reklama
angoba
Fanka BB :)
Katarzyna, ewelisia juz odpowiedziala za mnie Jak wrzucisz sobie Nifty w google znajdziesz mnostwo informacji.
Badanie jest nieinwazyjne, pobieraja krew matki i wyobrebniaja DNA dziecka do dalszych badan. W niektorych krajach (np sasiednich Czechach) badanie to (lub podobne bo kilka firm juz takie oferuje) jest przeprowadzane zamiast badania Pappa. W Polsce, ze wzgledu na cene zapewne przez lata nie bedzie na liscie nfz.
Moja lista imion dla dziewczynek to: Hania, Ewa, Lucja a z chlopcami... mam problem... moze Marek, moze Kuba?
Badanie jest nieinwazyjne, pobieraja krew matki i wyobrebniaja DNA dziecka do dalszych badan. W niektorych krajach (np sasiednich Czechach) badanie to (lub podobne bo kilka firm juz takie oferuje) jest przeprowadzane zamiast badania Pappa. W Polsce, ze wzgledu na cene zapewne przez lata nie bedzie na liscie nfz.
Moja lista imion dla dziewczynek to: Hania, Ewa, Lucja a z chlopcami... mam problem... moze Marek, moze Kuba?
Moim zdaniem test nifty albo harmony to świetne rozwiązanie dla kogoś kto chce być spokojniejszy a nie chce robić inwazyjnych badań.
Ja póki co jutro mam termin testu pappa i jeszcze wciąż się waham czy nie odwołam. Nie bardzo mam czas na to, mam ciężki okres w pracy a do samych badań kompletnie nie mam zaufania. Nie umiem się zdecydowac czy je chce, a tak naprawdę wiem, że nie chce, ale lekarz namawiał...
Nifty czy Harmony ma jakieś sens a ta pappa to dla mnie wróżenie z fusów.
Ja farbowałam włosy w pierwszej ciąży i teraz też farbuję. Za tydzień idę do fryzjera. Zwykle rozjaśniam bo swoje mam ciemne ale jak fryzjer mi odradzi to zrobię ciemne i będę farbować rzadziej. Całkiem nie przestanę bo musiałabym przestać wychodzić z domu a wg wszelakich źródeł farbowanie szkodliwe nie jest.
Ja póki co jutro mam termin testu pappa i jeszcze wciąż się waham czy nie odwołam. Nie bardzo mam czas na to, mam ciężki okres w pracy a do samych badań kompletnie nie mam zaufania. Nie umiem się zdecydowac czy je chce, a tak naprawdę wiem, że nie chce, ale lekarz namawiał...
Nifty czy Harmony ma jakieś sens a ta pappa to dla mnie wróżenie z fusów.
Ja farbowałam włosy w pierwszej ciąży i teraz też farbuję. Za tydzień idę do fryzjera. Zwykle rozjaśniam bo swoje mam ciemne ale jak fryzjer mi odradzi to zrobię ciemne i będę farbować rzadziej. Całkiem nie przestanę bo musiałabym przestać wychodzić z domu a wg wszelakich źródeł farbowanie szkodliwe nie jest.
Malaja ja bym nie robila...
No chyba nie zrobię.
Od zawsze byłam przeciwna temu badaniu gdy nie ma wskazań, a teraz uległam głupiej presji lekarza. I najgorsze jest to, że wręcz boję się co on mi powie jak nie zrobię. Jak gówniara jakaś
Ale badanie jutro a ja z każdą chwilą upewniam się, że chyba je odwołam. Zresztą totalny brak czasu traktuje jako znak w tej sprawie
Mam też jutro wizytę u periodontologa na którą czekam długo i wolałabym tego terminu nie stracić...
