reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2011

To i ja się dołączam do życzeń dla 10- miesięczniaków :-) Najlepszego dla Alana, Liwii, Oli i Kubusia :tak:

A ja się chyba załamię :angry: Maluta tak wysypało dzisiaj :szok: Najpierw za uszami i między oczami, później brzuch, plecy... Takie drobne czerwone kropki o_O Poczytałam - podobne do różyczki, ale jadł też jako nowość pudding (o moja głupoto) czekoladowy :/ (wprawdzie taki po 10 miesiącu, ale co mi odbiło, żeby mu to dać to nie wiem). Oczywiście, jak nie zejdzie - jutro idziemy do lekarza.
Z gratisowych objawów - miał lekko opuchnięte oczy, przedwczoraj podwyższoną temperaturę... Dlatego mi się skojarzyło z różyczką... Ale skąd by ją złapał?? :( A pisałam - jak nie urok to...
:-(

Poza tym jestem tak durna... Ja nie wiem, co ze mną jest nie tak... Po tym jak ankusch napisała o świadczeniach rodzinnych to trochę poczytałam, policzyłam i kurde, łapiemy się na dodatki na dzieci - na Matiego i Oliwkę, po podwyżkach to będzie jakieś 180 zł (około) miesięcznie... Muszę w tym tygodniu to pozałatwiać, zawsze to jakiś dodatkowy grosz :tak:

reklama
czesc dziewczyny,
z gory przepraszam ze wam nie odpisze ale nawet nie bardzo mialam czas zeby poczytac co u Was.

My wczoraj bylismy w Dublinie na wizycie kontrolnej u chirurga, przejechalismy w sumie 400 km dla 5 min wizyty, wszystko super, juz nas tam wiecej nie chca widziec :-), nawet na basen mozemy juz isc.

Znalezlismy tez w koncu domek ktory nam odpowiada, jeszcze trzeba bylo dograc szczegoly z wlascicielem, dzis przelalam kaucje a po powrocie z polski sie przeprowadzamy, jeszcze przed moim powrotem do pracy, dobrze ze tesciowa przylatuje z nami to nam pomoze bo bez niej byloby ciezko wszystko samemu ogarnac z Kinga na glowie.

Ja teraz nas pakuje, a jutro wieczorem lecimy. Wiec przez najblizesz dwa tygodnie a moze i dluzej raczej ciezko bedzie mi do Was zajrzec.

Wszystkim naszym maluchom wszystkiego co najlepsze na kolejna miesiecznice!!!

ANKUSCH mam nadzieje ze zdazysz jeszcze doczytac ;)
Info co mnie teraz oświecilo, żeby ci napisac.... Bo nie wiem za jaki rok skladacie papiery za 2010, czy 2011. Generalnie jest to tak ze jeszcze teraz moglabys zlozyc papiery z 2010 (tak mysle ;) ) a wtedy zasilekrodzinny plus wychowawczy byscie dostali od samego poczatku urlopu wychowawczego (tj. od kwietnia-maja tego roku, nie wiem jak ci wypada) i oni by ci pieniazki za zeszle miesiace odeslali na konto wiec mialabys jednorazowo duzy zastrzyk gotowki ;) Od tego momentu moglabys popierac zasilek przez rowne 2 lata.
A jesli macie papiery za rok 2011 i od tego momentu chcecie skladac to wam bedzie pszyslugiwal zasilek dopiero od listopada 2012 i bedziecie mogli sie starac o ten zasilek przez 2 lata czyli do listopada 2014.
Jest tak bo okresy zasilkowe sa od listopada do listopada kazdego roku.
A zeby nie biegac 2 razy po urzedach zaraz mozesz zlozyc dwa wnioski (przynajmniej u nas tak jest) ze jeden wniosek sklada sie jeszcze na stary okres zasilkowy z dochodami za rok 2010 a drugi wniosek sklada sie z dochodami za rok 2011 i w ten sposob mozesz miec i zwrot kwoty zasilkowej za ostatnie miesiace ktore bylas na wychowawczym, oraz automatycznie kontynulacje od listopada 2012 do listopada 2013.
Jakbys cos chciala wiecej wiedziec mozesz pisac PW albo FB.
BTW Kochana nie zapomnij zaznaczyc we wniosku ze chcesz takze jednorazowa zapomoge na malego! To jest 1000zl wyplacane jednorazowo - zaznaczasz krateczke "jednorazowa zapomoga". Jesli wam bedzie przyslugiwac to lacznie z ta kwota!

