reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2015 :)

Ja robie usg plus krew chyba krew:-)w sumie tak do konca nie wiem tzn pewna nie jestem poejme decyzje taka ostateczna po usg a wczoraj szukalam papierow I znalazlam wyniki to w ktorejs ciazy mialam 1:12000 wiec mialam male ryzyko ale nie ma co sie sugerowac tym ze jestesmy mlode I zadnych chorob w rodzinie bo ostatnio lezlam z 18 latka ktora urodzila synka z zespolem downa I tez byla w szoku tacy mlodzi
Fuson odezwij sie jak tam u ciebie ??

reklama
Badania prenatalne = usg dokładne + testy pappa. Jeśli coś wychodzi źle to jest kolejna część badań, pobieranie wód oraz badanie echa serduszka.
Warto sobie zrobić te badania, ponieważ są w stanie wykryć poważne wady maleństwa.
Ja chodzę do ginekologa prywatnie i dostałam skierowanie czyli nie płacę za nie. ;)
Ogólnie to bardzo drogie badania.

hej jeśli już piszecie o tych badaniach to napisze czemu się nie udzielam.....w 10 tyg miałam zwykle Usg na którym gin zaniepokoila się dość dużym fałdem karkowym bo miał ponad 4 mm ...ale ze było za wcześnie na te badanie to dostałam skierowanie na Ugs prenatalne do szpitala uniwersyteckiego w Oslo w 11 tygodniu....pojechałam na badanie i lekarz stwierdził ze NT wynosi ok 2-2,3 mm ale CRL było 43 mm wiec w dalszym ciągu za wcześnie i jeszcze wyslal mnie na test DUO...w pl to się nazywa Pappa....i kolejna wizyta w 12 tyg....bylam teraz we wtorek i znowu badal i mierzyl teraz NT było 2,5 a CRL 59 test Duo na granicy dodatniego tzn 1:400.....jako ze mieszkam w NO i podlegam tutejszym normom to w przyszłym tygodniu jeszcze jedno badanie i jeśli wynik się potwierdzi to mam do wybory ...albo amniopunkcja albo usunięcie płodu....do przyszłego tygodnia mamy z mezem podjąć decyzje co dalej....dodam ze mimo to kosc nosowa była uwidoczniona na Usg......

dziewczyny jeśli możecie robcie badanie...bo naprawdę warto.........

Oletka ja też robiłam tylko usg genetyczne, jakoś sceptycznie byłam nastawiona do testu pappa po tym co wyczytałam w necie. Ale wczoraj jeszcze spytałam mojej ginekolog o ten test i ona mówiła, że raczej go nie poleca bo często wychodzą złe wyniki mimo, że potem przeważnie dziecko jest zdrowe. Uważam że nie ma co się dodatkowo stresować. Według mnie usg jest ważne bo pokazuje to co faktycznie jest nie tak z dzieckiem, a test krwii to tylko prawdopodobieństwo.

hej jeśli już piszecie o tych badaniach to napisze czemu się nie udzielam.....w 10 tyg miałam zwykle Usg na którym gin zaniepokoila się dość dużym fałdem karkowym bo miał ponad 4 mm ...ale ze było za wcześnie na te badanie to dostałam skierowanie na Ugs prenatalne do szpitala uniwersyteckiego w Oslo w 11 tygodniu....pojechałam na badanie i lekarz stwierdził ze NT wynosi ok 2-2,3 mm ale CRL było 43 mm wiec w dalszym ciągu za wcześnie i jeszcze wyslal mnie na test DUO...w pl to się nazywa Pappa....i kolejna wizyta w 12 tyg....bylam teraz we wtorek i znowu badal i mierzyl teraz NT było 2,5 a CRL 59 test Duo na granicy dodatniego tzn 1:400.....jako ze mieszkam w NO i podlegam tutejszym normom to w przyszłym tygodniu jeszcze jedno badanie i jeśli wynik się potwierdzi to mam do wybory ...albo amniopunkcja albo usunięcie płodu....do przyszłego tygodnia mamy z mezem podjąć decyzje co dalej....dodam ze mimo to kosc nosowa była uwidoczniona na Usg......

dziewczyny jeśli możecie robcie badanie...bo naprawdę warto.........

Ale ryzyko 1:400 dla jakiego zespołu? A dla pozostałych jakie ryzyko?
Dla mnie to nie pojęte, że przy ryzyku, że jedno dziecko na czterysta urodzi się chore daje się wskazanie do aborcji bez amniopunkcji. Ja tego nie ogarniam.
U nas w PL 2, 5 nt to jeszcze norma.

reklama
Malaja tutaj jak jesteś w ciąży i idziesz na pierwsza wizyte ciazowa to lekarz zadaje pytanie czy chcesz tej ciąży czy nie..a tabletki poronne do 9 tyg leza na polce aptecznej bez recepty....to normalne u nich....i wiele polek ma z tym problem i strasznie się oburzają jak lekarz pyta czy chcesz czy nie dziecko.....

pozatym w naszym przypadku lekarz nie powiedział mi dla jakiej wady jest ryzyko a jedynie ze jest....kluczowe badani będzie w przyszłym tygodniu.... pozatym sama piszesz ze JESZCZE to norma....ale jednak jest to gorna granica...i test duo tez jest na gornej granicy wiec oni informują mnie o moich prawach...i tu nie ma na co się oburzać jeśli samemu nie jest się w takiej sytuacji i nie wie co np. ja mogę czuc teraz..... a jeśli chodzi o amniopunkcje to pewnie wiesz jak bardzo ryzykowne jest to badanie....

Do góry