reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2015 :)

Kurcze dziewczyny takiego dlugiego posta napisalam i byl jakis blad na stronie i nic sie nie zapisalo!

Sylka - poki ja tu jestem to towarzystwa do wymiotow\nudnosci ci nie zabraknie;)

Claudia - nastepnym razem jak cos cie bardzo zaniepokoi to nie idz do spzitala bo tam sie naczekasz i jeszcze niepotrzebnie na rozne choroby sie narazisz - bo wiesz teraz to ludzie ze wszystkim przychodza na SOR. Jak w przychodni nikogo nie bedzie to podzwon po lekarzach ktorzy maja praktyke prywatna ale przyjmuja tez na NFZ, czasem u takiego lekarza zapisuja na za miesiac czy dwa a potem kobiety zapominaja i czasem nie przychodza. A jak juz calkiem bedzie cos zle to dzwon po karetke - ci z karetki maja pierwszenstwo - no ale to w przypadku (odpukac) jakies krwawienia albo bolu duzego. Teraz z tym monitorem tetna moze sie uspokoisz.

Katarzyna 92 - wspolczuje zeba, ale probuj go ratowac bo jak wyrwiesz to potem znowu sie problemy zaczna bo zab ktorzy jest bezposrednio nad nim albo pod nim (pod tym wyrwanym) moze zaczac sie przemieszczac i zwlaszcza w przypadku gornych zebow wysuwac sie z dziasla. Powodzenia u lekarza.

Mama - podziwiam cie za to ze i tak ogarniasz taka gromadke:)

A ja wczoraj bylam u lekarza. Dzidzia 10 cm. MAchala do nas lapkami, a ja bylam w szoku ze na USG widac byo pojedyncze paluszki jak nimi rusza. Podobno dziewczynka:) Starsza coreczka byla z nami na tym USG i byla pod wielkim wrazeniem. A ja minus 6kg. Pani doktor przerazona, a ze mam troche nadwyzki kg to sie bardzo nie przejmuje. Nadrobie;)

reklama
Mama 290 ja wiem, że lekarze mają różne techniki i metody ale jeszcze nigdy nie słyszałam, że stan szyjki ta się sprawdzić przez brzuch.

Kinia któraś z dziewczyn już pisałam, że skracania i rozwierania szyjki się nie czuje chyba, że są skurcze.
Ja myślę, że nic złego się nie dzieje. Macica ciągle rośnie więc rożne dziwne uczucia będą się pojawiać.
Ja takie uczucie jak ty miałam na początku.

Naprawdę ten początek drugiego trymestru to ciężki czas, zaczyna pracować łożysko, hormony zaś szaleją...trzeba sobie troszkę luzu dać,.
Ja też skróciłam sobie czas pracy do 3- 4 godzin, a po 20 tygodniu wrócę na pełne obroty

Malaja to juz jest moja druga ciaza i nigdy mnie nie bolalo tak ze siedziec nie moglam. Ja mam prace siedzaca wiec wzielam wolne dzis a w przyszlym tyg zobacze co po skanie powiedza...

Malaja to juz jest moja druga ciaza i nigdy mnie nie bolalo tak ze siedziec nie moglam. Ja mam prace siedzaca wiec wzielam wolne dzis a w przyszlym tyg zobacze co po skanie powiedza...

Kinia ja też jestem w drugiej i powiem Ci, że choć myślałam, że będzie łatwiej i na luzie to co chwile mam inne odczucia, bóle i sytuacje niż w pierwszej. Ja nie pisze, że nie powinnaś tego skontrolować bo każdy niepokój w ciąży trzeba sprawdzać, ale myślę, że nic złego się nie dzieje.

Ja za to odczuwam teraz bardzo nieprzyjemne kłucie z tyłu- jakby trochę w biodrze- nawet nie wiem gdzie dokładnie. I też siedzę i się martwić co to się dzieje.

