reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2011

Patrzenie w oczy - ja wyczytałam, że właśnie powinno się patrzeć dziecku głęboko w oczy, szczególnie podczas karmienia, bo to buduje w nim/niej poczucie bezpieczeństwa, o więzi z mamą już nie wspominając.

Kąpiel - my kąpiemy w Tummy Tub - to takie wiaderko do kąpania, Mała ma niesamowitą frajdę z kąpieli i jeszcze nigdy nie zapłakała!! Czasem przed włożeniem jej do wiaderka, bierzemy ją na chwilę pod prysznic, żeby postymulować ciałko strugami wody - i ona to też uwielbia!! Przykładam ją wtedy na golaska ciałko do ciałka i uwierzcie mi - nie ma lepszej formy bliskości!!

reklama
ssabrina dokładnie tak jak Cocca napisała- żeby nie rozpraszać maleństwa. Z tym ze ona jeszcze nie zasypia jak ja na nią patrze i przestaje marudzić- uspokaja się. Widocznie każde dziecko jest inne:-)
Ania na pewno coś wymyślisz. A gdybyś normalnie na dnie brodzika ją kąpała?? Katerinka kiedyś pisała ze jej mąż bierze prysznic z ich córcią.
Agutek nie martw się, ja tez juz tu nie wyrabiam powoli z czytaniem a co dopiero z odpisaniem każdej...
Cocca nawet zdjęcia kiedyś zamieściłam:-D Maja ma to na pupce- w miejscu gdzie pieluszka jej podrażnia caly czas i pediatra zaleciła wizytę w poradni dermatologicznej. Wygląda to tak:

Załączniki

• 100_5466.jpg
    100_5466.jpg
    15,3 KB · Wyświetleń: 28
  • 100_5465.jpg
    100_5465.jpg
    18,5 KB · Wyświetleń: 27
nimfii ja urodziłam o 07.34. Oprócz takiej samej daty porodu to moja Ola też ma B Rh- a ja AB Rh -.Także nie było u mnie tej niezgodności serologicznej.:-D
Mamy ze soba dużo wspólnego:-D:-D:-D

Ponoc B Rh minus to rzadka grupa krwi ;-)
Mozna by rzecz ze jestesmy wyjatkowi :-p
A juz na pewno chetnie poszukiwaniu przez Banki Krwiodawstwa:-D

Dokładnie tak, dostałam zastrzyk z immunoglobuliną.

i nie znasz grupy krwi malej?
Tak z ciekawosci pytam bo mowili mi na Ujastku ze jesli ktos ma konflikt to od razu podaja matce jaka jest grupa krwi dziecka, aby wiedziala.
Z tym ze ten konflikt nie zagraza Zosi :) Tylko kolejnej ciazy jesli do niej dojdzie i kolejne dziecko tez mialoby Rh dodatnie.

w temacie zasypiania -
U nas najlepiej jest jak calkiem znikne Kubie z oczu. wtedy ma ochote zasnac. Jak stoje nad niem to sie patrzy i smieje i nici z zasypiania :p

Ostatnia edycja:
Hej kobitki,

niestety mój wypad do szkoły w weekend zakończył się przeziębieniem...;(
Czuję się źle,ciągle boli głowa, katar gardło boli. Ciągle źle się czuję. Będe tu do Was zaglądać jak się lepiej poczuję bo teraz nie mam siły na nic;/ Idę leżeć...

nimfii- grupa zero też jest fajna do każdego pasuje :tak:

ja planuje z moim kąpać się w brodziku jak będzie mieć pół roku mamy prysznic 100 na 100 i w sumie głęboki sama nie raz w nim jak w wannie leżałam :-) więc mały pomiędzy nogami spokojnie będzie mógł siedzieć. Zresztą wtedy to niech go tatuś kąpie razem niech sobie siedzą tam.

