reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2015 :)

hej
dddmala, mój najstarszy miał podejrzenie AZS, wykryte jak miał około roku a objawiało się to tym, że miał szorstką skórę nad kolanami i na policzkach. Najpierw stosowaliśmy mnóstwo maści i oczywiście dieta eliminacyjna - zero nabiału, słodyczy, mięsko tylko drób, zero cytrusów, najlepiej owoce swoje .... oczywiscie nic nie pomogło, z biegiem lat minęło samo także ja nie wiem czy to było AZS .... Stosowaliśmy też kremy i emulsje Balneum czy jakoś tak.

reklama
Niefajne to nowe forum :(
Mało mnie bo przy dwójce jest co robić.
Za nami usg bioderek i brzucha. Biodra ok, mamy jeszcze tylko ortopeda odwiedzić aby ocenił mechanikę pracy stawów. Brzuszek będzie badany raz jeszcze za 2 miesiące bo poszerzenie miedniczek pojawiło się w lewej nerce. W ciąży było w prawej więc dr uważa że wszystko się wchłonie i to fizjologiczny rozwój ale będziemy kontrolować bo ja jako dziecko też miałam kłopoty z nerkami.

A pepuszek u nas wklesly ale układa się różnie - w zależności od dnia chyba ;-)

Dddmala moja starsza córka ma azs, podobnie jak mąż. Uczuleniowo reagowała już od 2, 3 tygodnia, ale u tak małych dzieci najczęstsze objawy to wysypka (trądzik niemowlęcy), ulewanie i kolki (Czyli dokładnie to samo co może się pojawiać u dzieci bez alergii). Takie zmiany jak są u Twojego dziecka to rzeczywiście zwykle ujawniają się koło 3 miesiąca życia i u mojej tak było, a potem do 9- 10 miesiąca była masakra- sucha, pękająca skóra, swędzenie, rany. Po roku było znacznie lepiej, teraz mała ma 3 LATA I PRAWIE ŚLADU PO AZS, ALE nie może nadal jeść jajek i orzechów.
Wcześniej uczulało ją też mleko.

Jeżeli mogę Ci coś polecić to nie szalej i nie zamartwiaj się. Nie zmieniaj proszków, nie eliminuj wszystkiego z diety bo to pewnie nic nie da a tylko będziesz sfrustrowana, że się starasz a efektów brak. Polecam odstawić nabiał bo on rzeczywiście najczęściej uczula i tyle.
Moja miała naprawdę fatalne to uczulenie i to był straszny czas, ale minęło i teraz jest śliczna i praktycznie nie ma już problemu więc nie martw się.
I z kosmetyków polecam emolienty

cześć dziewczyny. noooo w ciąży martwiłyśmy się tym co w brzuszku a teraz martwimy się małymi płaczącymi szkrabami :-( i tak do pełnoletności albo i dalej

Dziwne to nowe forum.

dddmala współczuję. Może faktycznie spróbuj odstawić nabiał i używaj emolientów. Masz zaufanie do lekarza który to zdiagnozował? Bo może warto skonsultować to z innym lekarzem.

U nas pępuszek wklęsły, ale jak mała płacze to robi się taki ciemniejszy w tych zakamarkach skórnych. Nie wiem czy to normalne czy mam się tym martwić.
Pediatra tez zalecił mi odstawienie nabiału ze względu na trądzik noworodkowy. No i niestety po każdym karmieniu piersią muszę podawać mm, bo mała je ale słabo przybiera na wadze :sad: w dwa tygodnie niecałe 200g

Położna która do nas przychodzi mówi, że minimum to 10 gram na dzień więc 140 na dwa tygodnie.
Czasami wydaje mi się, że mocno na wyrost nakazują to dokarmianie mm. Ja chyba bym się wstrzymała na jakiś czas i patrzyła jak dalej dziecko przybiera bo czasami przybiera więcej czasami mniej, a dokarmianie mm powoduje w końcu odchodzenie od piersi.

Moja też ma trądzik i też robię test do wtorku zero nabiału. Męczę się bo lubię i nie mam co jeść, ale jak poskutkuje to chyba nie będzie wyjścia.

hej 200 g w 2 tygodnie to dobry przyrost. nie dokarmiaj tylko obserwuj.
u nas ok. walczymy z kupkami i bączkami. w ruch idzie windi jak już Stasia bardzo brzuszek boli. a i mój Stasiu śpi na brzuszku :-) lubi to.

ja wczoraj byłam u ginekologa na przeglądzie poporodowym. u mnie wszystko ok. zlecił badania, usg i będę zakładać wkładkę antykoncepcyjną ( ja już raczej dzieci więcej nie chcę )

reklama
Dzięki dziewczyny, trochę mi ułożyło...
Lekarka jest w porządku, mówiła żeby właśnie nie panikowac stosować emolium i dała maść z Wit c. Mała ma dalej wysypke, nabiału jem mało jedynie do kawy trochę mleka wcześniej zjadalam czasem jakiś serek lub twarożek a narazie odstawilam też paprykę j pomidory bo tego jadłam dużo. po nowym roku idę na szczepionkę to dopytam ja czy to na pewno to A jak jej zejdzie wysypka to wtedy powoli wprowadzę nowe produkty ale to pewnie trochę minie bo będę się bala
A ta wysypka długo może się utrzymywać? Ona ma już 1,5 tygodnia ....
Oliwia tez ulewa mocno i czasem nawet po godzinie, kolki ma sporadycznie i krótko nawet nie jestem pewna czy to kolki...

Do góry