reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2015 :)

Ja tez nie wiedzialam ze az tak w norwegii jest a mam znajoma z 2 dzieci i bardzo sobie chwali, u nas faktycznie musi cos sie stac i zazwyczaj jak jest za pozno to sie obudza.
U nas tez nic takiego nie slyszalam zeby przed porodem cos sprawdzali wiem ze po porodzie jak polozna przychodzi to ma tam na karcie podpunkty odnosnie warunkow i tyle :)
Czekam w kolejce do tego neurologa 5 os przedemna a juz pierd**** dostaje od siedzenia od 12stej i mega mi duszno znajac zycie nikt mnie nie przepusci bo kazdy w inna kropke na scianie wpatrzony ehh a lekarka od 14stej....ale wam marudze....

reklama
Ja to Wam powiem, że już chciałabym się rozpakować - tzn nie teraz ale aby już był 38-40tc i dziecko donoszone bo moja fizyczność bardzo mnie ogranicza i przeszkadza. Marzę o powrocie do sprawności nie-ciążowej :)

Witaminę D badałam już 2 razy w tej ciąży - na początku wynik do bani i brałam witaminy, teraz się poprawił więc tylko ciążowy zestaw witamin.

Ona to Health visitor przychodzi do ciebie? Ee tam żadnych warunków nie sprawdzają pierwsze słyszę tym bardziej ze już dziecko masz to masz dośw co do zabierania dzieci to w uk wyglada to trochę inaczej np jak sie ma faceta takiego co jest agresywny to mogą dziecko zabrać ja już kiedyś pisałam ze byłam rodzina zastępcza ale to sąsiadka doniosła ze widziała ze on potrząsał dzieckiem jak je wyciągał. Z samochodu pech chciał bo niby im spadł z sofy i dostał obrzęk mózgu a pózniej wyszło ze urodził sie z eodoglowiem którego nikt nie zauważył koniec końców dziecko odzyskali tutaj nie odbiera sie prawa do dziecko bo ktos jest biedny czy nieudolny wychowawczo najpierw musza pomoc finansowo i dają wsparcie odbierają dzieci osoba silnie uzależnionym i zaniedbujących dzieci mi sie śmiać chce bo moi sąsiedzi maja piątkę rok po roku i ciagle sie drą w tym domu ja moze az tak sie nie drę ale moje dzieci nadrabiają wrzaski imprez nie urządzamy oni tez nikt pijany nie chodzi wiec tutaj nikt sie nie ma co doczepić trochę mi przechodzi z czego jestem rada bo choroba mnie wykończyła lekko :)

Mama Noo wlasnie taka babka ma Przyjść. I mi znajoma gadala że tak u niej była i że niby wypytuje dużo, sprawdza warunki itp... Dziwne wogole
A jak tu Przyjechaliśmy i zapisałam siebie, dziecko i męża do lekarza to też przyszła babka do domu i wypytywala skad jesteśmy, na jak długo, czy mamy pracę, czy mamy dobry kontakt z dzieckiem i kazała podyskutować chwilę z dzieckiem, dlaczego mieszkamy na pokoju a nie na mieszkaniu a to było może miesiąc jak Przyjechaliśmy do uk, zaczęliśmy pracę i trzebabylo coś odłożyć by wynająć mieszkanie, bo oni miałam wrażenie że myślą że człowiek przyjeżdża i kasę odrazu ma i go na Wszystko stać...

Ostatnia edycja:
a w Norwegii jest tak że instytucja Barnevernet ( to odpowiednik Naszej opieki połączonej z sądem ) ma prawo odebrać i pozbawić cię praw na podstawie donosu. to instytucja niezależna nie podlegająca pod żaden sąd. sami decydują o losie twojej rodziny i twojego dziecka. a pomyłki się niestety zdarzają i to dość często a szczególnie względem ludzi którzy po katolicku wychowują dzieci ( nie mówię o biciu tylko o wychowywaniu z zasadami ) w Norwegii jak sąsiad złoży donos że dziecko płacze to wpadają po godzinie z policją i zabierają dziecko a ty jako opiekun musisz udowodnić że temu dziecku się krzywda nie działa. trwa to miesiącami a twoje dziecko wychowuje w tym czasie ktoś inny ( nikt mi nie powie że to zdrowy system )
ja wiem że są tam ludzie którzy żyją szczęśliwie i nawet nie zdają sobie sprawy co się dookoła nich dzieje i są też tacy którzy wiedzą i dostosowują się do ich systemu ale mnie przeraża taka perspektywa bo ludzie są tylko ludźmi i się mylą a dziecko ma trauma na całe życie

U mnie 66 dni i dalej w lesie ze wszystkim chyba musi mnie M w tylek kopnac zebym do roboty sie wziela bo o dziwo on juz sam zaczal sie przejmowac kiedy my to wszystko ogarniemy :)
Ale sie pazdziernikowki sypia hehe ciekawe ktora u nas bedzie pierwsza :)))
Natalkus zleci do 16 nawet sie nie obejzysz daj znac pozniej jak tam na pewno bedzie wszystko dobrze :)
Teraz to juz niestety chyba kazdej z nas bedzie coraz ciezej ale juz blizej niz dalej :)
Gosikk wspolczuje 3maj sie oby szybko przeszlo :)
Wspolczuje wam dziewczyny zycia na odleglosc i was podziwiam ja bylam w takim zwiazku 3 lata nie dalam rady ... dzieki bogu M ma swietnie platna robote tutaj i mam go na miejscu a jak jedzie gdzies na weekend to mnie szlag trafia ;)
Miniaa my mamy dopasowane dawki od tej reumatolog M 1000j ja 800j mlody teraz juz 400j na lato my sobie zmniejszamy o 200j i tak z wynikow 8,10,13 w ubieglym roku mamy wszyscy miedzy 25 a 30 :)
Mnie dzis czeka wizyta u nerologa wrrr 2h czekania przynajmniej......

A co dziecku zapisali?i od jakiej dawki zaczęli?U nas podobny problem.

Wiecie co do mnie po porodzie tez przyszla srodowiskowa i pisala o warunkach mieszkalnych wiec tutaj tez jest.
Najgorsze jest to ze ze to takie popadanie ze skrajnosci w skrajnosc ze albo nic panstwo nie interesuje jak nasze albo wlaza czlowiekowi do lozka jak w norwegii.
Prawda jest ze jak dexydujesz sie zyx w obcym kraju to dexydujesz sie namich warunki bo nikt nikogo tam sila nie bierze.

dla tego ja zdecydowałam się zostać w Polsce z dziećmi i mam w dupie to że tam zabierają dzieci. tyle się przemęczymy. my z mężem bardzo się kochamy dużo ze sobą rozmawiamy i mój syn za tatą by w ogień skończył i na odwrót. rozłąka jest ciężka ale znam mnóstwo ludzi którzy są na miejscu i nie spędzają tyle czasu z rodziną co my mają siebie co 1.5 miesiąca.

pielęgniarka środowiskowa w Polsce nie przychodzi tylko zważyć dziecka ale ocenia też warunki bytowe. więc u nas też jest jakiś ( marnie działający ) nadzór

reklama
Ja mieszkam w Polsce. Jak bylam mlodsza to jezdzilam. Moja rodzina myslala ze jak urodzilam Bartka to zdecyduje sie jednak zostac we wloszech ale ja jednak wychowana jesem po polsku i tak tez wychowam moje dzieci co nie wyklucza ze za jakis czas moze zdecydujemy sie na wlochy nie wiem.

Do góry