potworek
a ty sie nie lapiesz na wychowawczy? Nie masz urlopu? Tylko na rodzinne? To tak jak napisalam Ankusch popatrz sobie i popytaj za ktory rok mozesz zlozyc papiery z dochodem - bo do konca pazdziernika jeszcze mozna skladac za rok 2010 a wtedy oni zwracaja wartosc z kwoty z tych osatnich miesiecy zycia Matiego. Przynajmnije tak jest u nas. Od listopada tego roku startuje kolejny okres zasilkowy na ktory papiery tez mozna juz skladac teraz - za dochod z roku 2011.
No i jesli sie zalapiesz to ta Jednorazowa zapomoga 1000zl na Matiego tez ci przysluguje!

Rozyczke teraz bardzo trudno zlapac. wszystkie dzieci sa szczepione. Ja bym w pierwszej kolejnosci stawiala na uczulenie na kako - zwlaszcza jak dochodzi to opuchniecie. no ale sami zobaczycie jak bedzie i dajcie znac ;)

Ostatnia edycja:
nimfii - niestety, nie łapię się na wychowawczy :no: Tylko na rodzinne. A nie wiesz, jak to jest z tym dodatkowym 1000 zł? Mogę jeszcze złożyć? I pewnie zaświadczenie od lekarza tutaj też potrzebne?

A ja mam nerwa :wściekła/y: G. zadzwonił zarejestrować Malutka do lekarza. Babsztyl przez telefon postawił diagnozę, stwierdzając, że w sumie to pewnie reakcja uczuleniowa, więc nawet przychodzić nie trzeba :szok: Ale JAK JUŻ BARDZO CHCEMY to koło 13 i czekać, bo dużo ludzi mają :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

A szczepienie na różyczkę nie jest dopiero w 13-14 miesiącu?

Ostatnia edycja:
Witam się :-)

ja to się w ogóle nie orientuję w tych zasiłkach,:no:
- gdzie trzeba poprać pisma do wypełnienia,
- pracodawca też wystawia jakieś dokumenty do zasiłku
- kto to oblicza, wylicza czy się należy

potworek jednorazowa zapomoge 1000zl mozesz jeszcze dostac chyba do czasu kiedy Mati ukonczy rok ;) Wiec jak cos to szybciutko! Wiesz ja skladalam komplet dokumentow wiec mialam tam zaswiadczenie od gina ze bylam pod opieka lekarska przed 10TC. Z tym ze ja skladalam wtedy od razu o becikowe panstwowe i becikowe samorzadowe - wszystko w jednym miejscu i za jednym zamachem zebym nie musiala latac i donosic pozniej.
Ty mozesz jeszcze wziasc chyba jednorazowo 100zl za rozpoczecie roku szkolnego Oliwki

Na rozyczke szczepieni jest chyba dopiero ok 18msc ale nie mam pewnosc.... W kazdym razie juz niedlugo byloby....
Mnie tez tak lekarka potraktowala na wstepie jak poszlam z Kubusiem - ze wlasciwie po co ja do niej przyszlam :( Po co ci lekarze w pracy sa to ja nie wiem... Zeby siedziec i kawe pic czy jak? o.0

mirelka skladasz w MOPS albo w Urzedzie mista wydz, ds socjalnych - w roznych miastach jest to roznie, ale generalnie tam gdzie becikowe sie skladalo. Pracodawca musi ci wystawic zaswiadczenie ze pozostajesz w stosunku pracy i w jakim okresie oraz ze przebywasz na urlopie wychowawczym i w jakim okresie. Jak zlozysz dokumenty to urzednicy to obliczaja biorac pod uwage dochod z roku poprzedzajacego tj 2010 albo 2011, zalezy na ktory okres chcesz sie zalapac. Bioro pod uwage TYLKO dochod meza z tamtego roku, bo Twoj uznawany jest za urtacony jakoze przebywasz na wychowawczym, tak?

