reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

🍁🍂Listopadowe kreski 🍁🍂

Ej laski, bez paniki.
Mówi się, że idealne tsh dla kobiet w wieku rozrodczym to ok 1.
Do starań powinno być max do 2 ale są głosy, że i do 2.5.
Nigdy się nie spotkałam a siedzę trochę na tym forum, żeby lekko podwyższone tsh było przyczyną poronienia. No chyba, że mówimy o tsh rzędu 20-30.

I pamiętajmy, że samo tsh nic nie mówi. Ważna jest cała piątka tarczycowa plus obraz usg tarczycy.

reklama
Czyli jak mam 2,1 to nie wolno się starać czy jest ryzyko czegoś czy jak ?
TSH 1.5 to stare zalecenia, których już się raczej ginekolodzy nie trzymają (są wyjątki). Z pewnością do Twojego wyniku raczej nikt się nie przyczepi, ale możesz dietą trochę zbić (mi się udało przy takim zajść w zdrową ciążę). Ostatnio też jak zobaczyłam wyniki mojej szwagierki, to się zastanawiam jak ona może od ręki zachodzić w ciążę (TSH 10).

Dziewczyny, nie demonizujcie aż tak tego tsh. Wiadomo, lepiej niższe niż wyższe, ale to nie tak, że będziecie miały 3 i z automatu poronienie. Z dużo wyższym dziewczyny noszą ciążę do końca. Warto kontrolować ale nie fiksujcie sie
dokładnie jestem tego samego zdania TSH 2,1 to nie jest tragedia tym bardziej że jest to ruchome w ciągu dnia w zależności od godziny

Czyli jak mam 2,1 to nie wolno się starać czy jest ryzyko czegoś czy jak ?
u mnie długo czas utrzymywała się na poziomie 1.8 , jak zaczęłam się starać nagle jak zbadałam było ponad 4 i za 2 tygodnie ponad 3 , edykrynolog przepisała najniższą dawkę eutytoxu czyli 25 ze względu na starania , i kazała zbadać po 3 miesiacach , we wrześniu miałam 1.8 powiedziała że jest lepiej ale najlepiej jakby było blisko 1 , więc zwiększyła dawkę na 50 i znowu kazała zbadać po 3 miesiacach , myślę że dla samej siebie zbadam wcześniej zobaczyć jak sparwa wygląda i później jeszcze raz na wizytę

Ej laski, bez paniki.
Mówi się, że idealne tsh dla kobiet w wieku rozrodczym to ok 1.
Do starań powinno być max do 2 ale są głosy, że i do 2.5.
Nigdy się nie spotkałam a siedzę trochę na tym forum, żeby lekko podwyższone tsh było przyczyną poronienia. No chyba, że mówimy o tsh rzędu 20-30.

I pamiętajmy, że samo tsh nic nie mówi. Ważna jest cała piątka tarczycowa plus obraz usg tarczycy.
No właśnie też myślę, że bez paniki, bo w poprzedniej ciąży też miała tsh ok. 1,5-2, ciąża rozwijała się prawidłowo , tylko w ciąży brałam dawkę letrox 75. Po porodzie znów 50.

Ja w ciąży miałam tak, że w 8 tyg tsh miałam pod 3 byłam już na leku na tarczycę, więc zwiększyła mi dawkę lekko, 2 tyg później musiałam na tydzień odstawiać, bo moje tsh wynosiło 0,09 i wpadłam w nadczynność 🙈

reklama
Do góry