reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🍁🎃Listopadowe kreski - niech to będzie miesiąc radości i u każdej z nas bejbik zagości🎃🍁

reklama
Popieram! I wkurza mnie to, że ciężko trafić na lekarza, który poprowadzi pełną diagnostykę. Staramy się z mężem od 3 lat, przerobiliśmy chyba z 5 lekarzy, z czego jeden był taki na dłużej i faktycznie sporo poprawił, ale już skończyły mu się na nas pomysły. I dopiero ze 3 miesiące temu poszliśmy do lekarki, która zleciła nam badania genetyczne i się okazało, że kariotyp męża jest nieprawidłowy. Gdybyśmy zrobili to badanie wcześniej, może już mielibyśmy dziecko
Przykro mi że straciliście czas przez nieodpowiednich lekarzy. Co się robi w przypadku nieprawidłowych kariotypów? Tylko in vitro z badaniem zarodków? Czy jest jakaś inna droga?
My właśnie z mężem zrobiliśmy kariotypy na początku tego tygodnia i czekamy na wyniki.

bo to moja pierwsza zima za kółkiem 🙈
W sensie ja zrobiłam prawko zaraz po 18 urodzinach i jeździłam trochę po moim średnim mieście, ale od kiedy wyjechałam na studia, to całkiem przestałam prowadzić auto. I długo mi to nie przeszkadzało, ale po wyprowadzce do męża na przedmieścia zrobił się kłopot. Więc rok temu na przełomie listopada i grudnia wzięłam się za siebie i po 13 latach przerwy poszłam na kilka godzin jazd doszkalających i kupiłam sobie auto przed świętami. No a że nie było jakoś specjalnie zimy już po świętach w zeszłym roku, a nawet jak kilka dni była, to ja wtedy nie jeździłam, to dzisiaj po raz pierwszy od 14 lat, a może i w życiu, jechałam po śniegu 😅

Bombelku, mógłbyś/mogłabyś to docenić!!
To tym bardziej brawo! Ja jeżdżę autem wszędzie i niezależnie od pogody, od wielu lat, a i tak nigdy nie polubię jazdy podczas ulewy albo śnieżycy.

Kropek musi to docenić! 🤞❤️

Wczoraj teoretycznie powinien przyjść u mnie okres. Zamiast tego od tygodnia mam plamienia. Już nie wiem o co chodzi.
Wizytę u lekarza mam za dwa tygodnie.
Myślałam żeby powtórzyć badania m.in. Tsh ft3, 4, żelazo (bo ostanio miałam niskie), moze prolaktyne też.
Ale nie wiem czy mogę iść jutro czy czekać aż się ten okres rozkręci.
Bez sensu ;/

reklama
Przykro mi że straciliście czas przez nieodpowiednich lekarzy. Co się robi w przypadku nieprawidłowych kariotypów? Tylko in vitro z badaniem zarodków? Czy jest jakaś inna droga?
My właśnie z mężem zrobiliśmy kariotypy na początku tego tygodnia i czekamy na wyniki.
Jeśli jest nieprawidłowy kariotyp, to można próbować zajść w ciążę naturalnie, ale ryzyko poronienia ze względu na wady zarodka jest bardzo dużo. Jak to powiedziała genetyczka, z którą konsultowaliśmy wyniki - jedna para może poronić 7 razy pod rząd, a druga mieć 7 zdrowych ciąż. Bo każda ciąża to ta sama loteria. Więc jeśli ktoś nie chce się tak psychicznie męczyć, to najlepiej zrobić invitro z badaniem zarodków. Chociaż znowu - może się okazać, że wszystkie zarodki są zdrowe, a może się okazać, że wszystkie mają wady. Ale dla mnie to i tak lepsza opcja. Przynajmniej jak już do transferu dojdzie, to wiesz, że zarodek jest zdrowy :)

Ale trzymam kciuki, żeby Wasze kariotypy były prawidłowe! 🤞🤞🤞🤞🤞

Do góry