Dodatki do zasiłku rodzinnego

Wszystko o zasiłku rodzinnymi i dodatkach do zasiłku rodzinnego - Zasiłek rodzinny - Zasiłki - Wieszjak.pl

nimfii - właśnie mój G. pojechał do Urzędu Miasta się dowiedzieć co i jak, jakie papiery trzeba, itd. To, że jeszcze 100 zł mogę na Oliwkę to już wiem. Mam nadzieję, że uda się nam to wszystko załatwić. W sumie zaświadczenie od lekarza to pewnie nie będzie problemu, jeśli będzie potrzebne ;-) Ja nie wiem, jak ja to liczyłam, że dopiero teraz zatrybiłam, że się łapiemy na te świadczenia :szok:

No na 13 idziemy do tego lekarza, zobaczymy. Dam znać po wizycie.

Dzien dobry!

Dzis moje dziecko zaczelo... SPIEWAC! :-D:-D Mamy takie traktorek, ktory gra piosenke o farmie McDonalda, wiecie? No i dzis siadla sobie mala sie pobawic i slysze, ze sobie podspiewuje!!! :-D:-D Hehehe!

Wszystkiego naj naj najlepszego dla dzieciaczkow z 11 listopada!!! Przepraszam za spoznienie... :sorry: A czy sa dzieciaczki z 12 listopada? Wybaczcie srednie zorientowanie...

Dzis u nas pogoda OK, wiec jak maluch wstanie z drzemki, to wychodzimy! :-)

Milego dzionka!

nimffi dzięki poczytałam trochę, tak ja jestem na urlopie wychowawczym:tak:
potworek powodzenia u lekarza, zdrówka dla małego;-)
Mary to macie wesoło jak tak Mia podśpiewuje sobie :-)
Angie super że lekarze zadowolenia że tak wszystko pięknie się wygoiło, fajne że macie domek już wybrane, miłego lotu do Polski życzę :tak:

u nas pogoda całkiem całkiem jest ciepło ale nie słonecznie, przed 8.00 byłyśmy na krótkim spacerku po ogrodzie, od 9.00 Liwa ma drzemkę a mnie dopadł leń nic się nie chce dobrze że obiad gotowy:tak:

reklama
Hej maminki :-)
U nas nocka ok,2 pobudki jedna na butle a druga przebudzenie po smoka ale spalismy do 7 wiec sie wyspalam :-) Pogoda u nas jest rozna rano bylo zimno i padalo a teraz wychodzi slonce ale jest chlodno i wietrznie zobaczymy czy uda sie nam dzisiaj wyjsc popoludniu na spacer.Sami dzisiaj lekko marudzi od rana i podnosi mi cisnienie zleksza juz no nic czekam az zasnie ale cos mu to tam nie idzie i bedzie trzeba dzieciu pomoc :sorry:
Wczoraj Samik mial na obiad dziewczyny 2 pulpety+ziemniaczek z marchewka popuczone+sosik szpinakowo-serowy oj ale synek wcinal i zjadl wszystko co bylo w misce bylam w szoku no ale przynajmniej nie plul tak jak tymi ze sloiczka :tak: dzisiaj chyba bede mu rybe robic bo jeszcze mam tego szpinaku troche wiec trzeba wykorzystac :tak:
mary-beth no to macie spiewajoca teraz,fajnie musi byc wesolo wam jak Mia se tak podspiewuje :-)
Gola pytalas sie kiedys o czas u nas jest godzina do tylu w porownaniu z czasem do polski ;-)
angie no to super ze lekarze sa zadowoleni i ze wszystko idzie w tym dobrym kierunku.Milego lotu kochana oraz pobytu w polsce,wypoczywajcie ile sie da ;-)

Do góry