reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

🍁🎃Listopadowe kreski - niech to będzie miesiąc radości i u każdej z nas bejbik zagości🎃🍁

A robisz testy owu? Ja jak myślałam by iść to po piku. Ale finalnie się nie wybrałam
Zaczęłam robić ale jak usłyszałam że jest dopiero 16 mm to wstrzymałam się. Druga sprawa że przed stymulacjami u mnie testy słabo działały nigdy mi nie wyłapały piku. Więc traktuje je jako papierek który niekoniecznie pokazuje realnia. Teraz też przy 16 mm test pokazał mi pik a to chyba nie możliwe żeby pęcherzyk 16 mm miał pęknąć.

reklama
On powiedział to o termosach? Nie oglądam, a rodzina mojego narzeczona z nim dość blisko jest…
Tak, on powiedział o termosach i spuszczaniu w zlewie niewykorzystanych zarodkow I porównał to do Oświęcimia, bo przy invitro wyrzuca się szkiełka na których powstają zarodki a w Oświęcimiu na taśmę trafiali ludzie 🤦‍♀️

Zaczęłam robić ale jak usłyszałam że jest dopiero 16 mm to wstrzymałam się. Druga sprawa że przed stymulacjami u mnie testy słabo działały nigdy mi nie wyłapały piku. Więc traktuje je jako papierek który niekoniecznie pokazuje realnia. Teraz też przy 16 mm test pokazał mi pik a to chyba nie możliwe żeby pęcherzyk 16 mm miał pęknąć.
test owulacyjny pokazuje pik, a owulacja występuje ok 24-36h po piku.

Pęcherzyk rośnie ok 2mm na dobę i pieką zazwyczaj między 19-26mm więc możesz już być nawet po owulacji :) albo mieć lada moment

w Europie różnie, ale Polska ma współczynnik dzietności pod 1.3 i jest to jeden z najgorętszych wyników w krajach unii. Gorzej jest tylko chyba w 2-3 krajach w Europie.

Mówili o Hiszpanii gdzie invitro jest dostępne i mają współczynnik 1,1 i chyba najmniejsza dzietność w Europie. Podali to jako argument, że i vitro nie rozwiązuje problemu niżu demograficznego i po co nam to w takim razie 😄🙄

Tego pierdolleto PiS i konfy to się ciężko słucha 🤢
Przeczytałam projekt ustawy, który procedują i muszę przyznać, że dużo gadają w tym sejmie, ale w tej propozycji ustawy jest tylko, że minister zdrowia ma opracować, wdrożyć, itd. program leczenia niepłodności obejmujący ivf. To tak w skrócie. Żadnych konkretów tam nie ma. Zawsze to pierwszy krok, ale brakuje jeszcze dużo.
Możliwość kompleksowego leczenia niepłodności w ramach nfz to jest standard europejski, a u nas prawica i episkopat (sorry!) pierdolą farmazony, że to beeeee (delikatnie mówiąc) i zablokowali. Może w końcu będzie "normalnie". Ciakawe czy jak u mnie się okaże, że musimy ivf to czy doczekam tego dofinansowania🤞

Wiecie co jest najbardziej przykre? Że ludzie, którzy latami się starają o dziecko nie mają żadnej pomocy ze strony państwa. A kuźwa patologie, które się mnożą bez żadnego problemu jak króliki tylko po to żeby kasa płynęła, dostają "pomoc" z każdej strony.

reklama
Wiecie co jest najbardziej przykre? Że ludzie, którzy latami się starają o dziecko nie mają żadnej pomocy ze strony państwa. A kuźwa patologie, które się mnożą bez żadnego problemu jak króliki tylko po to żeby kasa płynęła, dostają "pomoc" z każdej strony.
Dziewczyno to działa na mnie jak płachta na byka 😂
Jak sobie czasami pomyślę, że ludzie mieszkają na 25m kwadratowych, piją, palą, ćpają i spodziewają się kolejnego dziecka to nóż mi się w kieszeni otwiera.
A my, badania - wszystkie prywatnie, suplementy patrzyliśmy na skład a nie cenę. Używki odstawione. Sport. Zdrowe jedzenie. Mieszkanie. No warun idealny. No i co? I 💩

Do góry