reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2015 :)

w Polsce jest obowiązek szczepień pod groźbą wysokiej grzywny ale kalendarz szczepień nie jest obligatoryjny co do terminów. więc ja zgłosiłam na wizycie patronażowej że będę szczepić z opóźnieniem. zastanawiam się czy też nie rozłożyć dawek na co 6 tygodni. czyli zamiast 3 ukuć na raz przychodzić i szczepić co 6 tygodni jeden. w badaniach udowodniono że 6 tygodni to okres w którym organizm produkuje przeciwciała.

reklama
A ja będę szczepić 5 w 1 i osobno WZW i chyba pneumokoki ale cena przerażająca całość 1200 PLN za 4 dawki więc baaardzo drogo, więc ciągle się zastanawiamy...

Moja jest na cycku i też sporo ulewa więc może to nie wina mleka właśnie

Ja mam pierwsze szczepienie na 22 grudnia ale nawet lekarka powiedziała że lepiej przyjść z nią po świętach że na święta by nie szczepila więc wybieram się po Bożym Narodzenia lub nawet nowym roku

Położna powiedziała żeby zaczekać ze zmianą mleczka.
Ja nie mam zamiaru więzic jej w domu, po prostu rodzinka napędzila mi stracha a babka w.przychodni dolozyla.
Dziś musieliśmy użyć czopka, bo mała juz bolał brzuszek nie umiała zrobić kupki.
Szczepienia chyba podstawowe zrobimy. Ewentualnie pneumokoki może.

kurcze chyba jutro zadzwonie do szpitala mam nadal mega spuchniete stopy az mnie bola ... do tego zaczely bardzo bolec mnie piersi :-( bardzo sie zle czuje ....

Sylka pneumokoki nie są obowiązkowe dla wcześniaków, ale są dla nich za darmo. My zaszczepilismy tylko podstawowymi szczepieniami. Sylka a podajesz maluchom żelazo bo mi kazali podawać aż do ukończenia roku.

My też planujemy szczepić tymi podstawowymi refundowanymi szczepionkami. Zastanawiam się też nad pneumokokami, ale to raczej jak będziemy małą do żłobka posyłać.

Dddmala Twoja córcia jest z tego samego dnia co moja, a nam na szczepienia kazali dopiero po nowym roku przyjść. Pediatra powiedział, że przed świętami i przed sylwestrem lepiej nie szczepić, bo w razie komplikacji nie ma na miejscu lekarza i trzeba by na ostry dyżur z nią jechać. Tak więc my się szczepimy dopiero jak mała skończy 2 miesiące

Dziewczyny a możecie polecić jakąś fajną stronkę na której można zamówić ubranko do chrztu?

Ja po konsultacjach z naszą pediatra szczepie podobnie jak starsza - 6w1, pneumo + dodatkowo rota bo starsza wysyłamy na wiosnę do zloba i jeśli przyniesie starsza coś to z takim maluszkiem na bank wyladujemy w szpitalu bo sobie nie poradzi.
Reni, nie wiem jaki "styl" ubranek do chrztu lubisz ale możesz zerknąć na stronę jozefinka - to polski producent takich hand-made ubranek. Niestety dość drogie.

my te dugo zastanawialismy sié nad tymi szczepieniami , w kocu zdecydowalismy sié na podstawowe, nasz maluch nie bedzie mial na razie kontaktu z innymi dziecmi, a wtedy sa najwieksze szanse na zarazenie meningokami czy rota w.
Miniaa daj znac jak twoj pediatra zareagowal, bo z tego co mowqisz to calkiem rozsadne rozwiazanie z tym opoznieniem szczepien :)

reklama
Do góry