Ania- mój też na długość leży już w całej wanience a mam tą długą...

cocca-
Ja małego głaszcze i patrze w oczka zresztą mały sam to robi to przecież więź się zawiązuje między matką a dzieckiem, ja nie widzę żeby był przez to nadpobudliwy ;-)

DZIEWCZYNY ZARAZ W DZIEŃ DOBRY TVN PO REKLAMIE BĘDZIE O TEJ KSIĄŻCE : ''JAK TRENOWAĆ DZIECKO?"

agutek
super,że twój Mateuszek już je inne rzeczy... współczuję, że małego będziesz musiała zostawić z nianią... planujesz powrót do pracy?

niunia- biedna jesteś kochana, to idź i się kuruj :tak:

Mój Alan gryzie palce i pięści nie widzę zębów... zresztą nie wiem jak to się sprawdza, on nawet butelkę podczas jedzenia gryzie, i się denerwuje nie wiem o co chodzi

Ania, ssabrina
- a naciskałyście na takie coś że wybranie strony na tel komórkowy coś takiego było nie pamiętam, bo też na starym nawet modelu noki miałam bb i pisałam kiedyś, tam coś jest zmień stronę piszę na forum nie pamiętam w którym miejscu po patrzcie

Ostatnio edytowane przez moderatora:
ale wam tej wanny zazdroszczę , moja też się nie mieści i się strasznie złości przy kąpieli że nogi musi podwijać (Kuba się kąpał w niej na siedząco) nie wiem ile jeszcze dam rade ją w tym kąpać a potem chyba będe z nią brać prysznic na siedząco bo nie mam innego pomysłu :eek:

Ja też nie mam wanny, a prysznic mam z płytkim brodzikiem to i tak Filipa nie wykąpię. Jak wyrośnie z wanny (a to już niedługo) to kupimy trochę większą a potem najwyżej zmieni się prysznic, bo na wannę w naszej małej łazience nie ma szans. Boję się trochę z małym iść pod prysznic bo się wywrócę i krzywdę mu zrobię, ale pomyślę o tym, może to dobry plan.

Patrzenie w oczy - ja wyczytałam, że właśnie powinno się patrzeć dziecku głęboko w oczy, szczególnie podczas karmienia, bo to buduje w nim/niej poczucie bezpieczeństwa, o więzi z mamą już nie wspominając.

Kąpiel - my kąpiemy w Tummy Tub - to takie wiaderko do kąpania, Mała ma niesamowitą frajdę z kąpieli i jeszcze nigdy nie zapłakała!! Czasem przed włożeniem jej do wiaderka, bierzemy ją na chwilę pod prysznic, żeby postymulować ciałko strugami wody - i ona to też uwielbia!! Przykładam ją wtedy na golaska ciałko do ciałka i uwierzcie mi - nie ma lepszej formy bliskości!!

A Filipek nie lubi strasznie ciałko do ciałka po kąpieli :-D Też słyszeliśmy że to fajna opcja, ale mały zaczyna płakać. Lubi za to, jak się go położy na przewijaku na golasa i przytuli główką nasłu****ąc serduszka. Zawsze się uśmiecha. Z resztą uwielbia być goły, jest wtedy najszczęśliwszy.

i nie znasz grupy krwi malej?
Tak z ciekawosci pytam bo mowili mi na Ujastku ze jesli ktos ma konflikt to od razu podaja matce jaka jest grupa krwi dziecka, aby wiedziala.
Z tym ze ten konflikt nie zagraza Zosi :) Tylko kolejnej ciazy jesli do niej dojdzie i kolejne dziecko tez mialoby Rh dodatnie.

Mnie lekarka powiedziała (i moja mama mi to potwierdziła, jest pielęgniarką), że grupa krwi się może zmienić do 6mca życia więc w razie transfuzji u maluchów zawsze się ją bada. Wiem, że u mnie się np nie zmieniła bo mam w książeczce B+ i teraz też mam taką ale pewnie różnie bywa.

Niuniunia, powrotu do zdrowia!!! :tak:

Andrzelika, szkoda, że nie mam telewizji bo bym sobie obejrzała, jeszcze nic mnie tak nie zszokowało jak ta książka.

ponko myślę,że już jutro będzie to na you tube czy na stonie tvn :-) na necie masakra co tam w tej książce facet zachęca podstawianie raczkującemu dziecku rzeczy tak żeby widziało i dotknęło a później zaleca mówić nie i dać w tyłek... jakiś świr jeszcze prowokacje robi

fuuu ale u mnie śmierdzi w domu po makreli rybiarnia normalnie :szok:

Dzień dobry lasencje:)

