjadłam ale kazała małą kąpać tylko w emolium i twarz mogę posmarować kremem cutibaza i obserwować do następnej wizyty zobaczymy czy to zejdzie bo paskudnie wygląda..
Chciałam aby małą zważyła i waży 4.900g przy wypisie3280g po porodzie 3430g stwierdziła że ładnie waży..i co ja się z nią szarpie czy karmieniu mówię że mam wściekłe mleko w sumie dużo i często nie je..
Byłam dziś z małą u pediatry bo już tydzień ma takie paskudne krostki an twarzy szyjce i klatce piersiowej w sumie stwierdziła że może coś ja zjadłam ale kazała małą kąpać tylko w emolium i twarz mogę posmarować kremem cutibaza i obserwować do następnej wizyty zobaczymy czy to zejdzie bo paskudnie wygląda..
Chciałam aby małą zważyła i waży 4.900g przy wypisie3280g po porodzie 3430g stwierdziła że ładnie waży..i co ja się z nią szarpie czy karmieniu mówię że mam wściekłe mleko w sumie dużo i często nie je..
reklama
AnnaJ007
My dzisiaj u lekarza byliśmy, na "przeglądzie" czyli standardowa wizyta. Przybiera na wadze b. dobrze-nie za dużo nie za mało.Waży 3810 a przy ur.3322(później spadek).
Dostaliśmy tylko skierowanie na echo serca bo lekarka słyszała jakieś szmery i chce żeby kardiolog się wypowiedział na ten temat. Mam nadzieję że to szmery fizjologiczne-jak to dzieci czasami mają.Na razie staram się nie stresować...
Dostaliśmy tylko skierowanie na echo serca bo lekarka słyszała jakieś szmery i chce żeby kardiolog się wypowiedział na ten temat. Mam nadzieję że to szmery fizjologiczne-jak to dzieci czasami mają.Na razie staram się nie stresować...