Kinia moja znajoma caly 5 i 6 miesiac przelezala bo tez ja wszystko bolalo nawet 3 dni w szpitalu lezala dostala luteine z szyjka bylo wszystko ok a pozniej sie okazalo ze to od hemoroidow bo porobily jej sie straszne wewnatrz i przy porodzie popekaly a miala prace siedzaca wczesniej ? :)

Malaja nie wiem czy wiesz ale np WHO nie rekomenduje badania dowcipnego w ciąży ja mam odwieczny problem z sZyjka i cała ciąże z chłopakami właśnie tak miałam ja sprawdzana bo wiadomo w ciąży bliźniaczej jest większy nacisk teraz tez na pierwszym scani sprawdził mi szyjkę właśnie przez brzuch mnie dzisiaj chyba biodro odpadnie normalnie klękajcie narody gdzie te ciąże z reklam tv piękne uśmiechnięte babki :)

Malaja ja w pierwszej ciąży miałam ciągle coś jakby rwa kulszowa. Tak od biodra do kolana okropny, przeszywający ból. Biegałam po lekarzach ale nic mi na to nie mogli przepisać. Mówili, ze to pewnie od hormonów zachodzą zmiany w układzie kostnym tzn, że się miednica poszerza czy coś w tym stylu. Nikt nie potrafił powiedzieć dokładnie. Po ciąży przeszło.

Malaja nie wiem czy wiesz ale np WHO nie rekomenduje badania dowcipnego w ciąży ja mam odwieczny problem z sZyjka i cała ciąże z chłopakami właśnie tak miałam ja sprawdzana bo wiadomo w ciąży bliźniaczej jest większy nacisk teraz tez na pierwszym scani sprawdził mi szyjkę właśnie przez brzuch mnie dzisiaj chyba biodro odpadnie normalnie klękajcie narody gdzie te ciąże z reklam tv piękne uśmiechnięte babki :)

wiem, że nie rekomenduje i wiem też, że w wielu krajach nie bada się palpacyjnie czy przez wziernik a już na pewno nie po 25 tc.
Różne standardy...
Natomiast każdy mój lekarz do tej pory twierdził, że na usg przez brzuch stanu szyjki nie widać i to mnie zdziwiło.

Co do tego badania to nie wiem które standardy są leprze, ale jak lekarz nie bada od dołu to skąd wie czy nie ma infekcji, grzybicy, jak ocenia czy szyjka zamknięta?
Podobnie z ilością USG. WHO zaleca trzy i niby w zdrowej ciąży to wystarcza, a kiedyś w sumie wcale USG nie było, ale jak inaczej ocenić pewne nieprawidłowości- odklejające się łożysko, hipotrofię, ilość wód?

A co do ciąży z reklamy to ja pierwszą taką miałam :) Było super. Teraz też było nieźle, ale od tygodnia się zepsuło :(

reklama
Malaja ja w pierwszej ciąży miałam ciągle coś jakby rwa kulszowa. Tak od biodra do kolana okropny, przeszywający ból. Biegałam po lekarzach ale nic mi na to nie mogli przepisać. Mówili, ze to pewnie od hormonów zachodzą zmiany w układzie kostnym tzn, że się miednica poszerza czy coś w tym stylu. Nikt nie potrafił powiedzieć dokładnie. Po ciąży przeszło.

No od hormonów rozluźniają się też mięśnie, więzadła dlatego np stopy i dłonie robią się jakby większe. A miednica się rozjeżdża. Wszystko po to by w konsekwencji urodzić :) ale co się wycierpimy to nasze.

Rwa w ciąży to masakra bo niewiele pomaga na to. Ja w pierwszej miałam tylko takie jakby chwilowe rwania jak kucałam albo się schylałam, ale nie było to jakoś bardzo uciążliwe. Chodziłam na basen i pomagało, ale wiadomo, że nie każdy może.
Teraz to chyba nie rwa bo to boli inaczej- jakby nerka??? Nie wiem, ale stresuje się tym.
Może to powiększająca się macica?
Kto to wie...

Do góry