Niuniunia- biedactwo kuruj się!
onanana - powodzenia na wizycie u dermatologa

Angun, robię wszystko to czego nie należy robić;-) Bujam i noszę, oprócz tego śpiewam, jak się uspokaja to natychmiast do cyca, czasem muszę zrobić kilka podejść i zawsze się okazuje, że głodna i dużo zje mimo, że wcześniej się pręży, wyrywa i wrzeszczy przy piersi i wydawałoby się, że nie chce jeść.
Mam identycznie z Polą (karmienie), a w przychodni mimo, że głodna jak wilk, cycka nie chwyci - każdy hałas z ją rozprasza, nie raz aż mi głupio przed koleżankami, że tak i cyrk , bo wszyscy mówią, że dzidź się przy piersi uspakaja, a Pola tylko ssie jak głodna - i to zawsze mnóstwo podejść, żeby zjadła! Nie je spokojnie praktycznie nigdy - pręży się, wygina, gada, drapie mnie, albo smyra, ech ;)

Nie wiem co miałam jeszcze napisać:nerd:

Noc ok, a le POla jak nigdy jadła co 2 godziny!! Ostatni raz o 4:30 i wstała po 6 przebrałąm ją, nie chciała jeść i śpi teraz ciągle od 7!:szok: Szok bo już dawno nie dała mi pospać , dłużej jak 7, 6 czy 5:-)

Gola, mnie też dzisiaj Filipek zrzucił wcześniej niż zwykle, zawsze się budzi około 8:00, a dzisiaj godzinę wcześniej, całe szczęście byłam wyjątkowo wyspana, bo zawsze o tej 8:00 to jak zombie chodzę, a godzinę później i tak śpi z powrotem :-D

Wypiłam sobie kawkę, zjadłam śniadanie i się nudzę, ale za godzinę siostra przychodzi poodpytywać mnie z tej nieszczęsnej historii. W niedzielę poprawka, boję się, ale z drugiej strony lepiej przygotowana już być nie mogę.

Mój A. dzisiaj skoczył na narty, mają z pracy taki fundusz na wypady co około 3 miesiące, teraz sobie narty wymyślili ale co z tego, jak śnieg stopniał i np. w Gdańsku na ulicach ani śladu. Co prawda stok jest 50km za miastem ale nie liczę żeby coś tam jeszcze zostało :-D W sobotę jak byliśmy to się nieźle udało, na ostatnią chwilę pojechaliśmy, następnego dnia była poprawa pogody i zaczęło wszystko topnieć.

O mój malec się obudził :-)

reklama

My tez dostalismy to wiaderko, zaraz po urodzeniu Ani, ale na poczatku byla za mala i zbyt wiotka... a teraz, hmmm no nie umiemy jej w tym wykapac, fajnie, jak sobie posiedzi i pobawi, no ale jak Ty Amelkę w tym myjesz?? nO chyba, ze najpierw ja namydlasz przed wlozeniem tam?? Kurcze, no az sie czulismy z Lubym, jak jakies niemoty, bo na filmikach to takie proste ;/

My wczoraj z Ania bylysmy na szczepieniu, 5 w 1. Al esie mi Corcia wkurzyla.... rozdarla sie na cala przychodnie :D Pani Dr bardzo fajna, wyogladala, wybadala i zlecila wiyte u ortopedy... ona jakas chyba przewrazliwiona jest, bo podobno Ania w jedna stronę jest bardziej "skrętna" wiec mamy pojsc na wszelki wypadek, a moj tesciu kt jest chirurgiem zbadal mala i powiedzial ze oczywiscie ona ma takie preferencje tylko.. z drugiej strony przegapilismy juz ten niedobor D ... wiec moze niech lepiej idzie do jakiegos "obcego" specjalisty. Kurcze, mala mi troszke goraczkowala w nocy po tej szczepionce ;/ i taka troche maruda jest, chociaz apetyt ma normalny... I sama teraz nie wiem, czy mam ja brac na spacer?? BO wieje okropnie i jest mokro i zimno... ale obiecalam sobie, ze ja bede codziennie zabierac, jak myslicie?? Szczepienie wczorajsze jest przeciwskazaniem?? Teraz niby nie ma temperatury...

Do góry