reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2015 :)

Witam nowe dziewczyny. :-):-) I te starsze też. hehehe

Ja dziś śmigam do szpitala ale niestety nie na usg :no: tylko na inne badania, krew itp .Może w końcu wyznaczą mi termin tego USG. Oby. Ja tu jajko zniosę czekając.

reklama
Piekny dzien dzisiaj;) juz od godziny jestem z mlodym na podworku, oli bawi sie w piaskownicy a ja leze na lezaczku i lapie witamine D, poki co nie mysle o dzisiejszej wizycie i sie nie stresuje.

Ja tak czytam to chyba wszystkie robia to badanie prenatalne to ono az tak rozni sie od zwyklego usg? Robi to sie innym sprzetem??? Lepiej wtedy widac? Ja mialam we wtorek usg zwykle i w 3 d bo maluszka nie mogl obmierzyc powiedzial ze jest wszystko dobrze a ja i tak czuje wewnetrzny niepokuj. Moj lekarz mi odradza to padanie prenatalne mowi ze nie jestem w tej wysykiej grupie ryzyka i zapytal czy jesli bylo by cos nie tak czy jestem w stanie usunac dziecko bo jesli nie to bez senu jest robic takie badanie. Kazal sie zastanowic czy chce robic i zadzwonic tu w de koszt tego usg 120 e.

Finkemma to zalezy ja np robie bo moj ginekolog nie ma tak dobrego USG na takie konkretne usg jezdze do innego ginekologa w 13, 20 i 30 tyg ciazy (tak mialam w pierwszej ciazy i teraz tez tak pewnie to bedzie wygladac) ;)

Finkemma powiem Ci tak że dziwny ten twój lekarz ja w pierwszej ciąży też nie zwracałam na to uwagi ale poszłam i oczywiście lekarz nic nie znalazł i po śmierci syna plułam sobie w twarz że nie poszłam w 2 trymestrze bo może można było coś zrobić zastosować jakieś leczenie albo coś innego a nawet psychicznie się przygotować że to się tak skończy... więc teraz ucze się na błędach z bólem serca... Ja osobiście każdej znajomej mowie żeby zrobiła

Helpunku! Przy problemach z pęcherzem jak długo brałyście urosept i czy coś jeszcze do tego? bo biore 4 dni i marna poprawa:-( idę na 14 do lekarza, ale nie swojego, a jeszcze jutro mam wyjazd wrrr

USG genetyczne na pewno warto zrobić. Moim zdaniem nawet trzeba, To pierwszy moment kiedy można uwidocznić wiele ewentualnych wad, które rzeczywiście można leczyć choć USG genetyczne jest głównie nastawione na trisomie, których leczyć się nie da.
Dla mnie powiem szczerze to badanie jest ważne bo na pewno działa uspokajająco, ale ważniejsze jest to około 20 tygodnia gdzie bada się dokładnie serce i narządy.
Takie mam zdanie bo dla mnie osobiście wiadomość o zespole genetycznym byłaby straszna, ale nic by nie zmieniła.
Dlatego też nie robię badań z krwi (pappa) i nawet jak USG wyszłoby źle to ich i tak nie zrobię.
Inna kwestia, że kompletnie w test pappa nie wierzę, ale jak napisałam to moje zdanie.
Pewnie jak byłyby podejrzenia trisomii to zrobiłabym test harmony, albo nifty. Też z krwi, ale daje 99, 9% pewności. Bo dla mnie pappa ma zbyt szeroki margines błędu.

reklama
Oletka, ja robie od razu usg i pappa choc nie ukrywam, ze to co wyjdzie na usg jest dla mnie wazniejsze bo pappa to w duzej mierze badanie statystyczne.

Do góry