reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopad 2015 :)

Kasia do kiedy masz umowe? Beda ci płacić przez caly jej okres a jak ci sie skonczy w trakcie macierzynskiego to zus będzie ci placil. Do konca macierzynskiego jestes pod ochroną. Minia ja mam 3cm na plusie i juz prawie nie wymiotuje ufff. A ty caly czas tak sie z kiblem przytulas czy ci sie pogorszylo od paru tyg? Myslalam ze to ja ostatnia zostane z tą dolegliwością :/ współczuję strasznie

reklama
Ja mam 82 cm w obwodzie. Przed miałam w najgrubszym miejscu 74 chyba. A tam gdzie się powinno mierzyć obwód miałam 70 cm więc różnicę widać już bardzo.

ona, ja mam wagowo podobnie. 2, może 3 kg. A zmierzyłam się z ciekawości bo znalazłam zapiski z pierwszej ciąży i chciałam sobie porównać.

Katarzyna, to do września 2016 masz normalnie status pracownika. W zależności od wielkości firmy świadczenia (chorobowe, macierzyński) nalicza i wypłaca ZUS (małe firmy - chyba do 20 zatrudnionych) lub pracodawca.

Dziewczyny a orientujecie się czy jeśli ja mam umowę na czas określony to firma będzie mi płaciła przez całe 8 miesięcy bo ja w tych sprawach jestem zielona a przeraża mnie również późniejsze załatwianie urlopów wychowawczych czy tam macierzyńskich dla mnie nie to czarna magia...

Kasiu umowa na czas określony przedłuża się automatycznie do dnia porodu. Następnie będziesz miała macierzyński płacony przez pracodawce do końca umowy i jeśli nie przedłużyliby Ci umowy to przejmie Cię ZUS. Dzisiaj czytałam o tym artykuł w Gazecie Podatkowej :-)

U mnie pracodawca bo to duża firma... Ale dobrze wiedzieć...
Co do wagi to ja w domu jak się ważę na swojej wadzę to mi pokazuje więcej niż u położnej

reklama
Hejka dziewczyny !
2 dni was nie czytalam i tyle do nadrobienia :)
Ja jestem zdania ze co ma byc to i tak bedzie i przewaznie nie mamy na to wplywu spokojna bede jak urodze i bede pewna ze synek dostanie 10/10 :)
Mi umowa konczy sie w lipcu i nie wiem jeszcze czy przedluza mi normalnie czy do dnia porodu ale nawet jesli to rok macierzynskiego zus placi takze narazie sie tym nie martwie :)
Wzielam sie za porzadki na strychu odnalazlam latowe ciuchy i buty plus opieram co sie da i ile sie da przed urlopem,
P.s kocyki minky sa extra tez bede dokupywac dla drugiego synusia

Do góry