reklama
Tez bym juz nie przesadzala ze sprzataniem na tym etapie ciazy.Roznie bywa....Czasami sobie wyrzucam ze za duzo robie....zeby potem nie bylo ze do konca bede juz lezala jak moja kolezanka.Ona sie "dobrze czuje" i chodzila do pracy prawie do 8 mca i na nastepnej wizycie wyszlo ze szyjka sie jej skrocila do 1 cm.Pozostalo jej tylko zalozenie pesar i lezenie...
Agami znam przypadki gdzie dziewczyna lezala cała ciążę raczej bo dmuchala na zimno a szyjka i tak się skróciła, nie zawsze mamy wpływ na wszystko. Jednak wiadomo ze wszystko w miarę sił.. Tak mi mówi moja doktorka ze mogę robić tyle na ile siły mi pozwalają oczywiście nie dźwigać tylko
Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka
Sprzatac mozemy jak sie dobrze czujemy wiadomo sa czynnosci ktorych nie powinno sie robic przez rodzaj ruchow wykonywanych jak mycie podlogi czy mycie okiem albo wieszanie firan. Takie naciaganie tlowia grozi przedwczesnym porodem i to nie sa zabobony naszych babc tylko slowa ginekologow ze tego juz nam nie wolno. Wiadomo scieranie mebli pranie prasowanie zmywanie to jak nam sily pozwola mozemy robic bez oporow.
Zgadzam się z Ewel, należy dostosować swoją aktywność do stanu zdrowia i samopoczucia. Ja podobnie jak Finkemma uwielbiam porządek, ale w ciąży niestety musiałam zwolnić i nie robię pewnych rzeczy.
Claudia każda ciężarna jest inna, ja mam zgodę od gin na wszystkie prace domowe (z umiarem oczywiście), ale mam dużo leżeć i spacerować/stać jak najmniej, bo u mnie szyjka i macica są w stanie idealnym, ale malutka leży zbyt nisko, więc każda z nas jest w zupełnie innej sytuacji.
Mierzyłam swój brzuszek dzisiaj, 83 cm
Claudia każda ciężarna jest inna, ja mam zgodę od gin na wszystkie prace domowe (z umiarem oczywiście), ale mam dużo leżeć i spacerować/stać jak najmniej, bo u mnie szyjka i macica są w stanie idealnym, ale malutka leży zbyt nisko, więc każda z nas jest w zupełnie innej sytuacji.
Mierzyłam swój brzuszek dzisiaj, 83 cm
O tym sa nawet artykuly Sprzątanie w ciąży. W jaki sposób chronić brzuch? - Ciąża i poród - m.mjakmama24.pl
Sprzatac mozemy jak sie dobrze czujemy wiadomo sa czynnosci ktorych nie powinno sie robic przez rodzaj ruchow wykonywanych jak mycie podlogi czy mycie okiem albo wieszanie firan. Takie naciaganie tlowia grozi przedwczesnym porodem i to nie sa zabobony naszych babc tylko slowa ginekologow ze tego juz nam nie wolno. Wiadomo scieranie mebli pranie prasowanie zmywanie to jak nam sily pozwola mozemy robic bez oporow.
Ja nie mówie że nic nie robić - leżeć i pachnieć
Właśnie o takie czynności jw mi chodziło
Zaczynam zastanawiac sie xzy nie isc do lekarza bo ja rozumiem ze mozna miec az takie dysznosci jak jest cieplo ale jest nawet zimno ja w samych majtkach i staniku i nie potrafie miejsca znalezc bo mam wrazenie ze sie udusze nie potrafie nabrac glebszego oddexhu
Claudia a masz wysoko brzuch? Mi się wydaje, że te duszności to nie przez to, że ciepło, ale może przez to, że macica podchodzi do góry i jest ucisk utrudniający oddychanie. To później się trochę poprawia jak opada brzuch.
Zapisałam się wczoraj do szkoły rodzenia Hehe, niby już rodziłam, ale to chyba najlepszy sposób by poznać położne i szpitala w którym będę rodzić. Przynajmniej wszystkiego się dowiem z pierwszej ręki bo szkoła jest w szpitalu, za darmo.
Będę chodzić sama, bez męża jako jedyna mama
Zapisałam się wczoraj do szkoły rodzenia Hehe, niby już rodziłam, ale to chyba najlepszy sposób by poznać położne i szpitala w którym będę rodzić. Przynajmniej wszystkiego się dowiem z pierwszej ręki bo szkoła jest w szpitalu, za darmo.
Będę chodzić sama, bez męża jako jedyna mama
Ostatnia edycja:
reklama
Malaja dobra metoda, z reguły szkołę rodzenia prowadzą najlepsze położone ;-)
Ja wiem w końcu co z zzo u mnie, jest dostępne, ale trzeba spełnić kilka warunków, decyzja do 32tc, udział w szkole rodzenia, rozmowa kwalifikująca z położnikiem (ale to moja gin) i anestezjologiem, więc na najbliższej wizycie muszę to omówić z gin.
Dziewczyny czy dostałyście już plan porodu do wypełnienia ? Jak to się ma do późniejszego porodu ? (jak rodziłam synka nie było jeszcze takiego dokumentu)
Ja wiem w końcu co z zzo u mnie, jest dostępne, ale trzeba spełnić kilka warunków, decyzja do 32tc, udział w szkole rodzenia, rozmowa kwalifikująca z położnikiem (ale to moja gin) i anestezjologiem, więc na najbliższej wizycie muszę to omówić z gin.
Dziewczyny czy dostałyście już plan porodu do wypełnienia ? Jak to się ma do późniejszego porodu ? (jak rodziłam synka nie było jeszcze takiego dokumentu)