reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopad 2015 :)

hej. dzięki za odpowiedz. właśnie słyszałam że jest dużo kobiet w Naszym kraju które robią wszystkie testy świata a i tak rodzą chore dzieci. Ja nie wierzę tym statystycznym testom. bo zawsze można być tym 1:..... nawet jeśli to jest 1:1 000 000. to tylko rachunek prawdopodobieństwa.
ja też myślę że Nasz wątek będzie szczęśliwy.
wyobraźcie sobie że u mnie z objawami już lepiej choć mój pasożyt ulokował się w okolicy nerwów na plecach i tak mnie przez cały dzień bolą jak w poprzedniej ciąży w 9 miesiącu. a i mogę pić tylko i wyłącznie ciepłą a właściwie gorącą wodę. nic innego mi nie wchodzi. z jedzenie też raczej kiepsko. zero warzyw i owoców. suchy chleb bez grama tłuszczu i jakaś kiełbasa. zgroza....

reklama
miniaaaa współczuję, ja piłam przez 7 tygodni tylko wodę, ale zaczynam włączać w końcu soki do diety
malaja ja też zrezygnowałam z testu pappa, u mnie wskazanie jest tylko jedno - wiek, nie zamierzam się zadręczać statystyką do końca ciąży
Jutro moje usg prenatalne to wiele kwestii się wyjaśni i mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze

Jeśli chodzi o badania genetyczne (przede wszystkim te inwazyjne) to według mnie powody ich robienia są co najmniej 4, choć ile par tyle decyzji i indywidualnych powodów:
- aby precyzyjnie zdiagnozować wady i na etapie prenatalnym (o ile jest to możliwe) wdrożyć leczenie;
- aby wykluczyć ew choroby i spokojnie cieszyć się ciążą;
- aby dowiedzieć się, że dziecko jest chore i przygotować się na narodziny takiego dziecka;
- aby w razie ciężkich i nieuleczalnych chorób móc dokonać legalnej terminacji;
Z całą pewnością temat / decyzje w tej sprawie są niezwykle trudne i ja nie czułabym się nigdy upoważniona mówić komuś co ma zrobić.
Myślę, że popularność takich testów w PL w dużej mierze wynika z tego jak wygląda / czy raczej nie wygląda system opieki nad osobami niepełnosprawnymi w Polsce. Kobieta jest pozostawiona w samej sobie. Przykre ale niestety realne....Obyśmy nigdy nie stały w obliczu takich problemów.
A moje Nifty MUSI wyjść OK. MUSI !!!!!

U mnie słoneczko, córka z babcią na spacerze a ja.... przygotowuję listę zakupów dla maluszka :)

Hej tak czytam co piszecie o tych badaniach ja szczerze boje się cały czas nie potrafię już w pełni zaufać naszej medycynie i cały czas powtarzam mężowi że jak urodzę i dostane dziecko w miarę szybko to wtedy uwiężę że cała ciąża przebiegała bez niespodzianek...
U mnie piękna pogoda może wyciągnę męża gdzieś później:)

Ja sie staram nie myslec o tych testach etc. Ja mam spotjanie na pierwsze usg za tydzien we wtorek plus to badanie krwi na zespol down etc troche sie denerwyje ale mam nadzieje ze wszystko bedzie ok . Wlasnie zaczelismy 12 tydz :-) a wy jak tam dziewczyny?

hej byłam w lidlu i kupiłam stanik ( z tym że w obwodzie trochę duży więc zaraz do krawcowej lecę żeby zwęziła, leginsy ale oddam je bo są z materiału sztucznego i będzie mi się pupa pocić, majtki co prawda nie ciążowe ale bawełniane ładne i wygodne i top. szkoda że leginsy nie są z bawełny na lato poliester odpada całkowici bo można się zapocić.

była u Nas w przychodni się zważyć i mam już 5 kilo na plusie. kurcze nie jem dużo, więcej się ruszam niż przed ciążą a tyłek rośnie w zastraszającym tempie. znowu będę miała 30 kilo na plusie.... bleeeee....

co do jeszcze tych testów to ja uważam że te inwazyjne są dobre bo nie wskazują statystyki tylko dają konkretne odpowiedzi. a te nieinwazyjne potrafią narobić zamieszania. każdy ma prawo wyboru i raczej wie na co się decyduje podejmując decyzję.

reklama
Widzę, ze prawie całe forum zaopatrzyło się w lidlu w ciuszki dla ciężarnych a ja nie moge bo u mnie nie ma takiego towaru... Wiekszość z was zadowolona więc pewnie fajne rzeczy upolowałyście. Liczę, że tu w UK będzie podobny towar ale w innym terminie. :happy: Ja teraz przeglądam body i śpioszki na necie i niedługo dokonam zakupu. Która z doświadczonych mam mi powie czy warto kupować całą wyprawkę w rozmiarze 56 , tym najmniejszym? Słyszłam opinie, że lepiej odrazu 62 bo dziecko szybko rośnie. A jak mi się urodzi kruszynka to co? Utopi się w tych dużych??

Do góry