W każdym razie dzięki
Wiolinka30
Ja tam nie ulegam żadnym presjom ale też mnie nikt takiej nie poddawał ostatnio. Moje dziecko, moja decyzja. Ja czasem jak czytam te wasze wypowiedzi dziewczyny to mam wrażenie, ze to jakieś medyczne forum. Ciągle tylko o lekach,badaniach i jeszcze w dodatku slownictwo poprawne medycznie. Jak wy to ogarniacie? Ja mam na to totalnego luza. Urodzi się zdrowe i już. :-) Cały czas gadam do brzucha - rośnij zdrowo! :-)
cześć, w końcu mi teściowie się wyprowadzili i mamy święty spokój w domu tez chce do Lidla po te ciuchy iść ale nasz Lidl remontują i dopiero 14 maja wielkie otwarcie, mam nadzieje ze ciuchy ciężarne będą w dostawie. Co do włosów, to idę w piątek farbować ale trochę się boje bo od wosku dostałam uczulenia niedawno, nie wiem co po farbie mnie czeka.
mam już swoja listę imion, więcej dla dziewczynki ale mąż ma stworzyć swoja i wtedy porównamy i zobaczymy czy coś się zbiegnie nam
mam już swoja listę imion, więcej dla dziewczynki ale mąż ma stworzyć swoja i wtedy porównamy i zobaczymy czy coś się zbiegnie nam
Hey dziewczyny! Wielkie dzięki za podpowiedz Nadia śliczne imie i co najważniejsze podoba się i mi i mojemu mężowi! a to naprawde cud! Jeśli bedzie chłopczyk (chociaż od samego początku czuje ze będzie dziewczynka) to bedzie Julek.
A propo tych badań przepływów to ostanio przez pewien czas obraz dzidziusia był kolorowy sprawdzała powiedziała ze wszystko dobrze wiec moze miałam tylko nie wiem o tymm...
Ide jutro na badania krwi a w czwartek wizyta tak bardzo sie denerwuje tak bardzo bym chciała usłyszeć że wszystko Ok i poznać płeć ( u mnie to już 16 tydzień sie zaczyna....:-))
A propo tych badań przepływów to ostanio przez pewien czas obraz dzidziusia był kolorowy sprawdzała powiedziała ze wszystko dobrze wiec moze miałam tylko nie wiem o tymm...
Ide jutro na badania krwi a w czwartek wizyta tak bardzo sie denerwuje tak bardzo bym chciała usłyszeć że wszystko Ok i poznać płeć ( u mnie to już 16 tydzień sie zaczyna....:-))
finkemma
Dziewczyny a czy ktoras z was rozjasnia wlosy? Czy uzywacie tylko farb? Czytalam w int ze rozjasnianie niby nie szkodzi ale ja oczywiscie juz sie martwie i zaluje ze zrobilam te wlosy A i czy wy juz przenioslyscie sie na forum zamkniete? Bo ja nadal nie mam zaproszenia .
Ostatnia edycja:
reklama
hej dziewczyny. znowu nie było mnie parę dni. dostałam zaproszenie. dzięki :-)
ja testu potrójnego nie robiłam w tej ciąży bo to tylko statystyka. i do puki nie wyjdzie 1:1 nie wie się czy to dziecko będzie chore czy nie.
a ja mam pytanie czy jeśli Wasze testy będą wskazywały na chorobę genetyczną czy zdecydujecie się przerwać ciążę??? bo przecież wiadomo że to będzie pierwsza rozmowa po otrzymaniu wyniku z lekarzem. straszne ale prawdziwe ale wskazane jest przerywanie ciąż z wadami genetycznymi.
ja testu potrójnego nie robiłam w tej ciąży bo to tylko statystyka. i do puki nie wyjdzie 1:1 nie wie się czy to dziecko będzie chore czy nie.
a ja mam pytanie czy jeśli Wasze testy będą wskazywały na chorobę genetyczną czy zdecydujecie się przerwać ciążę??? bo przecież wiadomo że to będzie pierwsza rozmowa po otrzymaniu wyniku z lekarzem. straszne ale prawdziwe ale wskazane jest przerywanie ciąż z wadami genetycznymi.