reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2015 :)

reklama
Będzie ciotki dziewczynka:-) wszystko jest dobrze waży 262g zdrowa:)) doktorka mija wszystkim zaleca echo serca bo mówi ze lepiej zawsze je zrobić choć wg usg jest wszystko dobrze co myślicie robić? Ja jestem. Na nie... Po co dodatkowy stres

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Powiedziała ze przepływy później na kolejnym ze to za wcześnie nie wiem czy faktycznie czy jak. Ale mi się wydaje ze miała rację bo moja koleżanka tez na polowkowym nie miała jeszcze.
Nie ja echa chyba nie robie skoro wszysyko ok to po co. Wierzę że moje dziecko jest zdrowe.

reklama
Nawet znalazlam o tym i się zgadza to co mówiła i dziś dokładnie to miałam :
– w drugim lub (częściej) trzecim trymestrze Wskazaniem jest nieprawidłowy przebieg ciąży, powikłanej np. nadciśnieniem tętniczym, hipotrofią płodu, wieloletnią cukrzycą u matki. Metodą Dopplera ocenia się przepływy krwi w wybranych naczyniach: na podstawie prędkości przepływu krwi można wnioskować, czy łożysko dobrze pracuje, a więc czy płód jest odpowiednio dotleniony i odżywiony 

Ocenie na usg polówkowym podlegają m.in.:

głowa: czaszka, mózg, twarz (np. diagnostyka rozszczepu górnej wargi)szyjaklatka piersiowa: żebra, płucaserce (diagnostyka wad serca)jama brzuszna: żołądek, jelita, nerki, pęcherz moczowykręgosłup, kości długie dłoni i stóppłeć dziecka.

Poza budową płodu ocenia się:

położenie łożyskailość płynu owodniowegoszyjkę macicy.

Do góry